Mercedes-Benz CLA electric: de la 51.800 de euro în România
Meșteri în Mașini #182 • Toate lucrurile importante care s-au întâmplat în lumea auto în săptămâna 12-18 mai 2025.
Newsletter-ul Autocritica (Meșteri în mașini) este un rezumat auto săptămânal scris de trei jurnaliști de profil cu experiență: Mircea Meșter, Tudor Rus și Daniel Popescu. Ai în față un newsletter nepretențios, fără încrengături tehnice și jargon complicat. Scopul e să te țină la curent cu cele mai importante noutăți din lumea mașinilor. Să știi înaintea altora ce roți se mișcă pe lângă tine.
Îl primești duminică dimineață la ora 9 fix.
Începem cu un mesaj important pentru țară
Cât de repede (nu) se încarcă noul CLA
La două luni de la prezentarea oficială, noua generație Mercedes-Benz CLA este disponibilă și în România. Pentru moment doar în versiuni electrice, iar varianta de bază are un motor electric cu 272 de cai putere și baterie de 85 kWh cu autonomie maximă de 791 de kilometri. Noul CLA este practic una dintre electricele cu cea mai mare autonomie de pe piață indiferent de marcă, surclasată doar de „nava-amiral” EQS.
Prețul pentru noul model pornește de la 51.770 de euro, iar dacă incluzi și bonusul Rabla de 37.000 lei (adică 7.400 de euro 7.250 de euro) ajungi pe la aproximativ 44.500 euro.
Noul CLA este a opta electrică pe care o găsești în configuratorul mărcii, însă în același timp este prima electrică Mercedes-Benz care utilizează o platformă la 800 de volți în detrimentul unei platforme la 400 de volți. Principalul avantaj este o putere (adică o viteză) mai mare de încărcare a bateriei. În acest caz vorbim despre o putere maximă de încărcare de 320 kW, iar germanii afirmă că timpul de încărcare pentru 10% - 80% este de numai 22 minute.
Pe pagina de prezentare a modelului există o mențiune interesantă despre acest lucru. „Timpul de încărcare corespunde la 10-80% din încărcarea completă folosind o stație de încărcare rapidă CC (n.r - curent continuu) cu o tensiune de alimentare de 800 V, curent minim 500 A (n.r - amperi).”
Surpriza apare pe paginile de prezentare ale modelului din alte țări, acolo unde se menționează explicit că stațiile de încărcare la 800 de volți sunt singurele stații de încărcare rapidă la care poate fi încărcat noul CLA.
Această informație a fost confirmată și de un purtător de cuvânt european al mărcii în cadrul unui mail transmis jurnalistului Iulian Dnistran, de la publicația InsideEVs. „CLA nu poate utiliza stații la 400 de volți. Am decis în mod conștient să ne bazăm exclusiv pe tehnologia de încărcare la 800 de volți pentru a nu face niciun compromis în ceea ce privește performanța încărcării.”
În funcție de implementarea aleasă de producător, stațiile de încărcare rapidă la 400 de volți oferă în general puteri de încărcare de 50 kW - 150 kW. Teoretic, stațiile din rețeaua Tesla Supercharger permit pentru o scurtă perioadă de timp puteri de încărcare de până la 250 kW, însă și aceste stații sunt tot la 400 de volți. Asta înseamnă că niciuna dintre aceste stații rapide de 50 kW - 150 kW nu poate fi utilizată pentru încărcarea unui CLA electric.
În România, cele mai multe stații de încărcare rapidă sunt la 400 de volți. Uite cum arată harta stațiilor de încărcare rapidă de cel puțin 50 kW în România, indiferent de voltajul utilizat:
Și uite cum arată harta stațiilor de încărcare rapidă de cel puțin 200 kW în România, cu mențiunea că unele dintre ele sunt la 400 de volți și, implicit, nu sunt compatibile cu noul CLA:
Cu alte cuvinte, proprietarul unui Mercedes CLA electric va avea mai puține opțiuni de încărcare la stații rapide decât proprietarul oricărei alte mașini electrice de pe piață, inclusiv alte electrice din gama Mercedes-Benz.
