Ediție specială: cele mai bune texte din 2022
Ca să ai ce să citești de Sărbători. Meșter în Mașini #74.
Un newsletter Autocritica.ro.
Despre mașinile pe care nu ai voie să le ratezi.
O dată pe săptămână. Conceput și scris de jurnaliștii
Mircea Meșter și Daniel Popescu.
Meșter în Mașini #74
25 decembrie 2022
Pentru că în sfârșit avem cu toții mai mult timp pe centimetru pătrat de spațiu pe canapea, am păstrat pentru ultima ediție din 2022 a newsletter-ului Meșter în Mașini o listă de articole de-alea bune, de țară, bio, lucrate în timp și mereu valabile. Au fost scrise de-a lungul anului și publicate pe Autocritica, platforma noastră de exprimare prin povești cu mașini. Dar e prima dată (și ultima) când cineva stă să le așeze în același loc, pentru a putea fi găsite și citite ușor.
Ca de obicei, sunt în general articole cu mașini, despre tehnologia care ne înconjoară și despre trendurile industriilor de toate tipurile. Dar nu sunt scrise neapărat pentru cei care respiră mașini. Ci pentru toată lumea.
Le-am fi putut așeza la fel de bine într-un „Almanah”, un catalog anual de articole de fond pe care să le așezi în bibliotecă în format print, la calitate de top. Ideea nu e rea, dar contrazice conceptul Autocritica: acela de a vă oferi o „revistă” digitală quality cu un nivel vizual excepțional în care articolele de tip storytelling să aibă prioritate absolută. Vrem să vă dovedim în continuare că, în esență, calitatea poate fi produsă și în online, un mediu blamat de mulți pentru perisabilitatea sa.
Lectură plăcută în format digital, deci. Și multă liniște zilele astea.
Mamutul din Antarctica
În 1939, SUA a dezvoltat un vehicul specializat pentru expediții în Antarctica: Snow Cruiser. În mod ironic, acesta a parcurs mai mulți kilometri pe asfalt american decât pe zăpadă.
James Webb: mașina timpului
Telescopul spațial James Webb este o „mașină a timpului” care își propune să detecteze primele galaxii care au existat în Univers acum aproximativ 13 miliarde de ani.
Ploaia care va veni
Aceasta nu este povestea inventării ștergătorului de parbriz cu funcționare intermitentă. E o lecție despre dreptul de proprietate intelectuală și principii: Robert W. Kearns v. Goliat.
Fără urmă
Ferrari a produs 26 de unități ale modelului de curse 375 MM, însă una dintre ele a dispărut inexplicabil în 1953. I-a aparținut lui Enrico Wax, un prieten apropiat și furnizorul de whisky al lui Enzo Ferrari.
Most Wanted
Prototipul abia intrase în zona de testare și n-apucase să parcurgă decât 500 de metri atunci când suspensia a cedat complet. Departe de cel mai bun start pentru automobilul care avea să devină o senzație mondială la capitolul vânzări. Cel mai vândut automobil din istorie. Toyota Corolla.
Aici.Sunt.Eu
Exasperat de ambiguitatea cifrelor din coordonatele GPS, un organizator de concerte le-a înlocuit cu trei cuvinte. În timp, What3Words a fost integrat de Mercedes-Benz, Ford sau Lamborghini în sistemele de infotainment.
Bateriile solid-state: ultimul obstacol?
Bateriile solid-state se încarcă în 10 minute și oferă autonomii de peste 800 de kilometri. Numărul scăzut de cicluri de încărcare împiedică introducerea acestora pe mașini electrice, însă cercetătorii speră să depășească în timp și acest ultim obstacol.
Reîncarnarea bateriilor
Producătorii caută modalități noi prin care bateriile folosite pe mașinile electrice să fie reutilizate la finalul ciclului de exploatare. Practic, o a doua șansă la viață. Cel mai recent e strâns legat de celebrul sistem de transport feroviar din Japonia.
