Citroën C5 Aircross: între kilowați și fibre de viță de vie reciclate
Meșteri în Mașini #180 • Toate lucrurile importante care s-au întâmplat în lumea auto în săptămâna 28 aprilie - 4 mai 2025.
Newsletter-ul Autocritica (Meșteri în mașini) este un rezumat auto săptămânal scris de trei jurnaliști de profil cu experiență: Mircea Meșter, Tudor Rus și Daniel Popescu. Ai în față un newsletter nepretențios, fără încrengături tehnice și jargon complicat. Scopul e să te țină la curent cu cele mai importante noutăți din lumea mașinilor. Să știi înaintea altora ce roți se mișcă pe lângă tine.
Îl primești duminică dimineață la ora 9 fix.
Regele la C5
Dacă ar fi să-i dau ceva Cezarului, adică noului Citroën C5 Aircross, fără să-l fi pipăit, condus și luat la bani mărunți, e lipsa de interes pentru normele uneori plictisitoare, estetic vorbind, care au lovit latura producătoare de SUV-uri a industriei auto.
Că mai sunt și alții care se îmbracă inspirat, asta e clar. Dar C5 Aircross e supriza plăcută și să știți că schimbarea de abordare nu-i întâmplătoare, fiindcă monsieur devine un soi de rege în gamă pentru Citroën, ba chiar are și asul funcționalității în mâneca aspectului.
Asta nu înseamnă că-i va fi ușor în segmentul lui, unde nu doar că se dă la gioale, dar se dă și la coaste, la ficat și la bărbie, fără mănuși, cu monturile dezvelite, din toate direcțiile: Sportage, Qashqai, 3008, Ateca, Karoq, Tucson, Kuga, Tiguan, Grandland - fratele de grup căruia îi preia dimensiunile, câțiva dintre rivali. Bă chiar și Bigster, new kid in the block. Everybody was kung fu fighting, vorba cântecului.
Noul C5 Aircross e așezat pe arhitectura STLA-Medium de la Stellantis, e dezvoltat și proiectat în Franța, va fi produs tot acolo, undeva la sud de Rennes și va fi mild-hybrid, plug-in hybrid și electric, după cum urmează.
C5 Aircross mild-hybrid la 48 de volți: motor turbo de 1,2 litri, cu trei cilindri, alimentat cu benzină + un motor electric integrat în transmisia automată cu dublu ambreiaj și șase rapoarte + o baterie de 0,9 kWh ascunsă pe undeva pe sub scaunul șoferului = 145 de cai-putere pentru întreg sistemul și posibilitatea de a rula electric în 50% din timp - valabil doar pentru oraș.
C5 Aircross plug-in hybrid: motor turbo de 1,6 litri, cu patru cilindri, alimentat cu benzină + un motor electric integrat în transmisia automată cu dumblu ambreiaj și șapte rapoarte + o baterie de 21 kWh așezată sub podea, fix în centrul platformei = 195 de cai-putere pentru întreg sistemul, autonomie medie pur electrică estimată la maxim 86 km (maxim 100 km în oraș).
ë-C5 Aircross electric: aici ai de ales între două combinații, fie bateria de 73 kWh și motorul de 210 cai-putere, 520 km autonomie maximă teoretică, fie bateria de 97 kWh și motorul de 230 de cai-putere, 680 km autonomie maximă teoretică. Pompa de căldură e opțională, iar bateriile, indiferent de capacitate, duc puteri de încărcare de până la 160 kW la stații DC, respectiv 11 kW la surse AC. V-ați prins deja că platforma e la 400 de volți.
N-avem încă prețuri, dar uite un detaliu pe care-l poți folosi când te mai vezi cu prietenii la un pahar: 20% din plasticul deschis la culoare folosit pentru interiorul portierelor și cel al consolelor vine din fibre de viță de vie reciclată, care în mod normal e arsă după culesul strugurilor. Zona de proveniență: Burgundia.
Acum privește cu atenție partea din spate. Acele aripioare care încadrează stopurile au rol aerodinamic (mie-mi aduc aminte de BMW i8), iar cele trei benzi luminoase care formează fiecare stop mai au un rol: maschează linia de închidere a portbagajului.
La noutăți ni-i greu
1. Prețuri în România pentru Renault Austral facelift
De ce ne pasă: Dacă ai fost inspirat și răbdător să mai aștepți oleacă în loc să-ți etalezi detenta financiară prin achiziția unui Austral, poate te interesează să știi cât costă versiunea cu facelift, mai cizelată și mai rafinată. Așadar, cu 31.000 de euro poți începe discuția pentru un Austral mild-hybrid (adică 1,3 litri turbo benzină, 160 de cai-putere) sau dacă nu gâfâie bugetul, scoți 34.600 de euro și-o pui de un Austral full-hybrid (adică 1,2 litri turbo benzină, două motoare electrice, 200 de cai-putere). Livrările încep în vară, vezi tu cum jonglezi cu vacanța și mașina nouă. Între timp, eu mă duc la final de mai să-l testez pe Austral facelift tocmai la Barcelona, de unde voi reveni ASAP cu primele păreri.
2. Sandero a fost iubitul Europei (și) în martie 2025
De ce ne pasă: Fiindcă uite, dom’le, se mai produce și la noi ceva. Care ce să vezi, are succes. Acum, se vor tot găsi gici contri care să prefere un SH, TH sau FH, care să încerce o anulare a performanței lui Sandero pe motiv că Europa sărăcește și toate cele, care să te privească zburând și să râdă de tine că nu știi să mergi sau să înoți.
