Kia EV4: electrică cu autonomie de 630 de kilometri
Meșteri în Mașini #171 • Toate lucrurile importante care s-au întâmplat în lumea auto în săptămâna 24 februarie - 2 martie 2025.
Newsletter-ul Autocritica (Meșteri în mașini) este un rezumat auto săptămânal scris de trei jurnaliști de profil cu experiență: Mircea Meșter, Tudor Rus și Daniel Popescu. Ai în față un newsletter nepretențios, fără încrengături tehnice și jargon complicat. Scopul e să te țină la curent cu cele mai importante noutăți din lumea mașinilor. Să știi înaintea altora ce roți se mișcă pe lângă tine.
Îl primești duminică dimineață la ora 9 fix.
Careul de ași
Alături de colegii de grup de la Hyundai, Kia este una dintre mărcile cu o creștere semnificativă a vânzărilor în Europa în ultimul deceniu și a încheiat anul 2024 cu o cotă de piață de 4,1%.
Clasicul Sportage este și astăzi de departe cel mai vândut model al mărcii în Europa (170.000 de unități în 2024, echivalentul a peste 30% din vânzările totale ale mărcii), însă constructorul sud-coreean dezvoltă de ceva timp o strategie nouă care vizează în special segmentul de mașini electrice.
Noua platformă E-GMP a Grupului Hyundai dedicată mașinilor electrice a fost deja „populată” cu SUV-urile Kia EV6, Kia EV9 și, de la finalul anului trecut, Kia EV3. Acum a venit rândul lui Kia EV4 să completeze careul de ași. Poate cumva contraintuitiv, EV4 nu este SUV, ci sedan și hatchback. Cu accent pe hatchback când vine vorba despre piața europeană.
Din punct de vedere tehnic, EV4 este fratele aproape geamăn al lui EV3: are un motor electric de 204 CP pe puntea față și baterie de 58,3 kWh sau 81,4 kWh. Varianta cu baterie mare oferă o autonomie WLTP de 630 de kilometri în cazul sedanului și de 590 de kilometri în cazul hatchback-ului. Iar Kia și Hyundai și-au câștigat deja o reputație prin faptul că valorile reale de autonomie sunt printre cele mai apropiate de cele WLTP din industria auto.
La fel ca EV3, EV4 este dezvoltat pe arhitectură de 400 de volți, ceea ce teoretic nu este o veste tocmai bună din perspectiva timpului de încărcare al bateriei. De altfel, timpul de încărcare menționat de Kia pentru EV4 este de 31 de minute pentru intervalul 10% - 80%, similar cu cel de la EV3. Totuși, Kia notează o viteză de încărcare de până la 150 kW în dreptul lui EV4, comparativ cu cea de 128 kW pentru bateria de 81,4 kWh de pe EV3.
Cert este că o arhitectură de 800 de volți ar fi permis viteze de încărcare de peste 250 kW, însă ar fi generat costuri mai mari transferate inevitabil în prețul final al mașinii. Privește treaba asta ca pe un compromis pentru că vorbim despre un segment de piață unde prețurile nu sunt (încă) la cer.
Până apare EV4, citește aici testul cu EV3 scris de Mircea Meșter.
Pe scurt despre noua Kia EV4:
De ce ne interesează?
Într-o piață dominată de SUV-uri inclusiv în segmentul electric, EV4 vine să concureze în zona hatchback-urilor compacte electrice. Cu o lungime de 4,43 metri, EV4 este ceva mai mare decât cei mai mulți rivali direcți, inclusiv Volkswagen ID.3 (4,27 metri), Cupra Born (4,32 metri) sau Renault Megane E-Tech (4,2 metri). Ah, iar varianta sedan a lui EV4 are 4,73 metri.
Cât costă?
Kia nu a anunțat încă prețurile pentru EV4, însă uite un pic de context. Cu o platformă tehnică similară, prețurile lui EV3 încep de la 37.500 de euro, în timp ce un ID.3 de 170 CP pleacă de la aproape 36.400 de euro, iar un Megane E-Tech Electric de 130 CP începe de la 34.000 de euro.
Când o poți cumpăra?
