

Discover more from Meșteri în Mașini
Cars & Roads • Meșter în Mașini #10
Un newsletter Autocritica.ro.
Despre mașinile pe care nu ai voie să le ratezi.
O dată pe săptămână. Conceput și scris de jurnalistul
Mircea Meșter.
Meșter în Mașini #10
23 martie 2021
1. Cars & Roads & Toate celelalte lucruri care contează
Probabil că ai observat că nu te-am deranjat în weekend de vreo două săptămâni încoace. Dar am lipsit motivat: vreo 8 zile am fost plecat prin țară în cel mai tare road trip pe care l-am organizat vreodată.
Și nu vorbesc să mă aflu-n treabă. Cars & Roads by Michelin, un tur al Transilvaniei cu 7 mașini și 18 jurnaliști care au hălăduit pe șosele timp de o săptămână și-un pic, a fost o experiență unică din mai multe motive. Cel mai important este că ne-a fost dor să facem asta după o perioadă în care ne-am văzut doar prin ecrane. Apoi, au fost mașinile: 7 SUV-uri care ne-au ajutat să ajungem în locuri a naibii de interesante. Apoi, au fost locurile în sine. Pentru că am descoperit câteva povești românești (și nu numai românești) superbe. Apoi, a fost mâncarea. Experiențe culinare de excepție care au variat de la cine haute cuisine la surprize punctuale, cum ar fi o prăjitură cu ingrediente și tehnici secrete care a dat pe spate 18 oameni, deși e făcută (în principal) din lapte, făină și unt. Condimentele Colonelului Sanders și rețeta de Coca-Cola a lui John Pemberton sunt praf pe ceas.
Dar cei mai importanți au fost oamenii. Pentru că, în teorie, jurnaliștii auto de la publicațiile de profil ar trebui să fie rivali. Concurenți. În cazul nostru, imaginați-vă că cele mai importante publicații din România se află în aceeași barcă și vâslesc sincron pentru a vă oferi povești superbe de pe traseu. Fiecare în stilul său și fiecare pentru publicul său. Dar deodată, în același timp. Chit că vorbim de revistele AutoExpert, Auto Bild, Top Gear, Auto Motor și Sport sau EcoWheels, chit că vorbim de site-uri precum 0-100.ro, Lifenews sau Autocritica, chit că vorbim de publicații generaliste pentru care mașinile contează încă precum Adevărul Auto și chit că vorbim despre oameni cunoscuți în online, precum Mașinistul, Cristiana Oprea sau Laura Antonov, toată lumea a fost acolo și a experiementat Cars & Roads exact așa cum era plănuit: în relaxare, cu plăcerea condusului în prim plan și cu experiențe plăcute și emoționante.
Noi am condus, fotografii au adunat mii de imagini excepționale, directorul de imagine al turului pregătește un clip al întregii povești. Dar am și jucat golf în cel mai frumos resort de acest tip din România, am dormit în paturi confortabile în care te afunzi și uiți de tot până dimineață, am mâncat burger de f*cking bizon și ne-am bucurat de un vin de calitate atunci când motoarele s-au oprit.
Pe de altă parte, s-a muncit. Pentru că nimic nu e lăsat în voia întâmplării într-un astfel de tur. Și nu s-a muncit și atât, pedalând în gol, ci am încercat să producem calitate în măsura în care asta se poate realiza în România. Am onorat respectul care se impune bucătarilor și oamenilor care ne-au primit în casele lor și am încercat să vă descriem vouă, cititorilor, impresiile la cald legate de fiecare mașină condusă. Și când fiecare mașină este condusă de 14 oameni cu experiență, fiți siguri că tabloul general final nu poate fi decât unul pe cât de complex, pe atât de complet. Nu mă hazardez când îți spun că nu vei găsi nicăieri altundeva treaba asta: 14 jurnaliști cu stiluri diferite de condus care să-ți explice ce-au găsit în fiecare mașină din tur. Pe autocritica apar round-up-urile pe rând zilele astea, deci dacă te interesează cum merg pe bune BMW X7, DS 7 Crossback, Hyundai Tucson, Kia Sorento, Mazda CX-30, Mercedes-Benz GLB sau Suzuki Across, ăsta e link-ul.
