Taxe și alte distracții: cât vei plăti în plus dacă ai mașină
Meșteri în Mașini #187 • Toate lucrurile importante care s-au întâmplat în lumea auto în săptămâna 30 iunie - 6 iulie 2025.
Newsletter-ul Autocritica (Meșteri în mașini) este un rezumat auto săptămânal scris de trei jurnaliști de profil cu experiență: Mircea Meșter, Tudor Rus și Daniel Popescu. Ai în față un newsletter nepretențios, fără încrengături tehnice și jargon complicat. Scopul e să te țină la curent cu cele mai importante noutăți din lumea mașinilor. Să știi înaintea altora ce roți se mișcă pe lângă tine.
Îl primești duminică dimineață la ora 9 fix.
Nota dumneavoastră de plată
Cu scuzele de rigoare celor cărora le deranjez sesiunea de plajă, degustarea de Malagousia, gustarea de hamsii sau souvlaki sau cine știe, cina cu feta saganaki: dacă aveți mașini, folosirea lor vă va costa mai mult de la 1 august. Iar de la anul, și mai mult.
De achiziții în sine vorbim cu altă ocazie, când avem o decizie exactă în ceea ce privește programele Rabla și Rabla Plus.
Să le luăm pe rând - cu mulțumiri colegului
pentru calcule și socoteli.TVA-ul crescut de la 19% la 21% (se întămplă acușica, de la 1 august) este aplicat și mașinilor și carburanților. Deci cresc prețurile mașinilor, dar crește și benzina la pompă, cam cu 1,68%. Doar din TVA. Asta înseamnă că la un preț de 7 lei pe litru, creșterea e de 0,12 lei pe litru.
Pentru aceiași carburanți, cresc accizele - cu 10% de la 1 august și cu încă 10% de la 1 ianuarie anul viitor.
Pentru benzină, acciza actuală (aproximativ 2,53 de lei pe litru) va crește la 2,78 lei pe litru la 1 august, respectiv 3,06 lei pe litru la 1 ianuarie. În consecință, prețul la pompă per litru va mai primi 0,25 de lei de la 1 august și încă 0,28 de lei de la 1 ianuarie.
Aceeași poveste pentru motorină. Acciza de acum (2,32 de lei pe litru) se va face 2,55 de lei la 1 august, apoi va deveni 2,8 lei la 1 ianuarie. Prețul la pompă, hop și el în sus: cu 0,23 de lei pe litru la 1 august și încă o dată cu 0,25 de lei pe litru, de la 1 ianuarie.
Total: de la 1 august, doar din aceste creșteri de TVA și accize, va rezulta o creștere cu 0,4 lei a litrului de combustibim la pompă.Și acum, rovinieta, care va fi majorată de la 1 septembrie anul acesta.
Cea pentru o zi se face 3,5 euro (de la 2,5 cât e acum), cea pentru 10 zile devine 6 euro (de la 3,3), cea pentru 30 de zile ajunge la 9,5 euro (de la 5,3 euro), pentru 60 de zile se vor plăti 15 euro (față de 8,4 euro acum), iar rovinieta pe un an va costa 50 de euro.
Proiectul de lege poate fi consultat sub formă de PDF, aici.
La noutăți ni-i greu
1. Renault 5 a primit o versiune de bază
De ce ne pasă: Din mai multe motive. Primul ar fi acela că există încă o opțiune (cochetă, aș adăuga) pentru omul care vrea electrică doar pentru oraș, împrejurimi și distanțe scurte în extraurban. Al doilea ar fi acela că o flotă de R5 pentru diverse aplicații urbane ar putea face viața mai ușoară companiilor interesate de controlul costurilor. Așa, despre bani: Renault 5 Five (unde Five e numele echipării de bază) începe de la 24.900 de euro. Fără bonificație Rabla Plus, momentan înghețată, fără alte oferte promoționale. Bateria are 40 kWh, cât pentru 312 kilometri de autonomie (în teorie) iar unicul motor electric produce 95 de cai-putere. Până să-mi dați în cap cu roșii că e scump, luați niște perspectivă: acum nu mulți ani, Honda e, tot cu un motor electric, 154 de cai-putere, baterie de 32 kWh, autonomie estimată la 210 km și dimensiuni mai reduse, începea de la 39.980 de euro.
De ce ne pasă: M-am tot repetat pe aici: vrei să ai opțiuni în viață. Și nu m-apuc acum să fac statuie tentativelor de badge engineering, dar uneori ele funcționează. Mitsubishi Grandis (nume care pe vremuri era purtat de un monovolum) îl scoate din joc pe Eclipse Cross și e, de fapt, un Renault Symbioz din foarte multe puncte de vedere. De la platforma CMF-B de care-l ține drept, la caroseria care-l îmbracă și la ce ascunde sub capotă, unde totul sună cunoscut: mild-hybrid cu motor de 1,3 litri și 140 de cai-putere sau full-hybrid cu 1,8 litri și 160 de cai-putere. Pentru prețuri oficiale mai așteptăm. La o adică, aici se va face diferența Grandis vs Symbioz.
De ce ne pasă: Amalfi preia ștafeta de la Roma ca model ce are în fișa postului o descriere simplă: poarta de intrare în universul Ferrari. În spatele unui strat de fard furat de la Purosangue - dar aplicat cum trebuie pe o caroserie cu forme superbe, Amalfi rămâne cam cât se poate de pur și analog în anul de grație 2025: V8 twin-turbo, 640 de cai-putere, 760 Newtoni-metru, roți motrice spate, fără hibridizare, fără brizbrizuri, cu o excepție: instrumentarul de bord digital și ecranul central. Și o supriză pentru iubitorii de butoane: revin comenzile fizice pe volan, după ce Ferrari și-a aplecat urechea la ce-au avut de spus clienții care (încă) se bucură ca niște copii când îi înțeapă ceva ușor în buricul degetelor în detrimentul unui ecran sau buton haptic murdar de amprente.
