

Discover more from Meșteri în Mașini
Primul Jeep electric • Meșter în mașini #65
Un newsletter Autocritica.ro.
Despre mașinile pe care nu ai voie să le ratezi.
O dată pe săptămână. Conceput și scris de jurnaliștii
Mircea Meșter și Daniel Popescu.
Meșter în Mașini #65
23 octombrie 2022
1. Răzbunare, dar pentru ce?
Umblă vorba-n târg că săptămâna asta a avut loc Salonul Auto de la Paris. Dacă îi întrebi pe francezi, o să-ți răspundă cu un “mais bien sûr” rostit cu un aer de superioritate și surprindere, dar adevărul este că nu știu câți dintre voi se mai lasă păcăliți de romantismul aparent al noutăților auto de sub Turnul Eiffel. Nu de alta, dar în epoca internetului singurul salon auto care pare că s-a adaptat cu succes la generația Tik Tok este cel de la Frankfurt, și asta nu pentru că s-a mutat la Munchen, ci pentru că a pus accentul pe mobilitate. Aviz amatorilor de la Geneva, care mută salonul bogaților în Qatar în goana după banii șeicilor făcuți din petrol.
Revenind la mașinile noastre, una dintre cele mai interesante apariții de la Salonul Auto de la Paris a fost primul Jeep electric din istorie. Americanii i-au zis Avenger, poate și pentru o trimitere indirectă la supereroii Marvel, deși nu prea înțelegem treaba cu răzbunarea.
Evident, nu este cazul să-ți mai spunem că vorbim despre un SUV electric. Mai exact, un SUV subcompact cu grilă tipică Jeep și un design care inspiră seriozitate și robustețe. S-ar putea să nu fii la fel de impresionat de cifre: un motor electric cu 156 de cai putere și 260 Nm montat pe puntea față și o baterie de 54 kWh. Dacă ți se pare puțin, așteaptă lansarea versiunii de serie a lui Avenger 4x4, un concept prezentat tot la Paris care promite tracțiune integrală și o gardă la sol mai mare. Pentru moment, nu uita că vorbim despre un SUV dedicat mai degrabă mediului urban, așa că cei 550 de kilometri de autonomie prin oraș ar trebui să conteze mai mult pentru tine.
Altfel, Avenger este dezvoltat pe o platformă de 400 de volți și poate încărca cu până la 100 kW la stațiile rapide și până la 11 kW la stațiile lente. Not great, not terrible. Iar la interior ai standard sistemul de infotainment Uconnect Infotainment de 10,25 inchi compatibil wireless cu Android Auto și Apple CarPlay. Numa’ bune pentru Google Maps, dar dacă ești cu adevărat masochist poți să încerci și navigația TomTom.
2. Forever retro
În fața propriilor suporteri, cei de la Renault n-au ratat ocazia să prezinte și ei un SUV subcompact electric. Doar că nu e model de serie, ci un concept, așa că nu poți să-l cumperi acum, ci prin 2025. Un an care nu-i totuși atât de departe precum pare la prima vedere.
Bucătarii francezi au apelat la o reinterpretare modernă a clasicului Renault 4 de prin anii ‘60 cu ingrediente vizuale care plac ochiului (sau, cel puțin, ochilor mei), iar rezultatul final se numește 4EVER Trophy. Și sunt destul de sigur că versiunea de serie se va numi Renault 4. Alegerea nu este deloc întâmplătoare, pentru că Renault 4 s-a vândut în peste 8 milioane de unități în peste 100 de țări în cei aproximativ 30 de ani în care a fost prezent pe piață. O performanță remarcabilă, mai ales pentru un model care n-a prins mileniul ăsta.
N-avem detalii tehnice despre concept, dar uite un pic de context ca să înțelegi care-i faza cu prototipul ăsta: viitorul Renault 4 va face practic pereche cu Renault 5, adică cu un hatchback electric care va fi lansat în versiune de serie în 2024 și care împrumută multe din designul clasicului Renault 5 produs între 1972-1996. Astfel, viitoarele modele Renault 5 și Renault 4 vor juca practic în aceleași segmente cu Clio și Captur, doar că sunt electrice. Asta că tot pomeneam în newsletter-ul trecut că producătorii insistă cu nume de modele formate dintr-o singură cifră.