Strategia adoptată de Mercedes-Benz este cel puțin discutabilă, mai ales că există soluții tehnice simple. De exemplu, modelele electrice Kia și Hyundai care folosesc platforme la 800 de volți integrează un dispozitiv care permite conversia de la cei 400 de volți ai stației la cei 800 de volți ai platformei. Între timp, modelele electrice Porsche și Audi dezvoltate pe platforma PPE la 800 de volți utilizează o baterie compusă din două secțiuni de câte 400 de volți, tocmai pentru a putea fi încărcate și la stațiile de 400 de volți.
O altă problemă este că reprezentanții Mercedes-Benz nu au fost pe deplin transparenți în această privință și au preferat să menționeze această limitare doar în anumite secțiuni din configurator sau de pe pagina de prezentare a produsului, ceea ce crește riscul ca unele persoane să cumpere o electrică premium de peste 50.000 de euro fără să știe că nu o vor putea încărca la multe dintre stațiile rapide.
Și mai interesantă a fost poziția purtătorului de cuvânt al mărcii din Statele Unite, care a declarat tot pentru InsideEVs că unitățile CLA livrate în acest an în SUA „fac parte dintr-o serie limitată [...] în scopuri demonstrative” și că unitățile comandate în SUA începând din 2026 „vor avea un convertor care va fi capabil să încarce la 400 de volți și 800 de volți”.
Oare nu era mai simplu ca Mercedes-Benz să integreze convertorul ăsta de la bun-început pentru a evita această problemă?
La noutăți ni-i greu
1. A apărut Apple CarPlay Ultra
De ce ne pasă: La trei ani de la primul anunț, Apple a lansat în sfârșit noua generație a sistemului Apple CarPlay. Se numește CarPlay Ultra și, chiar dacă ai în continuare nevoie de un iPhone pentru a te conecta la sistem, funcțiile sale sunt foarte apropiate de cele ale sistemului de operare Android Automotive dezvoltat de Google.
Practic, CarPlay Ultra arată și se comportă ca un sistem integrat nativ de producătorul mașinii și controlează acum o mare parte dintre sistemele mașinii, inclusiv sistemul de climatizare, modurile de rulare, sistemele de asistență, camerele video sau setările pentru sistemul audio. Astfel, nu trebuie să faci tranzația între meniul producătorului mașinii și meniul CarPlay Ultra, așa cum se întâmplă cu „vechiul” CarPlay.
Și mai important este că noul CarPlay Ultra se integrează acum în orice ecran al mașinii, inclusiv în instrumentarul digital de bord, ecranul central și, dacă există, ecranul pentru pasager.
Fiecare producător în parte va avea posibilitatea de a personaliza interfața. Este și motivul pentru care, pentru început, CarPlay Ultra este disponibil doar pe modele Aston Martin în Statele Unite și Canada, însă Apple menționează că sistemul se va extinde la nivel global în următoarele 12 luni. Chiar dacă susține că „mulți alți constructori lucrează la implementare”, Apple a menționat explicit doar numele Hyundai, Kia și Genesis, marca premium a grupului sud-coreean.
2. Programul Rabla 2025 pentru persoane juridice începe în 29 mai
De ce ne pasă: Pentru că piața auto din România este influențată semnificativ de programul Rabla, în special în ceea ce privește înmatriculările de mașini electrice. Iar dacă anul trecut a început la jumătatea lunii martie, ediția din 2025 va începe abia în 29 mai, și asta doar pentru persoane juridice.
O posibilă explicație pentru această întârziere este eșecul programului Rabla pentru tractoare, care a fost anulat la câteva ore de la startul înscrierilor din 12 mai din cauza suprasolicitării serverelor cu 3,3 milioane de solicitări în intervalul 09:55 - 10:02, cu un vârf de 1,29 milioane de solicitări la ora 10:00, mult peste capacitatea maximă de procesare permisă de platforma cloud achiziționată de Administrația Fondului pentru Mediu.