Pentru moment, Kia s-a limitat să menționeze că EV4 va fi disponibil pe piețele europene în a doua jumătate a anului, ceea ce poate înseamna la vară, dar la fel de bine poate înseamna și prima lună de iarnă. Dacă ar trebui să dau un termen mai strâns, aș spune că modelul electric va ajunge în showroom-uri pe parcursul toamnei.
Unde se fabrică?
Varianta sedan se va produce la o uzină din Coreea de Sud, în timp ce varianta hatchback se va produce exclusiv în Europa, la uzina pe care Kia o deține la Zilina (Slovacia). De altfel, caroseria de tip hatchback are o popularitate mai mare în Europa comparativ cu caroseria sedan, motiv pentru care alegerea sud-coreeniilor pentru această împărțire geografică a producției este logică.
La noutăți ni-i greu
1. Kia pregătește (și) un SUV subcompact electric
De ce ne pasă: Pentru că este unul dintre cele mai populare segmente de pe piață, iar numeroși constructori lansează acum și modele electrice în această gamă. Pentru moment, Kia a prezentat și noul EV2 sub formă de concept care va primi versiune de serie în 2026. Nu avem date tehnice, însă Kia a dezvăluit o serie de imagini cu designul exteror și cu facilitățile oferite la interior. Printre elemente se numără rabatarea scaunelor din spate sau existența funcției V2L care poate fi utilizată pentru încărcarea la o priză clasică a unor dispozitive precum o trotinetă electrică, un grătar electric, un aspirator portabil sau o cafetieră.
2. Skoda introduce tracțiune integrală pentru Octavia facelift
De ce ne pasă: Chiar dacă și-a mai pierdut din aura de altă dată, Skoda Octavia rămâne una dintre cele mai vândute mașini din Europa. A fost pe locul 9 în 2024 cu aproape 183.000 de unități, iar cehii plusează acum cu o versiune cu tracțiune integrală pentru Octavia facelift pentru a genera un nou impuls vânzărilor. Tracțiunea integrală este disponibilă pentru varianta cu motor de 2,0 litri benzină cu 204 CP, pe care o găsești deja în configuratorul mărcii pentru un preț de pornire de aproape 33.500 de euro.
3. Volvo va lansa un sedan electric cu autonomie de 700 de kilometri
De ce ne pasă: În liga sedanurilor electrice de mari dimensiuni își va face apariția în câteva zile noul Volvo ES90. Practic rudă cu SUV-ul electric EX90, noul ES90 este dezvoltat pe o arhitectură de 800 de volți, ceea ce îi permite să aibă o putere de încărcare de până la 350 kW. Mai știm că o sesiune de încărcare de la 10% la 80% va dura doar 20 de minute, în timp ce autonomia va fi de până la 700 de kilometri pe baza standardului WLTP. Restul detaliilor vin în 5 martie.
4. Peugeot anunță actualizarea modelelor din gamă
De ce ne pasă: Pentru că este cea cea mai populară marcă a Grupului Stellantis în Europa din perspectiva vânzărilor. Francezii au anunțat prin vocea noului CEO Alain Favey că SUV-urile electrice e-3008 și e-5008 vor primi versiuni de top cu trancțiune integrală și 325 CP în luna martie, pentru ca în 2026 să apară o nouă generație pentru hatchback-ul de oraș 208. În plus, pregătește-te pentru multe versiuni mild-hybrid și plug-in hybrid pentru modele existente, totul cu scopul de a reduce emisiile medii per vehicul conform noilor norme europene.
5. Mercedes-Benz testează o baterie solid-state
De ce ne pasă: Pentru că bateriile solid-state promit, printre altele, autonomie mai mare și încărcare mai rapidă decât bateriile Li-Ion prin utilizarea unui electrolit solid în locul electrolitului lichid. Bateria solid-state testată de Mercedes-Benz pe un EQS are o autonomie de până la 1.000 de kilometri, cu 25% mai mare decât autonomia maximă de 800 de kilometri a unei baterii Li-Ion de pe același EQS. Nu sunt însă surprins că germanii n-au pomenit nimic despre „elefantul din cameră”: în prezent, principalul obstacol pentru introducerea bateriilor solid-state este numărul de cicluri de încărcare, semnificativ mai mic decât în cazul bateriilor Li-Ion. Dacă vrei să aprofundezi tema găsești pe Autocritica un articol dedicat pe subiect.
