Ediție specială: cele mai bune articole din 2023
Meșteri în Mașini #118 • Cu ocazia sărbătorilor de iarnă te invităm să citești o parte dintre cele mai bune texte care au fost publicate pe Autocritica pe parcursul anului 2023.
Meșteri în Mașini este un newsletter produs de Autocritica.ro.
Despre mașinile pe care nu ai voie să le ratezi.
O dată pe săptămână. Conceput și scris de jurnaliștii
Mircea Meșter, Daniel Popescu și Tudor Rus
Meșteri în Mașini #118
24 decembrie 2023
Newsletter deblocat de
Meșteri în Mașini îți este oferit de Huf Group, lider mondial în dezvoltarea și producția tehnologiilor moderne analogice și digitale care permit accesul și autentificarea în mașini. În România, Huf Group are 900 de angajați, un centru de producție la Arad și un centru de inginerie la Timișoara.
Bine te-am găsit la ultima ediție a newsletterului Meșteri în Mașini din acest an. Pentru că suntem într-o perioadă ceva mai liniștită, în care avem mai mult timp să ne odihnim, să ne relaxăm și să ne gândim la tot ce s-a întâmplat în ultimele 12 luni, ți-am pregătit o listă cu cele mai interesante articole pe care le-am publicat pe Autocritica pe parcursul acestui an.
Vei găsi în listă povești despre mașini și oamenii care le-au construit. Sau povești inedite din lumea sporturilor cu motor. Și, în același timp, vei găsi analize bine documentate despre noi tehnologii aflate încă într-un stadiu incipient de dezvoltare. Ca să știi din timp ce te așteaptă mâine.
Lectură plăcută. Și multă liniște în perioada asta.
Povești cu și despre mașini
Primul sistem de navigație montat pe o mașină
Un ecran CRT, o hartă printată pe folie transparentă și un giroscop sunt componentele primului sistem de navigație montat pe o mașină: Honda Electro Gyrocator.
Galloway Motors: mașini pentru femei produse de femei
Galloway Motors a fost un constructor auto care a produs 4.000 de automobile în perioada interbelică. Ideea i-a aparținut lui Dorothée Pullinger, o femeie care a avut ambiția de a produce mașini gândite special pentru confortul femeilor cu personal alcătuit exclusiv din femei.
Baader-Meinhof: gherila cu roți bavareze
Care e mașina perfectă pentru o grupare teroristă? Depinde pe cine întrebi. În Germania anilor '70, de exemplu, definiția era simplă: BMW.
Strania poveste a mărcii SIMCA
Un producător auto cu origini italiene, ascuns sub nume francez, măcinat de Chrysler și mai apoi dispărut sub criza financiară a Peugeot-Citroën-Talbot. SIMCA.
Povestea Saab: de la avioane la mașina aerodinamică
Pentru pasionații de mașinării zburătoare, Saab este unul dintre cele mai importante nume: produce avioane de luptă, dar și aeronave pentru pasageri încă din 1937.
Porsche 911 S/T: în numele istoriei
Motor de 4.0 litri aspirat de pe GT3 RS, cutie manuală și doar 1380 de kilograme: Porsche 911 S/T e un omagiu aniversar adus unei versiuni istorice a modelului german.
De la schița din nisip la emblema de azi
Land Rover Defender s-a născut din dorința de a da lumii un tot-teren simplu, fiabil și ieftin. Povestea modelului de off-road, de la schița în nisip realizată acum 75 de ani și până la noua generație lansată în 2019.
Hackeri de mașini
Pe măsură ce integrează numeroase aplicații software și opțiuni de conectare la internet, mașinile încep să devină o țintă atractivă pentru infractorii cibernetici, care au demonstrat deja că pot prelua controlul unor vehicule de la distanță. Experții în securitate au câteva sfaturi pentru a limita riscul de a deveni victimă unui astfel de atac.
Cine a fondat, de fapt, Tesla?
Tesla este asociată inevitabil cu Elon Musk, însă povestea constructorului american de mașini electrice este una complexă și pleacă de la doi ingineri: Martin Eberhard și Marc Tarpenning.
Povestea mărcii Aston Martin
Dacă în anii '60 s-ar fi acordat premii pentru popularitate, Aston Martin ar fi fost în top, asta datorită seriei James Bond, dar și mulțumită succesului din motorsport. În schimb, din punct de vedere financiar, lucrurile au fost mai complicate decât crezi. În 2023, Aston Martin a împlinit 110 ani de la înființare.
Anvelope fără aer
În ultimii ani am văzut o serie de concepte ale unor anvelope fără aer. Care sunt producătorii care vor să aducă pe piață astfel de pneuri și motivele care susțin ideea din spate?
Mașini bazate pe software
Fie că îți place, fie că nu, mașinile devin o colecție software capabilă nu doar să controleze fiecare componentă, ci și să crească durata de viață a produsului. Despre mașinile definite de software și viitorul industriei marcat de tehnologiile moderne.
Computerul modular de la Continental
Continental a dezvoltat un computer pentru mașini structurat pe module hardware care pot fi înlocuite rapid în service cu versiuni mai moderne. Scopul este să utilizezi mai mult timp cele mai recente actualizări software pentru mașina ta.
Povești despre sporturile cu motor
Povestea primei curse ilegale de mașini
Prima cursă între două vehicule motorizate a avut loc în 1867. Și nu doar că n-a avut la start mașini cu motoare cu ardere internă, așa cum probabil ți-ai fi imaginat, dar nici legală nu a fost.
Centenarul Le Mans
Cursa de 24 de ore de la Le Mans a împlinit în acest an un secol de existență. Competiția de anduranță oferă regulat victorii emoționante și a trecut de la lipsa unor măsuri elementare de siguranță în primele decenii la dezvoltarea unor tehnologii care sunt ulterior transferate pe mașinile de serie.
