MEȘTER ÎN MAȘINI #40
MEȘTER ÎN MAȘINI
#40
6 martie 2022
Un newsletter

Oferit de

O dată pe săptămână. Despre mașinile pe care nu ai voie să le ratezi.
Newsletter conceput, scris și cules cu grijă
de jurnaliștii Mircea Meșter și Andrei Știrbu
Sincer, nu prea-ți vine cheful să scrii despre mașini în perioada asta. E greu să găsești motive pentru care orice subiect din afara războiului din Ucraina ar putea să fie interesant pentru oricine. Cumva, singura scăpare mentală pe care o avem e că, în final, poate că treaba asta poate să reprezinte o evadare pentru mulți dintre noi. Așa că, în tot gustul amar pe care-l simt în gât și cu întreg creierul apăsat de ce se-ntâmplă la vecini, dați-mi voie să vă povestesc pe scurt ce roți s-au învârtit în ultimele 7 zile în lumea mașinilor. Nu-i vreo plăcere, așa cum se întâmplă de obicei, dar dar luați-o ca pe o datorie. Fiecare încearcă să facă ce poate pe pătrățica lui.
De exemplu, dacă Putin citește newsletter-ul ăsta, e rugat să facă curățenie în pătrățica din propriul creier.
1. Învăluit în Bigster
Pe la mijlocul săptămânii care a trecut am vizitat centrul de design pe care Grupul Renault îl are la București pentru a face cunoștință față-n față cu Dacia Bigster. E un concept care anunță un SUV ceva mai mare decât Duster. L-am luat și pe Ciprian Mihai, fotograful nostru, cu mine, ca să vă ofere câteva imagini profi de acolo, profitând de faptul că de obicei n-avem voie cu aparate foto într-unul dintre locurile în care lentilele sunt acoperite la intrare.
În timp ce omul nostru a fotografiat conceptul din toate unghiurile, eu am stat de vorba cu Mihai Bordeanu, omul care conduce marca Dacia în România, încercând să storc câteva informații utile pentru cei cărora mașina asta le face cu ochiul. A fost o discuție one-to-one, deci a ieșit un interviu exclusiv pe Autocritica.
Cele mai importante declarații despre viitorul model de serie Dacia Bigster:
„Știm că de multe ori nu se întâmplă asta, dar de această dată este un angajament: versiunea de producție a SUV-ului Bigster va fi foarte, foarte aproape de concept”.
„Bigster este o imagine a mărcii Dacia așa cum o vedem noi acum pentru viitor. Este future-ready, să-i spun așa”.
„Bigster arată că poți să faci design contemporan în abordarea Dacia, Design to Cost. Designul contemporan nu trebuie să coste mult. Dar trebuie să știi să-l faci”.
„În industria auto nu prea se întâmplă ca o marcă mono-model sau bi-model să se dezvolte atât de mult într-un timp atât de scurt”.
„Noi puteam să intrăm cu o mașină electrică mai repede pe piață – aveam tot ce ne trebuie, pentru Grupul Renault dezvoltarea unei mașini electrice nu-i un secret. Dar am decis s-o facem la momentul oportun pentru că atunci s-au intersectat conversațiile. Electric a început să devină esențial”.
Îți recomand să citești tot interviul. Îl găsești integral aici.

2. Un an de de Autocritica
Apropo de Autocritica: nouă ni se pare că a trecut mult mai mult, dar proiectul media al cărui apendice este acest newsletter a împlinit un an la 1 martie. Nu-i un moment tocmai potrivit pentru desert, așa că am preferat să facem un roundup al întregului an, ca să vedem cu toții cum se cuantifică munca după 365 de zile de entuziasm și plăcere de a scrie altfel despre mașini. Infograficul e mai jos.
Apropo: dacă nu urmărești Autocritica, e păcat să n-o faci. Suntem pe mai toate colțurile de internet pe care se întâmplă acțiunea: Facebook, Instagram, Google News și Youtube.