*Imaginea care face cât o mie de cuvinte e șutită de la colegul Popescu, care știe mai bine cu mingea printre jaloane de date.
3. Noul GLC electric vine în septembrie
De ce ne pasă: După CLA, fără să iau în considerare alte posibile lansări-surpriză, GLC va deveni al doilea model electric și primul SUV electric Mercedes-Benz în toate mințile electrificării cu pretenții premium, adică pe arhitectură la 800 de volți, capabil de încărcare la puteri de până la 320 kW, acolo unde binevoiește și infrastructura - și binevoiește în multe locuri, încet-încet și pe la noi. Detalii multe nu-s, tot ce primim se rezumă la un set de imagini spion homemade, dar cred că per total, ne putem aștepta la un SUV electric bine apretat, așa cum ar fi trebuit să vedem în gama Mercedes imediat după EQC, dacă vi-l mai amintiți.
Mențiuni, aplauze amicale și diplome de participare se acordă și următoarelor știri:
BMW: „vom continua să producem mașini mișto de condus” • Akio Toyoda nu e fan al mașinilor sport/de curse electrice • Ferrari 296 Speciale, dacă nu-ți ajunge un 296 GTB • Motorul electric inventat de Koenigsegg este o operă de artă • Roți pentru Lună de la Michelin • Rival nou pentru LEGO de la Mattel, proprietarii Hot Wheels - și povestea mașinuțelor Hot Wheels, dacă tot v-am prins dornici de lectură.
Numărul lui Adam: 8.000.000
8.000.000. Opt milioane de mașini a produs uzina Dacia de la Mioveni de când există ea, de pe 20 august 1968. Noua bornă a fost atinsă pe 24 aprilie 2025, de un Bigster - și ce model mai bun pentru un capăt de arc peste timp?
Felicitări, noroc și la mai mare.
Infrastructura-vura
Umblă vorba că din vară, mai exact de la finalul lunii mai, vom putea circula pe A1 de la Pitești la Curtea de Argeș. Mă rog, umblă vorba e impropriu, o estimează oamenii de la Asociația Pro Infrastructură, care știu tot ce mișcă, oricât de lent, când vine vorba de drumurile carpato-danubiano-pontice. După ce e gata secțiunea Pitești-CdA (apropo, s-a muncit și de 1 mai aici), italienii de la WeBuild trec la proba de olimpiadă, pe sectorul cel mai scump și cel mai greu, cu 50 de poduri și viaducte, printre altele.
Vrăji, vrăjeli și prăjeli
Puțină satiră fină (sau nu) despre sursa puterii lui Elon Musk.
Autocritica rațiunii pure
Dacă acum 55 de ani s-ar fi condus pe Lună, am fi avut toți câte un Pininfarina Modulo. Mă rog, whishful thinking. Dar mașina asta a existat, iar contextul a fost unic în industrie:
Poate să pară ciudat, dar la finalul anilor ’60 și începutul anilor ’70 designerii auto parcă și-au trimis telegrame în care se invitau reciproc să renunțe la formele fluide ale caroseriilor și să treacă de partea geometrică a problemei. Să pună linii drepte și unghiuri care să transforme puțin epoca romantică a automobilului într-una croită după reguli matematice.
FYI, a doua generație BMW Z4 a fost desenată de două doamne.
Partea uimitoare: deși a fost desenat de două femei, nu se poate spune nicicum că BMW Z4 E89 ar avea o tușă vizibilă de feminitate – senzualitate, delicatețe, chestii din astea. Dacă s-a cerut un roadster, Juliane și Nadia exact asta au livrat, fără alunecări sau echivoc. De altfel, Juliane Blasi însăși a afirmat: „Privind un automobil, nu ar trebui să poți spune dacă designul său a fost trasat de o femeie sau de un bărbat”.
Ce, credeați că o mașină nouă e ușor de făcut și vândut?
Privind spre vânzările Dacia la nivel european, pot spune că oameni găsesc în showroom-uri ce își doresc. Dacia aduce în showroom-uri ce își doresc clienții, sau cu alte cuvinte, cineva trage cu urechea la nevoile clienților și are grijă ca un procent cât mai mare dintre aceste nevoi să se regăsească în produsul final.
Extras din interviul cu Laurențiu Radu, Head of Consumer Requirements Vehicle Engineering în Grupul Renault, despre Bigster și nu numai.
Testele săptămânii: BMW M4 Competition Cabriolet facelift și Hyundai Inster.
Recomandare de seamă
De data asta, recomandarea-i de la alții, pe fondul unei atenții tot mai mari, prin unele bule, la ce băgăm în gură - inițiativă de admirat, de altfel. Că na, dragostea trece prin stomac, dar tot pe acolo se află și alte sisteme necesare existenței. Deci luați fără pâine sau sare de la dom’ profesor Tim Spector și al său Gut Feelings (foarte bun numele, cine știe, știe), care se jură (și reușește, vă spun eu) că poate explica pagini întregi de studii în limbaj omenesc, ușor de… digerat.
Ce-am mai luat pe parbriz săptămâna asta
Artă în cauciuc, circa 2025:
Consum extraurban
Cum am ajuns aici? (PressOne)
Și deodată am ajuns la mâna lu’ mama. (Scena9)
Mici și bere (și numere). (Panorama)
Când Inteligența Artificială pune întrebări. (Quanta Magazine)
Art Deco la 100 de ani. (Wallpaper)