Cum a fost în Cars & Roads Croația cu 7 SUV-uri hibride
Meșteri în Mașini #186 • Toate lucrurile importante care s-au întâmplat în lumea auto în săptămâna 23-29 iunie 2025.
Newsletter-ul Autocritica (Meșteri în mașini) este un rezumat auto săptămânal scris de trei jurnaliști de profil cu experiență: Mircea Meșter, Tudor Rus și Daniel Popescu. Ai în față un newsletter nepretențios, fără încrengături tehnice și jargon complicat. Scopul e să te țină la curent cu cele mai importante noutăți din lumea mașinilor. Să știi înaintea altora ce roți se mișcă pe lângă tine.
Îl primești duminică dimineață la ora 9 fix.
Amintiri din Croația
A trecut o săptămână de când am revenit acasă după cele 10 zile petrecute în Cars & Roads Croația by Michelin, însă din punct de vedere mental parcă sunt tot acolo. Mi s-a întâmplat asta la fiecare ediție, pentru că mereu ajungem în locuri care se transformă în amintiri și în bullet-uri pe listele alea cu zone în care merită să ajungi în vacanță.
Ca de obicei, Cars & Roads a fost însă în primul rând despre mașini. Mai exact, am străbătut o bună parte din Croația cu 7 SUV-uri hibride din cele mai diverse segmente de piață, dintre care 5 cu sisteme plug-in hybrid.
Din perspectiva asta, printre principalele avantaje ale unui astfel de road trip este că avem ocazia să testăm mașinile pe o perioadă mai lungă de timp comparativ cu un drive test clasic și pe o gamă variată de drumuri. Am mers mult pe autostrăzi și drumuri naționale, dar am experimentat și șoselele virajate de pe malul Mării Adriatice, iar ocazional am ajuns și în mediul urban, în special în Zagreb și Timișoara.
În plus, fiecare mașină a fost testată de 14 jurnaliști și oameni cu tracțiune în lumea TV și digitală, fiecare cu propriul stil de condus și fiecare cu propriile preferințe când vine vorba despre dotările de la interior, sisteme de asistență sau integrarea unor funcții în ecranul touchscreen al mașinii.
Așa că, la capătul celor 10 zile, au rezultat rapoarte de călătorie pentru fiecare mașină din tur, cu detalii despre comportamentul la drum lung, dotări și, nu în ultimul rând, despre consumul mediu pe fiecare segment din road trip.
Uite mașinile care au fost alături de noi, cu mențiunea că un click pe fiecare model te duce direct la raportul detaliat de călătorie publicat în această săptămână pe Autocritica:
Dacia Bigster: cel mai nou model al mărcii de la Mioveni, care a adus în gama constructorului peste 15 premiere, inclusiv sistemul full-hybrid (HEV) de 155 CP cu motor termic de 1,8 litri, dar și hayonul cu acționare electrică. De altfel, colegii din tur au remarcat că modelul cu sigla Dacia s-a integrat perfect într-o caravană în care am avut inclusiv o mașină de peste 100.000 de euro.
Primul detaliu pe care l-am remarcat, dimineața când am urcat bagajele în mașină, a fost că am același ritual cu al colegilor. Am mers în spatele mașinii, am acționat butonul, am așteptat să se deschidă hayonul acționat electric și am urcat bagajele – asta cu lejeritate și fără calcule complicate de combinat volume pentru că ai spațiu din belșug față de alții. Apoi, am apăsat butonul de închis și am urcat la volan. Suficientă putere de la pachetul Hybrid 155 pentru a nu simți vreo urmă de submotorizare. Chiar bucurat de niște înșiruiri de viraje. Chiar am avut același ritual ca în orice alt model din tur, de la conectarea telefonului, la ascultat muzică, bucurat de condus, și toate astea în Dacia Bigster.
Constantin Ciobanu (Adevărul Auto)
Hyundai Santa Fe: o generație nouă care nu mai seamănă aproape deloc cu ceea ce știai de la precedentele patru. De altfel, dincolo de aspectele ce țin de condus, SUV-ul sud-coreean a atras numeroase discuții în tur despre designul atipic, pătrățos, cu o puternică tentă retro.
Nu știu dacă e prima dată când vezi noul Hyundai Santa Fe, dar te prinzi imediat că n-ai cum să-l confunzi cu nimic altceva. E mare, e angular, are colțuri agresive în care pare că-ți agăți mohairul, iar peste toate pare scos dintr-un joc retro pe care l-ai poștit prin liceu cu colegii pe floppy disk. Are un aer retro‑futurist inspirat din cultura anilor ‘80.