3. Semințe de Kia
Electricul Kia EV6, unul dintre cele mai interesante modele de acest tip lansate în ultimul an pe piață, este Mașina Anului în Europa în 2022. O nouă dovadă a faptului că grupul Hyundai-Kia este performerul absolut al ultimilor 10 ani în industria auto, reușind pași imenși care se văd în numărul din ce în ce mai mare de clienți.
Mașina Anului în Europa (European Car of the Year) cel mai prestigios titlu european de acest tip și este acordat de 59 de jurnaliști de profil din 22 de țări. România nu are niciun membru în juriu.
Clasamentul celor 7 modele finaliste la finalul sesiunii de votare:
1. Kia EV6: 279 de puncte
2. Renault Megane E-Tech Electric: 265
3. Hyundai Ioniq 5: 261
4. Peugeot 308: 191
5. Škoda Enyaq: 185
6. Ford Mustang Mach-E: 150
7. Cupra Born: 144
+ Pe Autocritica ai teste cu majoritatea mașinilor din lista asta într-o secțiune dedicată. Rapoartele lui Kia EV6 și Renault Megane electric sunt foarte proaspete, chiar. Cât despre Hyundai Ioniq 5, vezi mai jos.

4. John the Fifth
La începutul lunii ianuarie am făcut un leap of faith, cum zic britanicii, și am dat diesel-ul familiei (un VW Tiguan 2.0 TDI din 2017) pe o electrică (Hyundai Ioniq 5).
Pentru că mi s-a umplut mesageria din toate rețelele sociale cu întrebări după ce-am pus poze cu mașina pe Facebook și Instagram, am decis să scriu câteva episoade despre ce-nseamnă să ai mașină electrică în România anului de grație 2022. Așa că-n primul episod vă povestesc cum au fost primele 60 de zile cu Ioniq 5 acasă. Dar mai ales care-s pașii pe care-i faci când alegi să mergi pe drumul ăsta. Găsești în articol și câteva informații utile dacă vrei o electrică, cum ar fi cine te poate ajuta să nu-ți prinzi urechile în actele din dosarul Rabla Plus. Și care-s cheltuielile pe care le acoperi imediat după ce-ți vine mașina. Cu tot cu stație de încărcare instalată acasă, anvelope de iarnă and all the jazz.
Spoiler alert: nu-i articol care să propovăduiască electrificarea cu orice preț, ci un articol realist în care vei afla mai ales că o mașină electrică aleasă cu capul e o decizie minunată. Dar doar dacă ai unde s-o-ncarci acasă sau la birou.
Aici găsești tot, cu tot cu calcule detaliate de costuri.
+ Apropo de Hyundai, băieții stau cu un picior pe accelerație, iar cu celălalt pe Nitro când vine vorba de electrificare: nici n-au lansat primul model din noua familie electrică (Ioniq 5, adică) și deja plusează cu o platformă nouă dedicată electricelor în 2025. Băieții nu se plictisesc deloc la Seul.