Erwin Bauer n-a văzut steagul
Erwin Bauer e unul dintre piloții care a demonstrat că poți ajunge în cursele mari și dacă începi motorsportul la 40 de ani. Și totuși, neamțul a încetat din viață ca urmare a unei greșeli care părea imposibil de făcut: n-a văzut steagul care anunța finalul cursei.
Ken Block: omul din spatele numărului 43
A cucerit internetul cu seria video Gymkhana, iar clipurile în care derapa și se învârtea învăluit în fum de anvelope au totalizat peste un miliard de vizualizări. A impresionat prin stilul de pilotaj à la Colin McRae, dar și prin calitățile de antreprenor. El a fost Ken Block.
Ford în Formula 1: între Cosworth, Schumacher și Red Bull
În anii '60, Ford a investit 100.000 de lire sterline pentru a ajuta Cosworth să dezvolte cel mai performant motor din istoria Formulei 1, pentru ca ulterior să producă motorul cu care Michael Schumacher a cucerit primul titlu mondial. După două decenii, constructorul va reveni în Formula 1 alături de echipa momentului: Red Bull Racing.
EA Sports WRC: Raliuri pe gustul tuturor
De anul acesta, jocul oficial WRC intră sub steagul EA Sports. Am stat de vorbă cu doi oameni implicați direct în dezvoltarea lui ca să aflăm care sunt noutățile, ce mașini vei putea pilota și cât de aproape de realitate sunt probele speciale.
În inima aristocrației
Am fost la Goodwood Festival of Speed, o Mecca pentru iubitorii de mașini, nu ca să n-o faci tu, ci ca să te conving că trebuie să-ți pui evenimentul ăsta în calendar.
Analize despre tehnologii verzi
Potențialul energiei solare în România
Poziționarea geografică a României îți permite să generezi suficientă energie electrică din panouri fotovoltaice pentru consumul propriu, inclusiv dacă ai o mașină electrică pe care o încarci frecvent acasă.
Fuziunea nucleară: cum producem energie electrică nelimitată
Cercetătorii americani au realizat primul experiment de fuziune nucleară cu câștig de energie, iar comunitatea internațională dezvoltă un nou reactor în acest scop. Ambele experimente ar putea produce energie electrică în cantități nelimitate.
Materii prime pentru bateriile mașinilor electrice
Constructorii auto folosesc litiu, grafit, nichel, mangan și cobalt pentru producția bateriilor pentru mașini electrice și caută soluții pentru a reduce dependența de aceste materii prime. Noile baterii LFP nu au nevoie de nichel, mangan și cobalt, iar reciclarea va juca un rol important în reducerea cantităților necesare de litiu și grafit.
Ultimul avertisment
Planeta s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius comparativ cu epoca pre-industrială, iar cercetătorii lansează un ultim avertisment că schimbările climatice ar putea deveni ireversibile. Soluțiile propuse sunt însă departe de a putea fi aplicate imediat, iar măsurile cu adevărat radicale au fost eliminate din ecuație la presiunea producătorilor de petrol.
Inventatorii bateriei Li-Ion
Un american născut în Anglia, un dislexic german mutat în SUA și un japonez au contribuit timp de 15 ani la dezvoltarea primei baterii Li-Ion, fără de care viața noastră ar fi astăzi complet diferită.
Sisteme de panouri fotovoltaice plutitoare
China, India, Portugalia și chiar România au inițiat proiecte pentru construcția unor sisteme de panouri fotovoltaice plutitoare amenajate pe lacuri de acumulare, care oferă o serie de avantaje importante comparativ cu sistemele clasice instalate pe terenuri.
Carburanți sintetici: ce sunt, cum se produc și cât costă
Carburanții sintetici care vor înlocui benzina și motorina sunt atractivi pentru constructorii auto, însă costurile ridicate și beneficiile de mediu limitate ar putea împiedica adopția în masă.
Fațadele de clădiri care produc energie electrică
Panourile fotovoltaice transparente sunt integrate în ferestre și generează energie electrică pentru clădiri. În viitor vor ajunge și în plafonul de sticlă al mașinii tale.
Cel mai mare parc fotovoltaic din lume
Abu Dhabi a inaugurat cel mai mare parc de panouri fotovoltaice din lume: are o suprafață de 20 de kilometri pătrați, o putere de 2 GW și asigură energie electrică pentru 200.000 de locuințe.
Experiențe Autocritica în 2023
ROCHARGE 2023: Ca să știi ce electrică să-ți cumperi
Pe lângă povești cu mașini avem nevoie și de informații utile. Nu de alta, dar să cumpărăm în cunoștință de cauză. Road tripul ROCHARGE 2023 a însemnat un test complex cu 8 mașini electrice recent lansate în România pentru care avem toate datele care contează, de la cifre de consum și autonomie până la timpii de încărcare. Uite lista cu toate mașinile pentru care găsești aceste informații:
Audi Q8 e-tron • Kia Niro EV • Lexus RZ • Mercedes-AMG EQE SUV • Nissan Ariya • Porsche Taycan Cross Turismo • Tesla Model Y • Volkswagen ID.Buzz
Cars & Roads: locuri pe care trebuie să le vizitezi în România
Road tripul Cars & Roads a reprezentat oportunitatea ideală pentru a descoperi noi locuri din România pe care merită să le vizitezi. E un fel de ghid turistic în care am descoperit restaurante cu preparate locale și hoteluri în care te simți ca acasă.
Aventuri în Campionatul Mondial de Regularitate
Echipajul Autocritica Squad format din