Și spun că este imposibil să găsești așa ceva altundeva pentru că turul ăsta ar costa prea mult ca să-l susținem noi. Așa că aici e momentul în care le mulțumesc partenerilor care ne-au fost alături și au făcut ca treaba asta să fie posibilă.
Michelin, brandul care susține cu mândrie acest newsletter și care s-a alăturat și proiectului Cars & Roads, a încălțat mașinile din tur cu patru modele de anvelope și ne-a oferit liniștea mentală necesară într-o țară în care ajungi să te sperii când conștientizezi că singura legătură cu asfaltul e reprezentată de patru pete cât palma pe care anvelopele le lipesc pe șosea.
MOL România a alimentat mașinile cu EVO 100 PLUS și am putut să ne bucurăm astfel de mașinile astea la maximum de performanță.
Server Config a fost alături de fotografi și videografi cu stații grafice și laptop-uri dedicate fix lor, profesioniștilor din domeniul creativ. Scule care nu te lasă la greu și rup pe performanță, pentru ca imaginile să se nască și să ajungă la voi cât mai repede.
Nokia Mobile ne-a oferit o dimensiune diferită a proiectului văzut prin lentila unor telefoane Nokia 8.3 5G - dacă tot facem milioane de poze cu telefoanele, măcar să le facem cu aparatele corecte.
Iar Laboratoarele SYNLAB ne-au ajutat cu teste PCR înainte de tur, ca să avem liniștea pozitivă a unor rezultate negative.
Totul a fost relatat pe larg pe secțiunea specială Cars & Roads by Michelin de pe Autocritica, pe pagina noastră de Facebook și mai ales pe hashtag-ul #CarsAndRoads pe Facebook și pe Instagram, unde găsiți toate poveștile și experiențele invitaților noștri.
Mai facem: în toamnă pregătim un workshop pe roți cu 9 dintre mașinile electrice ale momentului. Unele nici măcar nu-s încă lansate la noi și vor fi acolo în premieră națională. Fucking huge.
Apropo, am primit chiar întrebări de la cititori legate de posibilitatea ca un astfel de tur să fie construit și pentru ei, contracost. Analizăm, vedem, strângem doritori și calculăm. Problema e că nu-i deloc ieftin. Partea bună e că e o experiență cu adevărat unică.
+ Am vorbit și-n Autocritica Podcast #13 despre cum și ce a fost în Cars & Roads. Merită ascultat și abonat pe toate platformele pe care-i disponibile - adică pe toate pe care ți le poți imagina - pentru că-i gratis și se râde.
2. În numele tatălui
Trec de la un road trip plin de fascinație și de experiențe la povestea unui om care a contat mai mult decât pare la prima vedere în evoluția mărcii Dacia așa cum a ajuns ea să fie apreciată și respectată astăzi.
Daniel Butnariu a croșetat un superb portret regretatului Constantin Stroe în contextul lansării unor Burse de Educație care-i poartă numele fostului director al companiei.
3. Honda e, a fost și va fi
Probabil că oamenii de la Honda nu s-au gândit deloc la semantica românească a verbului a fi la persoana a treia singular prezent când au decis numele uneia dintre cele mai simpatice mașini electrice lansate pe piață în ultimul an.
Honda e e mașina și am pus bold peste nume ca să nu pară că am tastatură bâlbâită.
Cornel a testat-o vreo două săptămâni prin București și împrejurimi și vă spune cum e să ai în curte o mașină modernă cu aspect retro pe care ori o iubești, ori o urăști încă de la prima întâlnire. Spoiler alert: el a iubit-o.
4. Formula 1, de la sat la oraș
Marius Cosmeanu, care printre altele semnează unul dintre cele mai interesante newslettere pe care le găsești pe interneții românești, m-a tras de mânecă pe subiectul unui film făcut de Vox în care afli care-i faza cu Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco. Până la urmă, chiar așa: ce-i așa mare scofală că niște băieți care au cuburi de gheață în sânge merg cu niște sute de kilometri pe oră între bariere din metal pe străzile unui oraș în care o apă plată e 10 euro?