5. Benzina măseluță
Omenirea mai are de răspuns la două-trei întrebări mari și importante, că-n rest le-am rezolvat pe toate. Una dintre ele este, bineînțeles, „Ce mașină emite mai mult dioxid de carbon de-a lungul ciclului vieții sale: o electrică sau una cu motor clasic?”. Și pentru că la Autocritica suntem îndeajuns de plictisiți încât să ne facem timp să analizăm toate studiile importante la nivel mondial pe tema asta, iată-ne cu răspunsul.
Daniel Popescu a scris într-un articol mega muncit și analitic despre cum stau lucrurile. Și lucrurile-s destul de clare, nu trebuie să fii doctor în logică pentru a înțelege că toate studiile serioase oferă cam același rezultat. Mă rog, cu excepția celor care vor continua să bată din tastaturi și din guri degeaba, doar e gratis să faci asta.
Electricele sunt mai curate decât termicele. Freaking deal with it.
6. Cenușă în NCAP
A luat Euro NCAP la puricat o nouă tranșă de modele. Și-au ieșit rezultate interesante. Nu s-a lăsat cu sânge, ca-n episoadele anterioare ale testelor de siguranță, iar Renault și-a spălat păcatele cu noul Megane electric după ce Zoe a fost retrogradat la categoria WTF de Euro NCAP în toamna anului trecut. Doar la BMW plânge masa după ce Seria 2 a ratat cele cinci stele tradiționale, din cauză că inginerii n-au reglat cum trebuie ceva șuruburi pe sistemul care detectează bicicliști (și frânează automat când îi detectează). Premiantul acestei sesiuni este o surpriză: Volkswagen Taigo, un SUV de oraș cu spate plonjat (SUV-coupe, cum li se mai zice arătărilor de genul ăsta), care a adunat cele mai multe puncte pe categorii.
BMW Seria 2 Coupe: ★★★★☆
Lexus NX: ★★★★★
Renault Megane electric: ★★★★★
Volkswagen Taigo: ★★★★★
Volkswagen Polo: ★★★★★
Rezultatele în detaliu sunt aici, iar pe canalul de Youtube al celor de la Euro NCAP poți să vezi cu ochii tăi ce-a mai rămas din mașini după ce-au fost trosnite de pereți.
Apropo de chestii pe care poți să le vezi cu ochii tăi:

Autocritica Podcast #35. S-a vorbit cam tot despre ce citești în acest newsletter, doar că pe video.
7. Europa de Test
Două mașini au văzut lumina tiparului digital săptămâna asta pe Autocritica. După ce s-a plimbat cu ele de-a lungul și de-a latul DN1-lui, playground-ul lui favorit când vine vorba de testat mașini (stă la Brașov și ia mașinile de la București, nu vă gândiți la altceva), domnul Știrbu ne-a ținut la curent cu evoluțiile din gamele:
Noua generație Honda HR-V: „Este a treia generație a crossoverului HR-V, un nume care a stârnit inițial admirație, apoi dezinteres, dacă e să mă întrebi pe mine. Prima generație a fost cool din cale-afară: un crossover cu trei uși. A doua a fost mai convențională decât nodul la cravată, dar măcar a cucerit segmentul subcompact la categoria spațiu interior. HR-V al treilea vrea să fie cool, dar și spațios, și eficient la consum, și tehnologizat. Și bine dotat. Și de calitate. Dar să pară nepretențios, și prietenos cu familiștii. Adică HR-V vrea să fie tot ce au fost primele două generații de dinainte, plus încă ceva. O misiune deloc ușoară”.

Volkswagen Arteon eHybrid - „În 2020, la trei ani de la debut, Arteon a primit o serie de noutăți ample. Una dintre ele este versiunea de caroserie Shooting Brake. Tot atunci și-au făcut loc în gama de motorizări hibridul plug-in (eHybrid), dar și o versiune sport, cu 320 CP, botezată Arteon R. Mașina de test a fost eHybrid, care folosește pe partea termică un 1.4 TSI cu 156 CP și pe cea electrică un motor cu 116 CP. Sistemul livrează în total 218 cai putere și 400 de Newtoni-metru. Componenta electrică este hrănită de o baterie de 13 kWh brut (10,4 kWh net utilizabil) care promite să poarte electric Arteonul până la 57 de kilometri”.

8. Prezentare-n gură
Săptămâna asta am văzut la față, spate și profil patru mașini interesante. Un SUV electric semi-exotic, un SUV electric de oameni normali, o utilitară electrică de persoane și un concept electric fabulos. Niciun diesel, âmi cer scuze la domni polițiști.
În ordinea apariției, ca la seriale:
Fisker Ocean - Mi ți l-au prezentat oficial la Mobile World Congress din Barcelona, unul dintre cele mai mari eveniment de tech din Europa. Asta ca să spună că-i mai mult gadget decât mașină. Sau să spună că n-au dealeri și service-uri și că te descurci tu să-i pui folie când i se sparge ecranul, ca la telefoane. Partea bună: merge până la 630 de kilometri cu o baterie. Partea proastă: îți poți cumpăra mașina asta doar dacă vrei neapărat așa ceva, pentru că se va produce în serie limitată. Ca număr. Și ca tehnologie, probabil.