Cert este că se anunță vremuri frumoase din punct de vedere vizual pentru fanii mărcii din Hexagon.
3. Scump, dar măcar nu crește TVA-ul
Bine v-am regăsit la celebra rubrică cu mașini care costă aproximativ la fel de mult ca un apartament în Cluj-Napoca. Selecția de astăzi ne este oferită cu drag de Porsche, care ne răsfață cu noul 911 Carrera T.
Hai s-o luăm băbește, ca să n-avem discuții: litera T din nume provine de la Touring, iar noul model este poziționat în gamă între 911 Carrera și 911 Carrera S. Mă rog, noi știam că T vine după S în alfabet, dar cine suntem noi să-i contrazicem pe nemți?
S-ar putea să-ți placă pentru că, spre deosebire de “frățiori”, 911 Carrera T oferă un contrast mai puternic de culori pentru caroserie, de la oglinzile exterioare până la logo-urile de pe uși și din partea din spate. Plus că parbrizul are acum o tentă ceva mai închisă.
Altfel, pachetul tehnic este deja cunoscut: același motor cu capacitatea de 3,0 litri care generează 385 de cai putere și 450 Nm care îi permit să “facă suta” în 4,5 secunde și să atingă cel mult 291 km/h. Mai ales că, la 1.470 de kilograme, vorbim despre cel mai ușor 911 din gamă. Bonus: poți să alegi între manuală cu 7 trepte și automată cu 8 rapoarte.
Bine, bine, dar cum rămâne cu prețul ăla de apartament? Păi uite, în Germania prețul de pornire este de aproape 124.000 de euro. Livrările încep în februarie, dar poți să-l comanzi de pe acum. Sau poți să aștepți până la anul. Tot aia e. Nu ca la apartamentele din România, la care cota redusă de TVA de 5% se va aplica de anul viitor pentru locuințe cu un preț de vânzare de maxim 120.000 de euro în loc de pragul actual de 140.000 de euro.
Alternativ, ai putea să te înscrii la turneul de tenis Porsche Tennis Grand Prix de la Stuttgart, acolo unde câștigătoarea pleacă acasă cu un Taycan. Iar dacă nu ești sigur(ă) că poți s-o bați pe Iga, n-ar fi rău să-ți cumperi măcar bilete la turneu să le vezi pe fete de la fața locului, pentru că s-au pus în vânzare zilele trecute. Bonus: Probabil te vezi și cu Meșter acolo.
4. Vin sărbătorile
Dacă totuși vrei să-ți cumperi o mașină, dar preferi japonezele, avem vești bune de la Toyota, care tocmai a anunțat lansarea pe piața europeană a versiunii RAV4 GR Sport.
Printre noutăți se numără grila față cu elemente noi, jante de 19 inchi cu design nou sau scaune sport față îmbrăcate într-o tapițerie din piele sintetică. Cât despre ecrane, avem un sistem multimedia de 10,5 inchi, dar și un instrumentar de bord digital de 12,3 inchi.
Știm că ești mai degrabă curios de pachetul tehnic, așa că n-o mai lungim aiurea: poți să alegi între o versiune hibridă cu motor pe benzină de 2,5 litri și 222 de cai putere sau o versiune plug-in hybrid cu motor termic de 2,5 litri cu 306 cai putere. Și îndrăznim chiar să-ți dăm un sfat pur prietenesc: nu alege versiunea de 306 cai putere dacă nu ai de gând să încarci bateria pentru a rula electric prin oraș.
Singura problemă este că nu știm încă prețul, pentru că listele de precomenzi se deschid abia în decembrie. Nu vrem să producem scântei în viața ta sentimentală, dar s-ar putea să fie la fix pentru cadoul ăla de Crăciun pe care ți-l dorești în secret de atâta timp, nu-i așa?