Marele Premiu de la Monaco e duminică la ora 16, în cazul în care citești textul ăsta înainte de start. Dacă-l citești după și-l lași pe luni, ca orice corporatist care se respectă, păcat, păreai băiat fain.
5. The F word
Ford a testat apele electrice cu podul palmei până când americanii au fost convinși că temperatura a ajuns la punctul ideal. Cam mult le-a luat, dacă mă-ntrebați pe mine, mai ales că Mustang Mach-E, primul născut al noului regat electric, nu-i disponibil încă pe la noi. Dar va fi anul ăsta (și va fi implicit în turul ăla din toamnă despre care vă spuneam mai sus).
Cert e că, odată lansați, băieții nu prea au frâne. Sau au, dar inerția e la fel de mare ca în cazul unui F-150 luat la pase în viraje. Așa că, apropo de F-150, cea mai vândută mașină din America tocmai a primit și ea o versiune electrică. Se numește F-150 Lightning și are autonomie de până la 482 de kilometri.
Când am avut ocazia să mă plimb cu model din gama F (F-250) undeva pe Coasta de Vest a Statelor Unite, am coborât din mașină cu impresia că n-am înțeles nimic din viața și opera industriei auto din Statele Unite. Asta pentru că mașina aia e în același timp imensă, încăpătoare, spartană, grea, confortabilă și răspunde la comenzile volanului la 4 zile distanță. Am concluzionat că nu-i treaba mea să-i înțeleg pe americani, mai ales că tocmai mă lămurisem pe viu despre treaba cu diferențele culturale.
Apropo de înțeles, nu doar că Ford a anunțat F-150 Lightning, dar mașina a fost comandată în doar 24 de ore de 20.000 de oameni. Oameni americani, normal. What else?, vorba lui Clooney.
6. Da, mașinile electrice sunt scumpe. Dar am o veste proastă.
Apropo de electrice și de diferența dintre americani și europeni, Volkswagen tocmai a anunțat că versiunea sportivă GTX a SUV-ului electric compact ID.4 costă un pic peste 52.000 de euro în România. Sumă din care tai bonusul de 10.000 de euro dacă ești rapid și prinzi voucher Rabla Plus în fața hoardei de Springari.
Ar putea să pară un preț mare. Dar asta doar dacă ți-au rămas în cap prețurile mașinilor de acum 15 ani. Pentru că, în Anno Domini 2021, un Tiguan R (adică omologul cu țeavă de eșapament al lui ID4 GTX) costă și mai mult - adică 53.000 și-un pic. Iar pe ăsta nici nu-l ajută statul cu bonus de 10.000 de euro.
Bine, asta nu înseamnă că mașinile astea nu-s scumpe. Ci că-s scumpe TOATE, nu doar alea electrice. Valabil pentru toate mărcile auto. Constructorii argmentează că s-au urcat pe etichete de când cu tehnologizarea masivă și de când îi obligă ăștia să monteze pe mașini tot felul de sisteme obligatorii de siguranță.
De parcă de-aia costă 1500 de euro o vopsea metalizată care la prima spălătorie cu perii se face țintă de darts.
+ Dacă nu-ți plac electricele, s-a lansat în România și noul Mercedes-Maybach Clasa S, la modestul preț de 178.000 de euro. Nu vrei să știi cât e vopseaua aici.
7. Semne bune anul are
Noi, ăștia care scriem despre mașini în viața de zi cu zi, analizăm altfel situația sanitară. De exemplu, nu trebuie să urmărim cifrele vaccinaților și ale bolnavilor aflați în secțiile ATI ca să ne dăm seama că pandemia e pe cale să-și tușească ultimul plămân. Ci ne uităm pe cifrele de vânzări de mașini din Europa.
Iar +218% în Europa în aprilie față de luna aprilie a anului anterior înseamnă fix asta: treaba începe să revină la normal.
„Îți arăt eu ție, nenorocitule”, vorba Irinei Margareta Nistor.