Polestar O₂ Concept - Genul ăla de concept pe care îl vrei în producția de serie chiar dacă este evident că nu ți-l vei putea permite. E un roadster electric despre care nu trebuie să știi date tehnice și cifre de autonomie ca să te prinzi că ți-a dat-o deja-n vinclu la nivel mental încă de la primele imagini. De altfel, nici n-au oamenii cifre și date de împărțit cu noi. Știu și ei că ne-au dat deja daună totală pe psihic și că nici măcar nu mai contează matematica aici.

Jeep electric - După ce anul trecut au început să testeze temperatura curentului cu cotul, lansând niște versiuni PHEV ale modelelor din gamă, oamenii de la Jeep trec la electric începând de anul viitor. Primul Jeep din istorie prin conductele căruia nu va curge benzină sau diesel este un SUV de oraș galben. N-are nume, n-are detalii, dar mai știm și noi lucruri și ne dăm seama că va fi frate de platformă cu Opel Mokka, Peugeot e-2008, Citroen e-C4 și toți frații de dimensiuni compacte și subcompacte din grupul Stellantis. Deci 136 de cai putere.

Fiat e-Ulysse - Apropo de frații de dimensiuni compacte, oamenii de la Stellantis au luat motorul electric de - ai ghicit - 136 de cai putere de pe modelele din lista de mai sus și l-au grefat pe un Fiat Ulysse, pe care-l cunoști probabil după niște nume ceva mai familiare din gamele Peugeot și Citroen. A ieșit e-Ulysse, o utilitară de persoane care poate să meargă maximum 330 de kilometri și să care până la 8 persoane. Cum o să care 8 persoane cu 136 de cai putere, mă întrebați? În liniște. Asta dacă nu intră-n depășiri. Caz în care se cam duce liniștea din mașină. Probabil.

Formule și alte ecuații

Oamenii de la Netflix au publicat trailerul noului sezon Drive to Survive. La cum au fost câteva curse de anul trecut, „Survive” ăla chiar își merită locul în titlu.
+ Cei de la Haas au anunțat oficial că renunță la sponsorul principal Uralkali și, deci, la pilotul Nikita Mazepin, zis Mazespin. N-are nimeni de pierdut din treaba asta: Haas va găsi alt sponsor principal, mașinile de Formula 1 vor rămâne întregi mai multă vreme, iar Mick Schumacher va avea în sfârșit un coechipier cu care se va putea lupta de la egal la egal să evite ultima poziție în cursele de anul ăsta.
9. N-au intrat pe lista scurtă, dar primesc burse de merit
Mașină, caut milionar
Rusia rămâne fără mașini și alte anexe.
Juke primește o versiune hibridă.
Volvo încearcă să-ncarce mașinile fără cabluri.
Ford se-mparte între Mustang și Mustang Mach-E.
Spring Spark Sprung.
Ce mai cumpără inginerii de pe ebay.
Treaba cu etanolul e cam împuțită.
10. Zona extracurriculară (fără motoare și roți)
Rezistența din spatele rezistenței.
In memoriam.
A fost odată un virus.
Niciun mail nu seamănă cu altul.
Abonare humanum est
Meșter în Mașini este un newsletter săptămânal la care se lucrează manual, cu grijă și cu multă pasiune. Dacă vrei să-l primești în fiecare weekend prin e-mail și nu ești încă abonat, fă-o cu încredere.
Va fi mereu de calitate. E o promisiune.