5. Producția la hectar
Lăsăm puțin în urmă magia Parisului și a modelelor sale spectaculoase pentru realitatea românească. Stai liniștit, nu o să-ți dăm aici lecții de medicină, farmacie sau biologie pentru a explica în superexclusivitate mondială cum a fost testată pozitiv Simona Halep cu o substanță despre care probabil că niciunul dintre noi nu auzise până acum.
O să-ți povestim însă situația la zi în industria auto din România, pentru că aici ne bazăm strict pe cifre: în primele 9 luni ale anului, producția națională de mașini a fost de aproape 382.000 de unități, dintre care 230.000 s-au ales cu sigla Dacia, iar alte aproape 152.000 au acceptat ovalul constructorului american Ford.
În ansamblu, vorbim despre o creștere cu peste 21% comparativ cu anul 2021. Și știu că o să-mi spui că este perfect normal, pentru că producția din primele luni ale anului 2021 a fost afectată de cârcalacul global, dar și de criza semiconductorilor. Etc. Etc. Dar eu insist și îți mai dau niște cifre: producția este cu aproape 8% mai mare decât în 2019, ultimul an pre-pandemic. Joac-o p-asta.
6. Brâncuși, sistem audio Burmester și EQE SUV
Ca să înțelegi mai bine cum stă treaba cu Salonul Auto de la Paris, colegul nostru Cornel Șocariciu a fost în Orașul Luminilor pentru a participa la prezentarea oficială a noului SUV electric Mercedes EQE SUV. Doar că prezentarea nu a avut loc în cadrul salonului, ci într-un… muzeu. Mai exact, la Muzeul Rodin dedicat sculptorului francez Auguste Rodin.
Acolo, omul nostru a văzut noul model în metal și Li-Ion și a aflat că acesta va avea aceleași dotări tehnice cu sedanul EQE. Mare, mare, surpriză, nu se aștepta absolut nimeni la treaba asta. Absolut nimeni.
Așa că omul nostru i-a luat la rost pe inginerii germani să înțeleagă mai bine de ce se încăpățânează să folosească o platformă de 400 de volți în locul uneia de 800 de volți care să permită viteze mai mari de încărcare. Și a aflat inclusiv o serie de informații interesante despre o estimare cu privire la apariția primelor baterii solid-state, tehnologie despre care poți citi în amănunt aici.
Și uite așa, Cornel a produs o poveste despre tehnologia germană în care a integrat însă și un muzeu renumit din Franța pe unde a pus piciorul inclusiv Constantin Brâncuși. Și despre cum se aude un sistem audio Burmester cu 31 de difuzoare, 2 amplificatoare și 8 module integrate în cele 4 scaune ale unui Mercedes-Maybach Clasa S. O poveste excelentă pe care merită să o savurezi într-o zi în weekend ca asta.
PS: Suntem bucuroși să confirmăm că Sho a driblat ca un profesionist grevele care au afectat Franța exact în perioada salonului.
7. Care-i faza cu anvelopele all-season?
Pare stupid să spunem asta când prognoza ne arată că marți vor fi 26 de grade în București (no joke!), dar suntem în perioada aia a anului în care, teoretic, trebuie să schimbi din nou anvelopele înainte de sezonul rece.
Spunem teoretic pentru că în ultima vreme anvelopele all-season au devenit o soluție tot mai căutată în contextul în care clima este în proces de schimbare și te poți trezi cu zăpadă în luna mai sau, iată, temperaturi de vară la sfârșit de octombrie.
Cât de eficiente sunt însă anvelopele all-season? Păi uite, Michelin a lansat încă din 2015 anvelope all-season Cross Climate, care au venit cu un design special pentru calea de rulare care să asigure aderență bună pe zăpadă și evacuarea eficientă a apei. Iar anul trecut a apărut și generația a doua, care vine la pachet cu îmbunătățiri majore: anvelopa drenează apa pe toată perioada de viață a pneului, are niște proeminențe pe muchiile blocurilor de cauciuc pentru compactarea zăpezii, iar designul este conceput pentru a limita cât mai mult uzura.
Nu este o surpriză că, prin aceste îmbunătățiri, testele de specialitate plasează anvelopa francezilor pe primul loc în topul anvelopelor all-season. Așa că îți recomandăm cu căldură să citești aici mai multe informații despre anvelopele all-season, într-un articol semnat de același Cornel Șocariciu. Harnic băiat săptămâna asta, nu?