Electric vs. Benzină: duelul emisiilor
Industria auto generează dioxid de carbon de la extracția materiilor prime până la producția, utilizarea și reciclarea mașinilor. Analizăm studii relevante pentru a descoperi ce mașini emit mai mult CO2 per total: electricele sau termicele?
Dacia Bigster: așa arată viitorul mărcii
Mihai Bordeanu, Country Head Dacia, interviu exclusiv Autocritica.ro: „Bigster este imaginea din viitor a mărcii Dacia. Mașina de serie va fi foarte apropiată estetic de ce vedem pe acest concept”
Paralimpicii
Povestea Laurei Văleanu, prima sportivă care a reprezentat România la Jocurile Paralimpice de iarnă, și a protezei care o ajută să schieze.
Visul lui W.O.
Totul a început de la un prespapier și de la dorința unui britanic de a realiza cea mai bună mașină din lume. Rezultatul s-a numit Bentley Motors, iar marca a sărbătorit recent 100 de ani de la livrarea primei mașini de client.
Trenul infinitului
O companie minieră din Australia vrea să dezvolte un tren electric fără alimentare prin cabluri care să nu aibă niciodată nevoie de reîncărcarea bateriilor Li-Ion.
Cea mai scumpă mașină din lume
Unul dintre cele două exemplare Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé a fost vândut la licitație cu 135 de milioane de euro. Produs în 1955, acesta poartă numele lui Rudolf Uhlenhaut, care și-a câștigat reputația de inginer-pilot în dezvoltarea de mașini de curse.
Avioane electrice. Provocarea
În scurt timp, zborurile pe distanțe scurte s-ar putea realiza cu aeronave electrice. Industria este în căutarea unor soluții viabile.
Curent din soare
Parcurile de panouri fotovoltaice construite în deșerturi și reproducerea pe Pământ a procesului de fuziune nucleară care are loc în Soare ne-ar putea asigura energie electrică ieftină și în cantități nelimitate pentru încărcarea mașinilor electrice.
Noua siglă Dacia: schimb de identitate
În 2021, Dacia a introdus o nouă identitate de brand. De acum, noul logo și sigla modernă sunt prezente pe toate modele mărcii de la Mioveni.
Europa vs. Bateriile. Anatomia unei relații complicate
Cel puțin 10 țări din Europa vor avea în următorii ani uzine pentru producția de baterii Li-Ion pentru mașini electrice. Exploatarea propriilor materii prime și reciclarea bateriilor vor fi însă cruciale pentru ca Europa să reducă dependența de furnizorii din Asia, America de Sud și Africa.
Earendel. Cea mai îndepărtatea stea observată în Univers
Într-un interval de numai câteva zile, astronomii au descoperit cea mai îndepărtată stea și cea mai îndepărtată galaxie. Aceste evenimente ne vor ajuta să înțelegem mai bine cum s-a format Universul și cum a apărut viața așa cum o știm în prezent.
Cars & Roads: locuri pe care trebuie să le vizitezi în România
În mai am parcurs peste 2000 de kilometri cu 7 SUV-uri hibride în Cars & Roads by Michelin. Un test drive complex care este și un ghid turistic al României, întrucât în acest road trip am descoperit restaurante cu preparate culinare locale, hoteluri în decoruri superbe cu servicii inedite și câteva drumuri spectaculoase.
Alex Zanardi. Dincolo de putere
Despre povestea de viață a unuia dintre cei mai încercați piloți de curse din istorie.
Concours d’Elegance: de la Pebble Beach la Castelul Peleș
Concursurile de eleganță au devenit adevărate festivaluri dedicate pasionaților de automobile: de la povestea trăsurilor cu cai din ani 1600 și până la evenimentele de astăzi de la Villa d'Este, Goodwood, Pebble Beach sau Sinaia.
Big Bang
Un specialist în marketing a transformat Red Bull dintr-o doză de 250 de mililitri de băutură energizantă în campioană mondială de Formula 1. Datorită unei viziuni care a implicat asocierea cu aproape orice formă de sport, investiții inteligente și atragerea oamenilor potriviți.