Mențiuni, aplauze amicale și diplome de participare se acordă și următoarelor știri:
• Stofă de alergător: Alpine A290 Rally.
• Ce se mai vinde pe internet: un Peugeot 2008 DKR condus de Sébastien Loeb în 2015, la debutul în lumea rally-raid.
• Bentley are un logo nou - al cincilea din istoria mărcii.
• Șeful Ford spune că evoluția electricelor chinezești este cel mai umilitor lucru pe care l-a văzut.
• Producătorii nu vor Apple CarPlay Ultra în mașinile lor. Dintre cei care se opun vehement face parte și Ola Källenius, șeful Mercedes-Benz, intervievat de The Verge:
At the end of the answer, he reiterated his position that Apple’s next-gen CarPlay was a bridge too far for Mercedes. “To give up the whole cockpit head unit — in our case, a passenger screen — and everything to somebody else, the answer is no.”
Instead, Källenius said that the company is working closely with Apple’s main rival, Google, in designing a new navigation feature that will build on Google Maps. The key difference there is that Mercedes’ own engineering team will be heavily involved in the process.
• Brian O’Conner se întoarce în ultimul film Fast & Furious.
• BMW nu face față comenzilor pentru M2 CS, în special din SUA, Germania și China. Tot săptămâna asta M2 CS a devenit cea mai rapidă compactă pe Nürburgring Nordschleife.
• Ford Transit, acum 60 de ani:
Numărul lui Adam: 50,3
Românii au înmatriculat cu 50,3% mai puține mașini noi în iunie 2025, comparat cu iunie 2024.
Infrastructura-vura
Începe să prindă formă finală drumul expres DEx6 între Brăila și Galați, cu lucrări concentrate în zona podului peste Siret, surprinse din dronă de Radu Aramă.
Pe pagina de Facebook, Radu a documentat fotografic construcția podului de peste Dunăre de la Brăila, pe întreaga sa durată.
Vrăji, vrăjeli și prăjeli
De la Donald Trump citire, de pe contul său de pe rețeaua sa de social media, Truth Social. Divorțul continuă și are șanse să fie finalizat urât.
Autocritica rațiunii pure
BMW 328. Înapoi în același loc din București. După 88 de ani.
Revenind în 1937, deja consacratul pilot Ernst Henne a fost învingător și în prima ediție internațională a Marelui Premiul al Bucureștilor. Faptul a fost de natură să consolideze imaginea mărcii BMW în țara noastră. În București, BMW beneficia de doi importatori: Compania Fraţii Tanşoca şi Compania Tracta. Bineînțeles, BMW 328 a atras și atenția piloților români de notorietate în anii antebelici, cum ar fi Alexe de Vassal, Vintilă Frumușanu, Alexandru Papană, Nadler, Ion Bolony, Valentin Tânțăreanu sau Alexandru Uță.
De citit, aici.
Aveți două minute să vorbim despre anvelope?
În cazul produsului CrossClimate 3, Michelin a urmărit să mărească pata de contact (practic, suprafața care se află în permanență în contact cu solul) utilizând tehnologia Maxtouch, de unde rezultă și o îmbunătățire a aderenței cu 4% pe suprafețe de rulare ude. Mai mult, datorită noilor compoziții ale compușilor anvelopei, dar și al avansului tehnologic, în comparație cu generația a doua, CrossClimate 3 promite o durată de viață mai bună cu 15%. Practic, rezistența la uzură a fost îmbunătățită.
Despre Michelin CrossClimate 3, citești pe larg aici.
Piața auto în mai 2025. La noi și dincolo.
Piața auto din România a raportat peste 10.500 de unități înmatriculate în luna mai. Deși este cel mai bun rezultat lunar din ultimele trei luni calendaristice, înmatriculările sunt cu 32,7% mai mici comparativ cu luna mai 2024. De altfel, aceasta este cea mai mare scădere procentuală a înmatriculărilor pe luna mai dintre țările europene.
În plus, este a doua lună consecutivă în care scăderea înmatriculărilor se exprimă procentual cu două cifre, după scăderea cu 25% din aprilie 2025 vs. aprilie 2024.
Cu detalii, grafice, explicații și tot tacâmul, aici.
Testul săptămânii: 5 zile cu Volvo EX90 Twin Motor.
Suntem peste tot acasă și un shoutout pentru Ciprian Mihai, fotograful nostru de serviciu, responsabile pentru retușat, finisat, bibilit și șlefuit imaginile oficiale cu noul Nissan Patrol NISMO, proaspăt lansat pe piețele din Orientul Mijlociu.
Recomandare de seamă
nouă grijă, un newsletter scris de Marian Ignat și Patricia Cîrtog, ilustrat de Luisa Balaban. Despre climă, mediu înconjurător și drumul spre un viitor echitabil pentru ambele părți - om și natură.
Ce-am mai luat pe parbriz săptămâna asta
Arde, uite cum arde:
Espace, V10, Formula 1:
Cine știe știe:
Consum extraurban
Să fie bine, ca să nu fie rău. (PressOne)
Viață privată pe bani publici. (Panorama)
Terapia cu ChatGPT. (Mindcraft Stories)
Spioana care croșeta. (Atlas Obscura)
Statele Unite ale Grătarului. (BBC)
Internetul n-are buton de pauză. Și nici HR. (The Guardian)