Mircea Meșter (Autocritica)
Renault Rafale: e un SUV despre care s-a vorbit aproape la fel de mult la capitolul design ca despre noul Santa Fe. Iar asta nu e deloc o surpriză, în contextul în care SUV-ul francez propune o estetică modernă prin care se îndepărtează de tradiție. Totuși, Rafale a ieșit în evidență și prin cei 300 de cai-putere furnizați de sistemul plug-in hybrid cu motor termic și două motoare electrice.
E o mașină „fâșneață”. Ăsta a fost primul cuvânt care mi-a venit în minte la volanul ei. Pentru mine, asta înseamnă că este o mașină dinamică, agilă, cu reacții rapide, atât în oraș, cât și la drum lung, care se simte sigură și precisă în viraje, [...] plus sistemul 4Control, responsabil pentru un nivel ridicat de agilitate la viteze medii si mari și o manevrabilitate impresionantă la viteze mici. Pe scurt, te poți baza pe Rafale.
Raluca Hagiu (Digital Storyteller)
Subaru Forester: SUV-ul japonez a fost cumva la polul opus din punct de vedere al percepției vizuale, pentru că a șasea generație păstrează liniile clasice de design. Din punct de vedere tehnic a fost singurul model mild-hybrid din road trip, echipat cu un motor boxer de 2,0 litri cu 136 de cai-putere. De altfel, asta este și singura motorizare disponibilă pe noua generație.
Forester este o mașină ideală pentru slow life. Pentru ieșiri în aer liber, pentru familii care vor un vehicul care să le facă viața ușoară, pentru cei care înțeleg diferența între SUV-urile cu tracțiune integrală „on demand” și un sistem care trage cu toate roțile permanent. Symetrical AWD nu este un gimmick de marketing, ci o soluție tehnică care oferă încrede, siguranță și predictibilitate.
Alin Ionescu (Digital Storyteller)
Toyota C-HR: ăsta e un alt SUV cu un design mai degrabă atipic raportat la ceea ce vedem de regulă din partea mărcii japoneze. Poate mai important este însă că noua generație C-HR punctează inclusiv printr-o versiune plug-in hybrid pe lângă clasicul hibrid, iar rezultatele au fost apreciate de jurnaliștii prezenți în tur.
La fiabilitate pare un clasic Toyota: nu te bate la cap, nu îți dă sms-uri cu surprize, nu te lasă-n drum și parcă nu te face să regreți că ai investit (știu asta din povești personale ale unor cunoștințe posesoare de model anterior). E genul de mașină care dacă ar fi om ar fi prietenul ăla punctual care îți aduce o sticlă de vin la cină și nu comentează muzica. Dar nu te lasă cu manele. Sound bun pe boxe, btw.
Cosmin Tudoran (Digital Storyteller)
Volkswagen Tayron: este unul dintre cele mai recente modele ale nemților. SUV de clasă medie pe care cel mai simplu îl poți încadra între Tiguan și Touareg, cu mențiunea că poate fi comandat și în versiune cu șapte locuri. Altfel, versiunea din tur a fost cea plug-in hybrid, care oferă o autonomie electrică impresionantă: 119 kilometri pe baza standardului WLTP, confirmată inclusiv de noi în cele 10 zile ale turului.
SUV-ul reușește să fie un all-rounder. Face bine multe lucruri, nu calcă strâmb vizibil, și parcă îți dă un aer de „nu cred că i-ar sta rău în fața blocului”. Minusuri majore n-am de raportat, dar un feedback constructiv pot să trimit birourilor din Wolfsburg: un pic mai multă liniște din partea punții spate (nu-i ceva major, dar e perceptibil), o cameră pentru mersul cu spatele model 2025 și cam atât.
Cornel Șocariciu (Autocritica)
Volvo XC90: a primit două facelift-uri pentru actuala generație lansată în 2015, prin care s-a adaptat la tendințele estetice ale pieței auto, dar și la cele de ordin tehnic. De altfel, SUV-ul suedez vine inclusiv cu versiune plug-in hybrid cu 455 de cai-putere și o baterie de aproape 15 kWh cu autonomie de 71 de kilometri în regim electric.
Volvo XC90 a fost pentru mine, cât am ținut volanul în brațe, genul ăla de mașină care îți dă senzația aia rară că totul e sub control. Se conduce de zici că e o peniță din aia veche care se așterne lin pe o coală albă de hârtie. Nu e o mașină care să te provoace sau să te agite, cel puțin pentru mine, ci una care te așază, te ține ferm pe drum și îți dă senzația că poți merge oricât fără să obosești.
