Nissan a prezentat noua gamă de electrice: Micra, Leaf și Juke
Meșteri în Mașini #175 • Toate lucrurile importante care s-au întâmplat în lumea auto în săptămâna 24-30 martie 2025.
Newsletter-ul Autocritica (Meșteri în mașini) este un rezumat auto săptămânal scris de trei jurnaliști de profil cu experiență: Mircea Meșter, Tudor Rus și Daniel Popescu. Ai în față un newsletter nepretențios, fără încrengături tehnice și jargon complicat. Scopul e să te țină la curent cu cele mai importante noutăți din lumea mașinilor. Să știi înaintea altora ce roți se mișcă pe lângă tine.
Îl primești duminică dimineață la ora 9 fix.
Tripleta electrică
A trecut ceva mai mult de o lună de când Nissan a refuzat „oportunitatea” de a deveni o simplă subsidiară Honda și a încheiat negocierile începute aparent pe picior de egalitate, iar lucrurile se schimbă rapid în curtea constructorului japonez.
Nissan a organizat recent un eveniment de presă în Japonia în cadrul căruia și-a prezentat inclusiv strategia pentru piața europeană. Iar strategia are o legătură puternică cu Renault, constructor care deține încă aproape 36% dintre acțiunile Nissan, așa cum și Nissan deține 15% dintre acțiunile Grupului Renault.
Astfel, Nissan a anunțat că va lansa trei modele electrice pe piața europeană în următorii doi:
Nissan Micra: electrică de oraș cu autonomie de 400 de kilometri
Tradiționalul model Micra cu motoare termice a fost eliminat din ofertă în 2023, însă va reveni în gama Nissan în acest an sub forma unei electrice de oraș dezvoltată pe platforma AmpR Small a Alianței Renault-Nissan.
Practic, noul Micra va avea aceeași platformă ca Renault 5, iar constructorul a confirmat și câteva date tehnice: baterie de 40 kWh sau 52 kWh și autonomie maximă de 400 de kilometri. Aceste cifre sunt identice cu opțiunile de pe Renault 5 E-Tech, iar cele două modele vor împărți liniile de producție ale uzinei ElectriCity deținută de Renault în localitatea franceză Douai. Apropo, am vizitat uzina asta pe vremea când acolo piesa de rezistență era Megane E-Tech.
Nu știm alte detalii, dar putem specula că Micra va prelua în mare parte de la Renault 5 E-Tech și opțiunile de motorizări: 95 CP, 120 CP sau 150 CP. Și poate inclusiv prețul de pornire de 25.000 de euro. Aflăm exact până la final de an, când vor începe vânzările.
Nissan Leaf: pionierul electricelor devine SUV
La lansarea inițială din 2010, Nissan Leaf a devenit primul model electric de volum din lume. După două generații în care și-a pierdut treptat statutul prin prisma progreselor rapide ale concurenței, Leaf își face acum încălzirea pe margine pentru cea de-a treia generație.
Viitorul Leaf va renunța la caroseria hatchback în favoarea unei forme mai apropiate de cea a unui SUV și va fi dezvoltat pe platforma AmpR Medium a Alianței Renault-Nissan. În acest caz vorbim practic despre aceeași platformă cu SUV-ul compact electric Nissan Ariya.
Practic, ne putem aștepta la un pachet tehnic foarte asemănător, mai ales că cele două modele au dimensiuni foarte apropiate. Versiunea de bază a lui Aryia are 218 CP și baterie de 63 kWh cu autonomie de până la 400 de kilometri și costă circa 46.000 de euro, iar versiunile superioare au 218 CP, 242 CP și 306 CP și baterie de 87 kWh.
E important de menționat că noul Nissan Leaf va fi produs la uzina din Sunderland, în timp ce Aryia este produs la uzina din localitatea japoneză Tochigi.
Nissan Juke, din 2026 doar în versiune electrică
Nu în ultimul rând, Nissan a confirmat că a treia generație a SUV-ului subcompact Juke va fi lansată ca model electric în anul fiscal 2026, ceea ce din perspectiva legislației japoneze înseamnă cândva în intervalul aprilie 2026 - martie 2027. Nu știm încă alte detalii, cu excepția faptului că modelul va avea ca punct de plecare conceptul electric Hyper Punk prezentat în octombrie 2023.
La noutăți ni-i greu
1. Permisul auto va putea fi prezentat pe telefon din 2030
De ce ne pasă: Pentru că trăim într-o eră digitală în care avem oricum toate cardurile de orice fel pe telefon. În cazul permisului de conducere, parlamentarii europeni au ajuns la un acord pentru ca versiunea digitală a documentului să poată fi introdusă într-o aplicație mobilă de tip portofel electronic care va fi dezvoltată de Uniunea Europeană. Un fel de Google Wallet sau Apple Wallet european. Permisul va putea fi emis în continuare și în forma clasică, iar statele europene vor avea la dispoziție cinci ani și jumătate pentru a implementa varianta digitală.