8. Scoateți o foaie de hârtie.
Hai că de data asta este foarte, foarte simplu, pentru că avem un singur test. Dar te-am păcălit un pic, pentru că nu este deloc un test ușor, ci unul cu greutate la propriu, sub forma unui SUV compact în versiune plug-in hybrid: Mercedes-Benz GLA.
A căzut la un moment dat în mâinile lui Andrei Știrbu - nu ne întrebați când, că nici noi nu mai știm - iar omul pare să ne confirme ceea ce spuneam și noi mai sus despre versiunile plug-in hybrid ale mașinilor în general.
“Cum se simte la drum? Nu la fel de așezat ca versiunea non-hibridă, care are suspensie multi-link pe puntea spate. În cazul PHEV-ului s-a renunțat la aceasta pentru a face loc bateriei. Din punct de vedere dinamic nu este chiar atât de interactiv pe cât te-ai gândi că este atunci când citești că are 218 cai putere. Cu alte cuvinte, nu este chiar un SUV compact cu porniri de hot hatch.”
Sau:
“Altfel, la drum lung este un companion plăcut cât timp nu tragi de el, caz în care motorul de 1,3 litri o să muncească din greu ca să urnească un agregat de 1,7 tone. Prin oraș, dimensiunile compacte și suita (pe alocuri opțională) de dotări de confort și siguranță îl fac un mijloc eficient de mobilitate.”
Se citește integral aici.
9. Ni s-au mai agățat printre spițe:
Standardul Euro 7 va include norme de poluare foarte apropiate de normele Euro 6 pentru motoarele pe benzină, potrivit unui draft la care lucrează oficialii europeni.
Renault promite o rețea de 200 de stații de încărcare de până la 400 kW în Europa de Vest. Fiecare stație va avea 6 puncte de încărcare și o zonă de odihnă. Plus birou de lucru, dacă tot zici că te odihnești.
Constructorii din grupul Stellantis nu vor integra noul sistem de operare Google Automotive. Pentru că nu-i la fel de bun ca ceea ce vrea Stellantis pentru clienți, cică. Am râs. Mult.
Franța schimbă regulile pentru bonusul la cumpărarea de mașini electrice: 7.000 de euro pentru persoanele cu venituri mici și 5.000 de euro pentru persoane cu venituri mari. N-au stabilit încă ce înseamnă venituri mici pentru un francez.
Porsche nu renunță încă la ideea de a concura în Formula 1.
Azi la ora 22:00 e cursă de Formula 1 în State. Nu știm rezultatele calificărilor, pentru că băieții au ieșit pe circuit la ora 1:00 dimineața, când noi dormeam duși. Da, e reclamă mascată că în viață ai nevoie și de odihnă.
10. Zona extracurriculară (fără motoare și roți)
Jurnalul lui 66: fragmente din cartea în care Alexandra Furnea povestește cum a trăit incendiul de la Colectiv, experiența pe care a avut-o în Spitalul de Arși din București și consecințele corupției și nepăsării.
Lupta cu haosul consumului de haine.
Marți avem eclipsă parțială de Soare în toată România.
15 cărți recomandate pentru această toamnă.
Prima dată pe la noi? Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, te poți abona ușor și gratuit aici. Vei primi acest newsletter în fiecare duminică dimineață prin e-mail.
Dă mai departe acest newsletter prietenilor tăi. Suntem mereu în căutare de cititori de calitate.
Alte newslettere de calitate scrise cu grijă la cuvinte și povești de oameni deștepți pentru un public sănătos. Le poți consuma cu încredere, plăcere și cafea.
Savantgarde (Marius Cosmeanu)
Civilization (Viktor Kapra)
Patru Pereți (Daniel Popescu)
Povești din sport (Andreea Giuclea)
In the News (Bianca Oanea)
Misreport (Codruța Simina)
Concentrat (DoR)
Revista Pressei (PressOne)
Cronica.ro
Monday Memo (Mona Dârțu)
Chinezu (Cristi China-Birta)
Semafor