Reciclarea bateriilor: marea provocare
Reciclarea bateriilor folosite pe mașinile electrice reprezintă una dintre provocările importante ale industriei. Proiecte majore deja există, planuri de business s-au făcut, soluții au fost identificate, însă mai există câteva probleme de rezolvat.
Oameni și cai vs. Mașini: cum erau văzute automobilele în 1908
Automobilul a venit ca un musafir nepoftit în viața oamenilor care împărțeau drumurile cu trăsurile trase de cai, cu bicicliștii și, uneori, cu tramvaiele.
Pale îngropate: marea problemă a turbinelor eoliene
Europa va trebui să gestioneze deșeuri de până la 500.000 de tone de pale de turbine eoliene până în 2050, întrucât aceste componente nu sunt reciclabile. Industria lucrează la soluții de reciclare, dar efectele vor fi vizibile abia după 2040. Până atunci, palele sunt îngropate în pământ.
Halo: dispozitivul de protecție care salvează vieți în Formula 1
Introdus în sporturile cu motor în 2018, dispozitivul halo, care protejează capul piloților, a fost criticat că "distruge ADN-ul Formulei 1", însă și-a dovedit eficiența în mai multe accidente grave din ultimii ani.
Cu Hyundai Ioniq 5 în Grecia: încărcări, costuri, concluzii
Cum îți sună o vacanță în Grecia cu o mașină electrică? Am încercat asta pe pielea mea cu Hyundai Ioniq 5. Și a ieșit (mult) mai bine decât mă așteptam. În toate sensurile posibile.
Mașinile cu hidrogen: provocările care împiedică adopția în masă
Mașinile alimentate cu hidrogen se încarcă în 5 minute și pot parcurge până la 650 de kilometri cu un rezervor plin. Totuși, producția scumpă sau poluantă a hidrogenului și pierderile de energie până la pompa de alimentare împiedică adopția în masă a acestora.
Dosarele MX
Din care aflăm cum și mai ales de ce s-a născut alăturarea dintre literele M și X în gama Mazda.
Orașul Plutitor
Coreea de Sud va construi un oraș plutitor cu 12.000 de locuitori ca soluție modernă la creșterea nivelului mărilor și oceanelor, care va afecta 750 de orașe din întreaga lume până în 2050.
Mașina din valiză
La finalul secolului trecut, Mazda și Honda și-au imaginat mobilitatea urbană într-un mod diferit. De la "mașina" dintr-o valiză până la scuterul care încăpea într-un mini portbagaj.
Dacia Manifesto Concept: Laboratorul ideilor esențiale
Dacia Manifesto este cel mai nou concept al mărcii de la Mioveni. Nu va fi dezvoltat niciodată în versiune de serie. Dar din acest Show Car se vor naște soluții și echipamente pentru viitoarele modele de producție.
Experiment urban: cât costă 100 de kilometri în oraș cu mild hybrid, plug-in hybrid și electric?
Volvo XC40 are triplă personalitate: mild-hybrid, plug-in hybrid și electrică. Le-am testat în același timp în București ca să aflăm cât costă 100 de kilometri urbani cu fiecare dintre ele.
ROCHARGE 2022
Cel mai complex test drive din România a pus față în față 16 jurnaliști și 8 mașini electrice recent lansate în România. Ele au fost testate prin țară, în trafic real și-n condiții reale de încărcare, vreme de 9 zile. Pe același traseu. La final, am extras cifrele reale de consum și autonomie. Ca să știți ce cumpărați. În ediția 2022 a turului cu mașini electrice ROCHARGE au fost sub lupă:
Audi Q4 Sportback e-tron • BMW i4 M50 • Hyundai Ioniq 5 AWD • KIA EV6 RWD • Lexus UX 300e • Mercedes-AMG EQE • Renault Megane Electric • Volkswagen ID.5
Căderea și revenirea Dacia: cum a ajuns marca românească să depășească Renault în Europa?