În plus, parlamentarii europeni au anunțat noutăți pentru cursul de legislație premergător obținerii permisului: acesta va include noțiuni despre sistemele de asistență, cum se conduce pe zăpadă și ce consecințe există dacă vorbești la telefon în timp ce conduci.
Și încă ceva: în primii doi ani de la obținerea permisului, sancțiunile pentru nepurtarea centurii de siguranță sau conducerea sub influența alcoolului vor fi mai dure decât cele pentru șoferii care au obținut permisul cu mai mult de doi ani în urmă.
Pentru a intra în vigoare, toate aceste noutăți trebuie aprobate prin vot de Parlamentul European, ceea ce reprezintă o simplă formalitate.
2. Noua electrică Mazda 6e, de la 43.500 de euro în România
De ce ne pasă: După experimentul MX-30, Mazda 6e este abia a doua electrică din portofoliul mărcii. Și, contrar curentului, nu este nici SUV, nici electrică de oraș, ci un sedan de segment mare (D). Așa cum probabil intuiești din numele modelului, 6e este practic a patra generație a modelului Mazda 6, disponibilă exclusiv în versiune electrică.
Prezentată oficial la începutul anului, noua Mazda 6e poate fi comandată acum și pe piața din România. Versiunea de bază are 258 CP, baterie de aproape 69 kWh, autonomie de până la 479 km și costă 43.500 de euro. Există și o versiune cu autonomie mai mare, de până la 552 kilometri, dar reține că are un motor mai „leneș” (245 CP) și se încarcă mai lent (95 kW vs. 200 kW). Preț: 45.090 de euro. Detalii complete despre noul model citești pe Autocritica.
3. Primele detalii despre SUV-ul electric MG S5
De ce ne pasă: Pentru că MG este de departe marca din China (cu origini britanice) cu cele mai mari vânzări în România și Europa. Chiar dacă succesul se datorează în special modelului termic MG ZS, marca punctează și în zona electrică, iar acum a prezentat noul SUV electric MG S5. Dezvoltat pe aceeași platformă ca MG4, MG S5 are un motor electric de 230 CP și o baterie de 49 kWh sau de 64 kWh. Dacă o alegi pe ultima, autonomia promisă este de până la 480 de kilometri. Modelul va fi disponibil în Europa în această vară.
4. Nokian Tyres a livrat primele anvelope produse la Oradea
De ce ne pasă: Pentru că anunțul confirmă practic că uzina construită în România de producătorul finlandez de anvelope a început producția de serie. Primele loturi de anvelope all-season și de iarnă sunt deja pe drum spre centrele de distribuție Nokian din Europa Centrală și de Sud. În prezent, în uzina de la Oradea lucrează 300 de angajați, însă Nokian continuă recrutările cu scopul de a ajunge la peste 500 de angajați.
5. SUA a impus taxe de 25% pentru mașinile importate din alte țări
De ce ne pasă: Pentru că producătorii europeni vor fi nevoiți să mărească prețurile și/sau să-și reducă marjele de profit pentru mașinile pe care le exportă în State. Anul trecut, Uniunea Europeană a exportat în Statele Unite aproape 750.000 de mașini cu o valoare totală de peste 38 miliarde de euro. În medie, valoarea unei mașini produsă în UE și exportată în SUA a fost de circa 51.000 de euro.
Primii care au reacționat au fost cei de la Ferrari, care au anunțat creșteri cu până la 10% pentru mașinile pe care le exportă în SUA. Procentul e mai mic decât taxa de 25% pentru că Ferrari are marje mari de profit per mașină, iar 40% dintre vânzările globale sunt generate de americani. Cu alte cuvinte, italienii nu-și permit să-i piardă pe americani de clienți, așa că suportă parțial noua taxă.
Cel puțin pe termen scurt, cel mai rău va fi însă pentru cumpărătorul american de mașini accesibile. În timp ce marii constructori americani precum Ford și General Motors produc și vând preponderent SUV-uri și pick-up-uri de peste 50.000 de dolari, segmentul mașinilor accesibile cu preț de până în 30.000 de dolari este dominat de constructori asiatici precum Honda, Hyundai, Nissan sau Kia sau de constructori americani și europeni cu uzine în Canada și Mexic.
Potrivit companiei de analiză Cox Automotive, jumătate dintre modelele cu prețuri de pornire mai mici de 30.000 de dolari sunt produse în afara SUA, iar prețul unei mașini va crește în medie cu aproape 6.000 de dolari după aplicarea taxei de 25%.