Marco Badea (Explicativ.com)
Așa cum îți spuneam însă la început, un astfel de road trip are ca efect secundar faptul că ajungem în locuri speciale, iar ediția de anul ăsta nu face nici ea excepție. Ba din contră, aș spune că cu greu se putea face o agendă mai diversificată decât cea pe care am avut-o noi.
De exemplu, am luat cina la un restaurant cu o stea Michelin din Zagreb, în centrul unei capitale europene, cu un meniu specific care se schimbă de patru ori pe an, în funcție de anotimp. A doua zi, la numai 50 de kilometri distanță, am luat prânzul la un alt restaurant cu stea Michelin, situat însă într-un sat cu mai puțin de 300 de locuitori unde toate ingredientele sunt de proveninență locală. Și unde meniul se stabilește în fiecare dimineață, în funcție de ingredientele disponibile la momentul respectiv. Două restaurante cu stele Michelin, două experiențe gastronomice diferite.
Și, chiar dacă nu sunt neapărat fan al trufelor, din când în când sunt bine-venite în meniu. În Cars & Roads Croația s-a întâmplat la un prânz cu burgeri, cartofi prăjiți și înghețată, toate cu aromele specifice trufelor negre.
A mai fost și o degustare de ulei de măsline. O experiență în premieră pentru mine și, probabil, pentru mulți dintre colegii din tur, completată corespunzător de gazda Boris cu o poveste despre istoria locului și, mai ales, despre motivele pentru care Istria este una dintre cele mai bune regiuni pentru cultivarea măslinilor din punct de vedere climatic.
Cât despre cazări, și aici am avut o diversitate de medii pe care le-am experimentat. Am început cu ceva clasic, cu cazări în Szeged și Zagreb, pentru ca apoi să trecem la malul Mării Adriatice și pe insula Rab.
Cireașa de pe tort a fost însă Ethno Houses Plitvice Lakes Hotel, un complex de vile din Parcul Național Lacurile Plitviče, unul dintre cele mai vechi și mai mari parcuri naționale din Croația. Și nu neapărat pe baza condițiilor de cazare, ci a drumeției de 6 ore în care am explorat parcul național pe podețe de lemn care te urcă și te coboară la propriu prin cele 16 lacuri conectate între ele care se succed în cascadă. Bine, am fentat un pic traseul pentru că am apelat și la un vaporaș și un trenuleț pentru a ajunge mai rapid la cascada cu un nume mai mult decât sugestiv: Big Waterfall. Și da, încă am pe retină nuanța turcoaz a lacurilor.
Despre toate aceste restaurante și hoteluri poți să citești în detaliu pe Autocritica.
Niciuna dintre experiențele descrise mai sus nu ar fi fost însă posibile fără partenerii road tripului Cars & Roads Croația.
Michelin este partenerul de tradiție al road tripului încă de la prima ediție, iar în acest an a echipat o parte dintre SUV-urile hibride cu anvelope precum e-Primacy, Pilot Sport 4 și Primacy 4 și 5.
Între timp, OMV a fost partenerul oficial de energie pentru mașini și oameni, întrucât la stațiile din România și Ungaria am alimentat cu benzină premium MaxxMotion 100plus, iar noi am comandat cafeaua VIVA Single Origin alături de unul dintre numeroasele sendvișuri Pita.
De asemenea, BT Leasing a jucat rol de Green Partner, întrucât compania din Grupul Financiar Banca Transilvania oferă servicii dedicate de leasing financiar pentru mașini hibride și electrice. De altfel, toate mașinile din tur pot fi achiziționate prin leasing de la BT Leasing.
Nu în ultimul rând, articolele, imaginile și clipurile video din Cars & Roads au fost prelucrate pe laptopuri performante de la Server Config, furnizorul oficial de echipamente IT refurbished pentru acest road trip.
Apropo de video, mai jos ai primul episod dintr-un playlist cu toate clipurile video realizate în Cars & Roads Croația by Michelin
La noutăți ni-i greu
1. Mercedes-Benz a prezentat conceptul AMG GT XX
De ce ne pasă: Pentru că noul concept anticipează lansarea în 2026 a primului model electric de serie Mercedes-AMG. Dezvoltat pe noua arhitectură AMG.EA, conceptul are trei motoare electrice care dezvoltă în total 1.360 de cai-putere și o baterie despre care germanii susțin că reprezintă o premieră pentru marcă, întrucât are celule cilindrice înalte și subțiri care permit o răcire superioară. Platforma este la 800 de volți, iar Mercedes-Benz susține că bateria se poate încărca cu până la 850 kW. Rămâne însă de văzut dacă versiunea de serie a conceptului va păstra aceste caracteristici.