Dacia a depășit vânzările mărcii Renault în Europa. Nu, chiar nu e o fabulație, ci un rezultat palpabil pe care marca de la Mioveni l-a înregistrat, în premieră, în iulie și august 2022.
Istoria benzinăriilor. De la canistra din farmacie la pompele automate
La începutul industriei auto, șoferii cumpărau benzina de la farmacie și turnau carburantul în rezervor cu găleata. Sau canistra. A fost nevoie de o serie de incendii pentru ca industria să impună măsuri de siguranță care au condus la apariția primelor stațiilor de alimentare.
Planurile Dacia pe următorii 10 ani: de la Bigster la noul Duster și viitorul Sandero electric
Dacia are planuri bine conturate cu privire la viitor, iar oficialii mărcii ne-au povestit despre o bună parte dintre ele: de la mult-așteptatul Jogger hibrid la viitorul Sandero electric, de la noua generație Duster la motoarele Euro 7.
Înapoi pe Lună
NASA vrea să revină pe Lună printr-un proiect complex care implică construcția unei stații spațiale pe orbita selenară și un modul lunar proiectat de SpaceX care va fi alimentat cu carburant în spațiu.
Porsche: marele plan al electrificării
80% dintre mașinile pe care le va vinde Porsche în 2030 vor fi electrice. Implicit Macan și gama sport 718. Cum va reuși marca să-și păstreze ADN-ul sportiv în noua epocă?
Littar: asfalt din plastic și sticle reciclate, soluție ecologică inventată la Cluj-Napoca
Un start-up din Cluj-Napoca folosește asfalt din plastic și sticle reciclate pentru fundația drumurilor, metodă prin care obține reducerea deșeurilor, a emisiilor de dioxid de carbon și a costurilor de producție.
Whistling Billy
La începutul secolului trecut, Whistling Billy a fost una dintre cele mai populare mașini cu aburi și a doborât numeroase recorduri. Distrusă într-un accident din 1912, mașina cu aburi a fost reconstruită un secol mai târziu de un expert britanic.
Parcați, vă rog: povestea primului aparat pentru taxarea parcării
Astăzi e mai simplu ca niciodată să plătești pentru timpul pe care mașina ta îl petrece pe un loc de parcare, însă acum aproape 100 de ani, conceptul părea unul de neimaginat. Povestea primului parcometru.
Land Rover Defender: de la schița în nisip la emblema de astăzi
Land Rover Defender s-a născut din dorința de a da lumii un tot-teren simplu, fiabil și ieftin. Povestea modelului de off-road, de la schița în nisip realizată acum 75 de ani și până la noua generație lansată în 2019.
Toyota Prius: povestea
Când spui hibrid, inevitabil te gândești la Toyota Prius. Iar asta nu-i greșit deloc. De la ideea pusă pe hârtie în 1993 și până la succesul Toyota de astăzi din lumea hibrizilor.
Bonus: în ultimul episod de anul ăsta al podcastului Autocritica am făcut un Top 10 (aproape) ad-hoc al mașinilor prezentate anul ăsta. Tot acolo avem și un concurs în care poți să câștigi (până la finalul anului) un set Lego Ferrari Daytona de 400 de euro. Have fun.
Ne recitim în ianuarie.
Liniște, pace și cât mai puține petarde.
Alte newslettere de calitate scrise cu grijă la cuvinte și povești de oameni deștepți pentru un public sănătos. Le poți consuma cu încredere, plăcere și cafea.
Savantgarde (Marius Cosmeanu)
Civilization (Viktor Kapra)
Patru Pereți (Daniel Popescu)
Povești din sport (Andreea Giuclea)
In the News (Bianca Oanea)
Misreport (Codruța Simina)
Revista Pressei (PressOne)
Cronica.ro
Monday Memo (Mona Dârțu)
Chinezu (Cristi China-Birta)
Semafor