În concluzie, mașinile scumpe produse de americani vor rămâne la același preț, în timp ce mașinile accesibile importate din Canada, Mexic, Europa și Asia vor fi mai scumpe. În plus, specialiștii de la Goldman Sache se așteaptă ca unele modele accesibile să dispară de pe piață pentru că ar deveni prea scumpe raportat la concurența directă sau la modele americane din gamele superioare.
Sigur, ai putea spune că și Europa a impus taxe pentru mașinile electrice importate din China. Doar că la noi în incintă situația are cauze mult mai complexe decât decizia din pix a lui Trump. Pe Autocritica găsești deja o analiză pe subiect.
Mențiuni, aplauze amicale și diplome de participare se acordă și următoarelor știri:
Hyundai va lansa în 2026 un sistem de infotainment bazat pe Android Automotive • Hatchback-ul electric Peugeot e-208 va primi o versiune de performanță • Noua generație Audi A5 a primit două versiuni plug-in hybrid • Hyundai a prezentat primele teasere cu un concept bazat pe modelul electric Inster • SUV-ul electric Skoda Elroq va primi o versiune de performanță în 3 aprilie • Aston Martin a publicat primele imagini cu noul Vanquish Volante, versiunea cu plafon retractabil a lui Vanquish • Rocadă la echipele Red Bull din Formula 1: Liam Lawson a fost retrogradat la Racing Bulls, Yuki Tsunoda a fost promovat la Red Bull Racing.
Numărul lui Adam: 500
500 de străzi din Paris vor fi transformate în zone exclusiv pietonale, ca urmare a unui referendum local în care 66% dintre participanți au aprobat această propunere formulată de primărie. Decizia va avea ca efect eliminarea a circa 10.000 de locuri de parcare, care se adaugă la cele 10.000 de locuri de parcare desființate deja începând din anul 2020.
Între timp, la noi, lucrările la proiectul de regenerare urbană a zonei Pieței Obor din București au fost întrerupte la un grad de realizare de 40%. Motivul? Locuitorii din zonă sunt nemulțumiți că locurile de parcare vor fi transformate în zone pietonale. Practic, fix ca la Paris, da’ invers.
Infrastructura-vura
N-avem noutăți legate de autostrăzi sau drumuri expres deschise, dar avem două vești bune pentru toți cei care vor să descopere România fără mașină personală.
Oamenii care au construit Via Transilvanica au anunțat un proiect ambițios pentru a extinde traseul turistic în toate regiunile României în următorii 20 de ani. În prezent, Via Transilvanica este un traseu turistic cu o lungime de 1.400 de kilometri care pornește din nordul țării de la Putna și traversează România în diagonală până la Drobeta-Turnu Severin. Poți parcurge traseul ăsta pe jos (în ceva mai mult de două luni dacă mergi 20 de kilometri pe zi), în alergare, cu bicicleta (în proporție de 85%) sau chiar călare. Am parcurs și noi vreo 4 kilometri din acest traseu în road tripul Cars & Roads by Michelin din 2023. Găsești impresiile noastre aici.
Între timp, Asociația Județeană de Turism Sibiu, agenția de turism Carpathian Travel Center și Asociația Colinele Transilvaniei au lansat UNESCO Bus, primul autobuz turistic de tip Hop-on, Hop-off din Transilvania. Conceptul Hop-on, Hop-off este foarte popular în țările civilizate și înseamnă că te urci în autobuz unde vrei, cobori unde vrei, vizitezi ce vrei și apoi iei următorul autobuz de pe traseu cu același bilet. Ce vizitezi cu UNESCO Bus? Cetăți medievale, biserici fortificate și sate autentice pe unul dintre cele trei trasee disponibile în perioada mai - octombrie:
Sibiu - Valea Viilor - Mediaș - Mosna - Alma Vii - Richiș - Biertan - Sighișoara și retur,
Sibiu - Hosman - Alțâna - Agnita - Brădeni - Apold - Sighisoara - Hoghilag - Dumbraveni - Biertan - Richiș - Cornățel - Hosman - Sibiu
Brașov - Feldioara - Rupea - Viscri - Criț - Saschiz - Sighișoara și retur
Vrăji, vrăjeli și prăjeli
La finalul săptămânii trecute, Elon Musk a organizat o întâlnire cu angajații Tesla de la uzina din Texas. Nimic neobișnuit până aici, doar că întâlnirea a început la ora locală 21:00 și a fost transmisă în direct pe Youtube.