Mențiuni, aplauze amicale și diplome de participare se acordă și următoarelor știri:
Noul Audi A6 Avant va fi prezentat în 4 martie și promite „tehnologie de ultimă generație pentru suspensii” • Toyota va prezenta un model electric pentru piața europeană în 12 martie, care cel mai probabil va avea la bază conceptul Sport Crossover • Dacia Sandriders a câștigat etapa din Abu Dhabi din cadrul Campionatulului Mondial de Rally-Raid cu echipajul Nasser Al-Attiyah și Edouard Boulanger.
Pont: ca să ajungi mai repede la știrile de peste săptămână, poți da cu încredere follow paginilor Autocritica pe Instagram și pe Facebook. Feed-ul din Social Media e secțiunea noastră de facto de știri și o facem cât se poate de profi, fără clickbait și alte tehnici imbecile.
Numărul lui Adam: 9,8%
9,8%, adică una din 10 dintre mașinile noi înmatriculate în România în ianuarie 2025 au fost electrice. Cota de piață a fost mai mare decât cea a mașinilor diesel (8%), însă este în scădere comparativ cu cota de piață a mașinilor electrice raportată în ianuarie 2024 (13,7%). În perioada următoare ar trebui (și ar cam fi cazul) să aflăm primele detalii despre programul Rabla Plus, care probabil va impulsiona din nou achiziția de electrice dacă intențiile despre majorarea bonusului se vor concretiza.
Infrastructura-vura
Cât de bine rezistă infrastructura rutieră existentă la trecerea unui transport agabaritic cu o masă totală de 788 de tone și o lungime de 128 de metri? Aparent, rezistă bine. Cel puțin aceasta este prima impresie după ce un astfel de convoi a parcurs 245 de kilometri de la intrarea în țară pe la Nădlac până la Termocentrala Mintia din apropiere de Deva.
Pentru a traversa o serie de pasaje și poduri s-a folosit metoda flyover, adică s-a construit o rampă temporară pentru a limita impactul asupra structurilor de rezistență. În plus, la trecerea peste podul Mureș de pe A1 s-a utilizat tehnica traversării în paralel pe două poduri cu o semiremorcă pe un sens de circulație și o altă semiremorcă pe celălalt sens de circulație. Găsești clipuri video cu cele două metode utilizate aici și aici.
Bun, dar până la urmă care a fost scopul acestui transport? Să aducă un generator pentru retehnologizarea termocentralei de la Mintia, care anterior a funcționat preponderent pe cărbune. Închisă în 2021, termocentrala de la Mintia va fi retehnologizată prin construcția unei noi unități de putere și conectarea la rețeaua națională de gaze naturale. La finalizarea lucrărilor în 2026, Mintia va avea o capacitate instalată de 1.700 MW și va deveni cea mai mare centrală din Uniunea Europeană care produce energie electrică pe bază de gaze naturale.
Vrăji, vrăjeli și prăjeli
Elon Musk a luat o pauză de la concedierea personalului esențial care supervizează armele nucleare ale Statele Unite și a urcat pe scenă la o conferință a conservatorilor din apropiere de Washington. Acolo a primit cadou din partea președintelui Argentinei o drujbă pe care a fluturat-o victorios în timp ce spunea „aceasta este drujba pentru birocrație”.
Profund impresionați de talentul său actoricesc, doi dintre cei mai importanți designeri Tesla au decis că este momentul potrivit să-și dea demisia. Directorul de design David Imai lucra pentru Tesla din 2011, în timp ce Bernard Lee era angajat al constructorului din 2009. Și ceva îmi spune că ăsta este doar începutul.
Aparent, activitățile „culturale” ale lui Musk se refrâng și asupra vânzărilor Tesla. Marca americană a raportat pentru luna ianuarie vânzări cu 45% mai mici în Europa decât în perioada similară a anului trecut. Spun „aparent” pentru că datele pe o singură lună nu sunt suficiente pentru a avea o imagine corectă, așa că așteptăm confirmările în perioada următoare.