AFM susține că va anunța în curând data lansării pentru persoane fizice și mă aștept ca startul să fie undeva în luna iunie. Să sperăm că până atunci bonusul pentru electrice de 37.000 de lei, care însemna aproximativ 7.400 de euro când a fost anunțat în luna aprilie și care acum mai înseamnă doar 7.250 de euro, nu va intra și mai mult la apă.
3. Renault Captur și Symbioz primesc o nouă versiune full-hybrid
De ce ne pasă: Pentru că noul sistem full-hybrid este similar cu cel introdus inițial pe Dacia Bigster: motor pe benzină de 1,8 litri, două motoare electrice (dintre care unul de tracțiune), o transmisie automată multimodală și o baterie de 1,4 kWh.
În configuratorul Renault vei găsi noul sistem cu denumirea comercială E-Tech 160, care înlocuiește E-Tech 145. Noua versiune are un preț de pornire de 24.690 de euro pentru Captur și 27.950 de euro pentru Symbioz.
Mențiuni, aplauze amicale și diplome de participare se acordă și următoarelor știri:
• SUV-urile electrice Skoda Enyaq RS facelift și Enyaq Coupe RS facelift au primit o versiune de top cu 340 CP
• SUV-ul electric Toyota bZ4X va fi disponibil de anul viitor și într-o versiune break Touring cu 224 CP sau 280 CP
• Nissan va închide 7 dintre cele 17 uzine și va concedia 19.000 de angajați până în 2028
• Audi e-tron GT a primit o versiune nouă cu până la 585 CP
• Toyota va prezenta în 21 mai un model nou despre care presa internațională speculează că ar putea fi noua generație RAV4
• BMW iX facelift este prezentat în premieră în România până în 18 mai la evenimentul Poli Autofest din campusul Politehnicii București
• 21 de modele Ferrari au expuse în curtea Țiriac Collection
• BYD și-a extins rețeaua de centre de vânzare din România în alte 15 orașe.
Numărul lui Adam: 10.000
Este numărul de unități ale modelului electric Ford Puma Gen-E care au fost produse până în prezent la uzina de la Craiova. Prezentat în luna decembrie 2024, Ford Puma Gen-E este versiunea electrică a lui Puma, cel mai vândut model din gama Ford pe piața europeană. Pragul simbolic a fost atins la exact două luni de la începerea oficială a livrărilor.
Pe piața din România, mașina are un preț de pornire de 35.000 de euro, însă Ford oferă un ecobonus de 7.100 de euro la care se va adăuga și bonusul Rabla de 37.000 de lei, motiv pentru care în configuratorul Ford prețul de pornire afișat este de 20.500 de euro.
Săptămâna asta am publicat pe Autocritica și primul test cu Puma electrică, în acest review îți zice Tudor Rus cum merge prima electrică produsă în România.
Infrastructura-vura
CNAIR a semnat în 15 mai contractul care permite startul construcției pentru primul lot al Drumului Expres Arad - Oradea.
Este o veste importantă pentru că acest drum expres va asigura o legătură directă de mare viteză între Oradea și Autostrada A1 și, în plus, are o semnificație majoră inclusiv la nivel european: drumul va face parte din coridorul strategic Via Carpathia, care va asigura o legătură rutieră directă între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Mediterană.
Primul lot care intră în construcție are 33,7 kilometri, iar perioada de execuție asumată prin contract este de 24 de luni. Drumul expres are în total 120,47 kilometri si este compus din 3 loturi. Al doilea lot se află în prezent în fază de licitare, în timp ce la lotul 3 câștigătorul licitației a fost contestat în instanță.