Poți să te uiți o oră la discursul lui Musk de mai jos sau poți să citești aici rezumatul: Musk le-a cerut angajaților să nu vândă acțiunile Tesla în ciuda scăderii puternice de pe bursă și a anunțat cu mândrie că modificările la sistemele autonome pe care le dezvoltă pentru mașinile Tesla și roboții Optimus „sunt atât de profunde, încât nu există nicio comparație cu nimic din trecut”.
Sigur, Musk a spus întotdeauna că Autopilot este cel mai avansat sistem de acest gen din industria auto, chiar dacă s-a demonstrat că sistemul nu este eficient pentru că folosește doar camere video și chiar dacă datele publice indică 51 de accidente fatale care au avut loc cu mașini Tesla în timp ce Autopilot era activ. Cât despre Optimus, mă limitez să spun că este considerat de specialiști cel mai incompetent robot umanoid pentru industria auto, atât de incompetent încât în timpul demonstrațiilor era controlat de la distanță pentru a nu comite gafe.
Ah, să nu uit: Musk a încheiat întâlnirea cu „am vreo 17 joburi”.
Autocritica rațiunii pure
Tudor Rus a testat Dacia Bigster, cel mai nou model produs la uzina de la Mioveni.
Primul lucru care m-a surprins cu adevărat este insonorizarea. Impecabilă la viteze de până la 120 km/h, unde aerul care trece peste caroserie și zgomotul anvelopelor sunt reduse la nivel de șoaptă. Al doilea e suspensia. [...] Mă rog, ce face excelent suspensia ține de luat pe piept denivelări și imperfecțiuni - la acest capitol, e peste media segmentului fără probleme, chiar și cu jantele de 19 inchi disponibile pentru echiparea Journey. Fără ele, teoretic, capacitatea de absorbție ar trebui să crească.
Între timp, Mircea Meșter a dat Hyundai Ioniq 5 pe un Porsche Macan electric și ne spune cum a ajuns să conducă acasă o electrică:
Bineînțeles că am visat mereu să am propriul meu Porsche. Cine nu o face? Ba chiar, atunci când eram ceva mai tânăr, mă foloseam tangențial și contextual de treaba asta pentru a-mi exprima regretul că nu l-am văzut niciodată live pe Freddie Mercury. Ce nu am anticipat niciodată e că primul meu Porsche urma să fie unul electric. Un SUV electric, chiar.
Iar eu am făcut peste 20 de grafice pentru ca tu să înțelegi simplu și ușor cum a evoluat piața auto în România și Europa în primele două luni ale anului. Cu Dacia Sandero lider detașat la vânzări și Dacia Duster pe un excelent loc 7.
După atâtea cifre merge și o poveste, nu-i așa? Tudor Rus ne spune povestea designerului rebel Chris Bangle.
Provin dintr-un mediu variat, nu neapărat dintr-o lume a fanaticului față de automobil. Dragostea mea a fost designul de automobile, dar nu neapărat automobilul în sine.
Chris Bangle
Iar Radu Gurămultă ne explică în detaliu ce planuri are constructorul chinez BYD pe piața din România.
Afirmația că planul este ca în maxim 5 ani BYD să devină lider de piață (în România) pare de-a dreptul îndrăzneață. La întrebarea dacă acest deziderat include și producătorul local Dacia răspunsul a fost cât se poate de tranșant: da. Este posibil așa ceva sau vorbim doar despre o perspectivă frumoasă visată și vizată de BYD? Dacă m-aș hazarda aș spune că nu, însă toată emulația de la nivel auto din ultimii ani mi-ar recomanda să fiu mai reținut. Circumspect, însă deschis către orice posibilitate.
Recomandare de seamă
este un newsletter bilunar cu cele mai importante știri din spațiul cosmic. Afli informații utile despre misiuni spațiale, lansări orbitale și astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Newsletterul este scris de , cercetător la Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică din Cluj-Napoca.
Ce-am mai luat pe parbriz săptămâna asta
Elon Musk se felicită după ce o companie de Inteligență Artificială deținută de Elon Musk (xAI) a cumpărat o rețea socială deținută de Elon Musk (X, ex-Twitter).
Consum extraurban
Interviu cu Emanoel Derta, directorul studioului Dacia Design Center din București. (Hotnews)
Siderurgia românească se prăbușește iute ca oțelul fix când Europa ar putea crește comenzile pentru industria de apărare. (Europa Liberă)
Deceniile de foc: apa dulce, insuficientă pentru consum, agricultură și industrie, până în 2045. (PressOne)
Parolele folosite de consilierii de securitate națională ai lui Donald Trump sunt disponibile pe internet. (Spiegel)
Cum a devenit Firefly primul lander construit de o companie privată care ajunge cu succes pe Lună. (ArsTechnica)