Autocritica rațiunii pure
Apropo de vânzările de mașini, am publicat pe Autocritica analiza pieței auto din luna ianuarie pentru România și Europa. Găsești acolo peste 10 grafice care îți oferă rapid o perspectivă despre mărcile care au vândut cel mai bine sau ce motorizări preferă cumpărătorii. De reținut din toată povestea ar fi că Dacia Sandero este în continuare cea mai vândută mașină din Europa și că înmatriculările de mașini electrice au crescut cu 37% pe continent.
Radu Gurămultă ne spune câteva povești despre una dintre mărcile de referință ale continentului: Lancia.
Ei, și vine anul 1922. La momentul a ceea ce astăzi s-ar fi putut numi adolescența Lancia, don Vincenzo bătătorește și mai bine calea inovației în domeniul auto odată cu lansarea modelului Lambda, unul care nu doar că a fost ingenios pentru companie, ci a dat o direcție clară pentru toți producătorii de vehicule personale; cu alte cuvinte, pentru mașinile noastre de toate zilele. Sunt mai bine de 100 de ani, da?
Revenim în zilele noastre cu un test cu Clasa G electric, pe numele său complet din buletin Mercedes-Benz G 580 cu tehnologie EQ. Nu e banc, fix așa i-au zis părinții.
De la punerea contactului, după jumătate de secundă interiorul este inundat de un sunet de motor V8 care pornește. Atât de bună este implementarea încât am zâmbit ca un copil. A fost momentul în care G580 m-a cucerit. Dacă menții funcția activată vei avea parte de o experiență de condus similară celei dintr-un G500 – cel vechi, cu motor V8. Este cea mai bună implementare a unui astfel de sistem pe un model electric sau electrificat din tot ce am testat până acum. E atât de bună încât poate induce în eroare și un pasionat auto, făcându-l să creadă că se află într-un G cu motor termic.
Mergem un pic și în viitor pentru a înțelege cum se va schimba munca în uzinele auto. BMW, Mercedes-Benz, Hyundai și Magna au început să testeze roboți cu formă umană capabili să preia o parte dintre sarcinile dificile sau repetitive ale muncitorilor din uzinele auto.
BMW a utilizat Figure 02 la uzina din Spartanburg (Statele Unite) ca parte a unui test, iar acesta s-a achitat cu bine de sarcina de a introduce diverse plăci de tablă în componente specifice care apoi au fost asamblate ca parte a șasiului. Germanii menționează că robotul a dat dovadă de dexteritate în cadrul acestui pas din procesul de producție.
Ce mi se pare cel mai amuzant este că, la câteva zile după ce am publicat articolul, Figure a anunțat Helix, un sistem de comunicare ce poate opera simultan doi roboți. Concret, Figure susține că roboții săi umanoizi vor putea comunica între ei pentru a îndeplini împreună mai ușor anumite sarcini. Un pas mic pentru robot, un pas uriaș pentru Skynet.
Recomandare de seamă
este un newsletter scris de despre lucrurile esențiale pe care le poți face pe parcursul unei zile în diverse locuri din lume. Ghidurile scrise de Berti includ atât destinații populare, cât și locuri mai puțin cunoscute publicului larg pe care merită să le vizitezi pentru a înțelege mai bine cultura locală. În plus, ai detalii complete despre cum ajungi la atracțiile turistice indiferent de mijlocul de transport pe care îl preferi, cât te costă să le vizitezi și de unde poți să cumperi bilete. Poți să începi cu ghidul pentru Dubai.
Ce-am mai luat pe parbriz săptămâna asta
Grupul de activiști „Everyone Hates Elon” a lansat o campanie inedită pe străzile din Londra.
Iar apoi oamenii au mers și la metrou.
Consum extraurban
Parcul furat: cum a fost retrocedată, distrusă și (aparent) abandonată o parte din IOR. (Mindcraft Stories)
Povestea celui mai mare furt din istoria criptomonedelor: 1,5 miliarde de dolari. (TRM Labs)
Unde merită să investești: Pilonul 3 sau Bursă? (Panorama)
Exploatarea tinerilor care își riscă viața în clădirile istorice restaurate cu bani publici. (Snoop)
Povestea unui fost jucător de pariuri sportive. (Scena9)
Ce vor oamenii lui Trump? Monarhia AI și Apocalipsa.
Felicitări pentru încă un frumos rezumat din lumea automotive!