2. Nissan a dezvăluit o noua generație a sistemului e-POWER
De ce ne pasă: Pentru că noua generație promite performanțe mai mari și consum mai mic. Astfel, sistemul include un motor turbo cu trei cilindri de 1,5 litri, un motor electric, un generator și un invertor și va oferi acum cel mult 205 cai-putere, cu 15 cai-putere mai mult comparativ cu actuala generație. Consumul mediu al sistemului este de 4,5 litri/100 km, în timp ce emisiile de dioxid de carbon scad cu 12%, la 102 grame pe km. Noua generație e-POWER va debuta în Europa în septembrie 2025 pe Nissan Qashqai.
3. Constructorii auto germani vor dezvolta o platformă software comună
De ce ne pasă: Într-o perioadă în care ne conectăm telefoanele la mașini prin Android Automotive, Android Auto, Apple Car Play și, cât de curând, CarPlay Ultra, constructorii auto germani au decis să pună piciorul în prag și să dezvolte propria platformă software. Scopul final este să evite dependența de companiile de tehnologie din Statele Unite (adică Google și Apple) și să controleze astfel una dintre caracteristicile esențiale ale mașinilor moderne.
Pentru moment, la acest proiect au aderat Grupul Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz, Bosch, Continental, ZF Friedrichshafen și Valeo, la care se adaugă trei companii software: ETAS, Qorix și Vector. Proiectul prevede lansarea unui pachet software de bază în 2026 care va putea fi apoi personalizat cu add-on-uri de fiecare constructor în parte. Cu alte cuvinte, nucleul platformei software va fi comun, însă interfața grafică și funcțiile propriu-zise vor fi diferite de la constructor la constructor. În plus, codul sursă va fi open-source, la fel ca în cazul Android Automotive, ceea ce înseamnă că va putea fi utilizat și de alți constructori care nu au aderat la alianță.
Primele modele cu noua platformă software ar urma să apară în 2030.
Mențiuni, aplauze amicale și diplome de participare se acordă și următoarelor știri:
Toyota Land Cruiser a primit o versiune mild-hybrid în Europa.
Constructorii chinezi au ajuns la o cotă de piață record în Europa în luna mai: 5,4%.
SUV-ul electric MG Cyber X va fi prezentat oficial în 10 iulie.
Uzinele de la Mioveni și Craiova au produs în total peste 51.000 de mașini în luna mai, în creștere cu 20% comparativ cu mai 2024.
Înmatriculările de mașini electrice au crescut cu 28% în Europa în primele 5 luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2024.
Numărul lui Adam: 108.510
Atâtea unități Dacia Sandero au fost înmatriculate în Europa în primele cinci luni ale anului. De altfel, Sandero este în continuare cea mai înmatriculată mașină pe continent în acest an, chiar dacă Renault Clio a fost lider în aprilie și mai. Totuși, înmatriculările lui Sandero sunt în scădere cu aproape 8% comparativ cu perioada similară din 2024.
Infrastructura-vura
De luni, 30 iunie, vom putea circula în regim de autostradă de la Curtea de Argeș la Constanța. Asta pentru că luni după-amiază se va deschide circulația pe lotul 3 al autostrăzii A0 Sud, adică pe ultimii 18 kilometri lipsă din A0 Sud, potrivit unui anunț făcut de Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Cu alte cuvinte, poți pleca de la Curtea de Argeș pe A1 și să ocolești complet Bucureștiul pe A0 Sud înainte de a intra pe A2 cu destinația Constanța, ceea ce va reduce semnificativ timpul de parcurs.

Recomandare de seamă
este un newsletter săptămânal despre internet culture care apare în fiecare duminică. Include un editorial despre cel mai relevant subiect al săptămânii, cele mai importante cinci știri din ultimele șapte zile și câteva recomandări de materiale care să ne ajute să înțelegem mai bine lumea virtuală în care ne învârtim. E scris de , fost co-autor al newsletterului Concentrat de la DoR și în prezent jurnalist la Panorama.
Consum extraurban
Apă cu TVA și rușine: cât costă să-ți fie sete într-un restaurant din România? (PressOne)
Ce facem cu hainele de care nu mai avem nevoie și cât de eficientă e reciclarea textilelor de fapt. (Panorama)
The Football Brain, platforma care digitalizează cluburile și academiile de fotbal. (Povești din Sport)
Povestea unei bătălii cu tulburarea de personalitate borderline (BPD). (Scena9)
Cum arată Universul în primele imagini realizate cu noul observator astronomic Vera C. Rubin din Chile. (Rubin Observatory)