8. Opel o dă cu Mantă
După atâtea prețuri și cifre de vânzări, e momentul să ne relaxăm sufletele analizând liniile clasice ale unui Opel Manta (ăsta e un model lansat de Opel acum vreo 50 de ani) transformat într-o mașină electrică modernă.
Știrbu zicea în podcastul de săptămâna asta că băieții de la Opel sunt fraieri că nu scot în serie o mașină modernă de serie care să arate așa (nu garantez pentru ce-ar zice Știrbissimul dacă oamenii ar scoate mașina de serie pe la 100.000 de euro, totuși). Pentru că acest Manta GSe ElektroMO - numele complet din buletin - este de fapt un showcar, un unicat conceput pentru ca inginerii să ne arate ce nenorociri se pot întâmpla dacă există chef de joacă.
Pentru alte arătări retro electrice pe care chiar le poți cumpăra din showroom-uri, sunați la Honda, Mini sau, în curând, la Renault și Volkswagen.
9. Alte vești bune pe care le-ai ratat săptămâna asta
Honda a anunțat că viitoarea generație a lui Civic Type-R va avea în continuare cutie manuală. Vestea bună este, de fapt, că va exista o generație nouă Civic Type-R, abia apoi că va avea o transmisie, nici nu mai contează ce hram poartă ea.
Dacia a produs două milioane de Dustere la Mioveni. Dacă dădea Tesla știrea asta, creștea Dogecoin-ul cu 50% și Elon Musk devenea cel mai bogat om din Univers.
Opel a produs o versiune pe pile de hidrogen a utilitarei Vivaro. După Manta electric, e clar că băieții de la Opel sunt puși pe experimente în ultima perioadă.
Valul electric pare să readucă în prim-plan o caroserie pe care, din motive care-mi scapă, am uitat-o repede: monovolumul compact de familie. Mercedes EQT ar putea fi unul dintre susținătorii relansării subiectului. Bănuiesc că cei de la Renault își freacă și ei mâinile, mai ales că de la deja anunțatul Megane electric până la un eventual Scenic electric nu e decât un pic de imaginație.
10. Nu-s cu mașini, dar e păcat să le ratezi
Ne-am stricat contoarele de când au apărut rețelele sociale. Așa că Dunbar ne trântește elegant picioarele pe pământ. Reality check, cum ar zice americanii.
Când ai învățat ceva, orice, ultima dată?
Una interesantă rău: despre cum locurile de parcare distrug orașele.
Despre drumuri în viață. Cu Sinead O'Connor
Oamenii nu mai pot începând cu 1973.
Până când moartea ne va despărți.
Despre mitul mamei perfecte - când ai un titirez de 4 ani în casă, e bine să ai ce să-i povestești soției în momentele de pauză.
Una pe care ar trebui s-o luăm mai în serios: Principiul lui Pareto. Se aplică și când îți încarci mașina electrică.
Mulțumesc pentru atenție și citire. Nu mă supăr să dai mai departe Newsletter-ul dacă ai pe lângă tine oameni care știi că ar putea să se bucure să citească relaxat și fără pasiuni tâmpite despre mașini în general și despre noi în particular.
Ne recitim săptămâna viitoare.
Mircea.
Prima dată pe la noi? Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, te poți abona ușor și gratuit aici. Vei primi acest newsletter în fiecare duminică dimineață prin e-mail.
Dă mai departe acest newsletter prietenilor tăi. Suntem mereu în căutare de cititori de calitate.
Alte newslettere de calitate scrise cu grijă la cuvinte și povești de oameni deștepți pentru un public sănătos. Le poți consuma cu încredere, plăcere și cafea.
Savantgarde (Marius Cosmeanu)
Civilization (Viktor Kapra)
Patru Pereți (Daniel Popescu)
Povești din sport (Andreea Giuclea)
In the News (Bianca Oanea)
Misreport (Codruța Simina)
Concentrat (DoR)
Revista Pressei (PressOne)
Cronica.ro
Monday Memo (Mona Dârțu)
Chinezu (Cristi China-Birta)
Semafor