Vrăji, vrăjeli și prăjeli
Dan O'Dowd este un inginer Caltech care a creat inițiativa The Dawn Project, prin care vrea să atragă atenția asupra lacunelor sistemului Autopilot dezvoltat de Tesla. Ce îl califică pentru acest rol? Ei bine, O'Dowd este fondatorul companiei de securitate Green Hills Software, care a produs inclusiv software pentru avioanele Boeing 787 și Lockheed Martin F-35.
O'Dowd testează în amănunt toate update-urile lansate de Tesla pentru sistemul Autopilot, iar cel mai recent test a avut loc zilele trecute. „Am condus 80 de minute prin Santa Barbara și au existat șapte defecțiuni la Autopilot. Mașina ar fi lovit ceva dacă nu ar fi existat un șofer la volan”.
Rezultatele nu sunt o surpriză, întrucât Tesla este de departe marca din Statele Unite cu cel mai mare număr de accidente fatale în timp ce șoferii utilizează funcții autonome. Problema este că Elon Musk a anunțat că va lansa în luna iunie un serviciu de robotaxi în Austin, acolo unde oamenii vor putea ajunge la destinație cu un Model Y care nu va avea șofer la bord și va rula complet autonom.
Autocritica rațiunii pure
Tudor Rus a pregătit o poveste despre Porsche 718.
718 e un număr mai puțin cunoscut decât 911 sau 356, de exemplu, dar istoria ne învață că originalul 718 e cel care a dat startul mentalității inovatoare ca modus operandi de nelipsit în țesătura unei mărci pe care traiectoria spre statutul de azi a pus-o, în câteva momente, la grea încercare.
Iar Cornel Șocariciu ne spune principalele puncte de reper din cei 50 de ani care au trecut de la lansarea Volkswagen Polo.
Aniversarea de 50 de ani a lui Volkswagen Polo probabil că nu mi-ar fi intrat pe radar dacă nu mi-aș fi amintit că hatchbackul german a venit pe lume pe linie de grup, prima generație fiind, de fapt, un Audi 50 cu alte sigle, semn clar pentru toți necredincioșii și cârcotașii de astăzi că și acum jumătate de secol ideea de rebadging exista și era pusă în aplicare cu foarte mare succes.
Între timp, am scris în secțiunea Blue Zone, pe care o susține PPC Blue, despre o soluție tehnică cu potențialul de a reduce seceta concomitent cu generarea de energie electrică regenerabilă.
Inginerii încearcă în ultimii ani să găsească soluții concrete pentru a preveni evaporarea excesivă a apei din canalele de irigație, iar una dintre variante vine din industria de energie electrică regenerabilă. Mai exact, acoperirea unui canal de irigație cu un sistem cu panouri fotovoltaice permite reducerea evaporării apei, întrucât acesta ar acoperi lumina directă a Soarelui. În același timp, sistemul permite generarea de energie electrică regenerabilă care poate fi transportată și utilizată de comunitățile locale.
Testele săptămânii: Ford Puma electric și Volvo XC90 plug-in hybrid.
Recomandare de seamă
Luiza Vasiliu și Victor Ilie sunt doi jurnaliști care au documentat de-a lungul timpului o serie de investigații despre abuzuri, corupție sau infractori, inclusiv despre Gheorghe Burnei, frații Tate sau Liviu Dragnea.
De curând și-au făcut un newsletter pe Substack, iar în cel mai recent material ne povestesc în detaliu cum suntem manipulați pe internet înainte de alegeri.
Cine, dom’le, noi? N-are cum.
Consum extraurban
Ce soluții are România pentru a-și reforma administrația și de ce concedierea a 500.000 de bugetari e un hei-rup populist. (Panorama)
Operațiunea de marketing „casa mică”: Minciuna imobiliară a lui George Simion. (Context)
Cum cred românii că va arăta țara lor, în funcție de cine va ieși președinte. (PressOne)
Cum reciclează suveraniștii discursul extremist din România interbelică. (Mindcraft Stories)
Cioc, cioc! Cine e? E Partizan, după 25 de ani. (Scena9)