

Discover more from Meșteri în Mașini
Noul Renault Twingo: electric, 20.000 de euro
Meșteri în Mașini #114 • Monovolumul electric Volvo EM90 • Kia EV5: autonomie de 700 de kilometri • Cum a fost la raliul de regularitate din Dolomiți • Campioni la decese cauzate de accidente rutiere.
Meșteri în Mașini este un newsletter produs de Autocritica.ro.
Despre mașinile pe care nu ai voie să le ratezi.
O dată pe săptămână. Conceput și scris de jurnaliștii
Mircea Meșter, Daniel Popescu și Tudor Rus
Meșteri în Mașini #114
19 noiembrie 2023
Newsletter deblocat de
Meșteri în Mașini îți este oferit de Huf Group, lider mondial în dezvoltarea și producția tehnologiilor moderne analogice și digitale care permit accesul și autentificarea în mașini. În România, Huf Group are 900 de angajați, un centru de producție la Arad și un centru de inginerie la Timișoara.
Acum mulți ani, pe vremea când îmi petreceam cea mai mare parte a timpului la școală, am aflat că amperul este unitatea de măsură pentru intensitatea curentului electric. Mai târziu m-am intersectat cu amperul în viața de zi cu zi când am început să folosesc telefoane mobile, întrucât capacitatea de stocare a bateriei unui smartphone se măsoară în miliamperi oră. Adică celebrul mAh.
Mai nou, Ampere este numele unei companii din cadrul Grupului Renault care se ocupă cu dezvoltarea de modele electrice pentru brandul Renault. Ampere și-a prezentat zilele trecute câteva dintre planurile concrete pentru următorii ani, iar piesa de rezistență are rădăcini în trecut: Twingo.
În 2026, Renault va lansa pe piață un model electric de oraș care va costa mai puțin de 20.000 de euro, va avea un consum de numai 10 kWh/100 km și va avea numele Twingo. Astea sunt toate datele oficiale pe care le știm în prezent despre viitorul Twingo, alături de câteva imagini:
Noul Twingo electric va fi poziționat în gamă imediat sub noul Renault 5, care cu siguranță va capta interesul tururor atunci când va fi prezentat în versiune de serie în luna februarie, la Salonul Auto de la Geneva. Iar apoi va urma și Renault 4 undeva prin 2025, pentru ca până la final de deceniu să vedem încă două electrice Renault.
Clasa business
La polul opus al gamei de modele electrice pentru publicul larg se poziționează noul Volvo EM90, adică primul monovolum al mărcii premium din Suedia. Pare cumva contraintuitiv să lansezi un monovolum în epoca SUV-urilor, dar există argumente solide pentru strategia asta: modelul este lansat inițial pe piața din China, una care apreciază vehiculele cu dimensiuni mari, și pare gândit mai degrabă pentru mediul business decât pentru familiile cu mulți copii.
Asta pentru că în “sufrageria” oferită de EM90 poți să faci o ședință cu partenerii de afaceri până ajungi la destinație, mai ales că ecranele de 15,6 inchi de pe locurile din spate și sistemul audio Bowers & Wilkins cu 21 de incinte acustice par ideale pentru prezentări multimedia.
Dar destul cu introducerea, hai să vedem cifrele: motor electric de 271 CP, baterie de 116 kWh, încărcare de la 10% la 80% în numai 30 de minute și autonomie de 738 de kilometri. Cu mențiunea importantă că autonomia a fost calculată pe baza standardului CLTC din China, în care testele de autonomie sunt undeva între lejeritatea celor din vechiul standard NEDC și duritatea celor din actualul standard european WLTP.
Atac la Tesla
Rămânem un pic aplecați asupra pieței din China, pentru că tot aici Kia a prezentat oficial versiunea de serie a SUV-ului electric EV5, care va fi lansat ulterior și pe piețe internaționale.
EV5 este dezvoltat pe platforma E-GMP de 800 de volți a Grupului Hyundai-Kia, are 218 CP și două opțiuni pentru bateria BYD Blade: 64,2 kWh pentru o autonomie de 530 de kilometri și 88,1 kWh pentru o autonomie de 720 kilometri. La fel ca și în cazul lui EM90, ambele valori pentru autonomie sunt calculate pentru standardul CLTC.
Ca să-ți dai seama mai bine unde poziționezi EV5, modelul are 4,62 metri lungime și joacă în același segment cu Tesla Model Y. Iar partea interesantă abia acum vine: în China, EV5 are un preț de pornire de numai 149.800 yuani, echivalentul a 19.000 de euro, mult mai puțin decât varianta de bază a lui Model Y, care costă 266.400 yuani (33.800 de euro). Joac-o p-asta, Elon!
Nouă Casă, Elon Musk style
Între timp, Elon pare mai degrabă preocupat să scrie prin subalternii săi niște condiții ridicole pentru cumpărătorii excentricului model Cybertruck.
Dacă citești cu atenție și, recomand eu, cu multă îngrijorare termenii și condițiile specificate de producătorul american, vei afla că, în ciuda faptului că ești proprietarul unui Cybertruck, nu ai voie să-l vinzi timp de un an de la data livrării. De fapt, tu poți să-l vinzi, dar în cazul ăsta Tesla își rezervă dreptul de a solicita despăgubiri de 50.000 de dolari. Treaba asta seamănă cu condițiile impuse prin programul Nouă Casă, doar că acolo nu cumperi casa cu banii tăi, ci cu bani de la bancă garantați de stat. Ceea ce e o mică-mare diferență.
În mărinimia lui, Musk oferă totuși o soluție de compromis: dacă ai un motiv întemeiat să vinzi, whatever that means, Tesla ar putea să-ți cumpere mașina la prețul inițial, din care se scad deprecierea și eventualele costuri de reparații. Doar că, sincer să fiu, nici nu vreau să mă gândesc cum calculează Elon chestiile astea.
Loteria canalizărilor
În schimb, mă tot gândesc la ce se întâmplă la finalul ăsta de săptămână în Las Vegas, acolo unde americanii au construit de la zero un circuit în deșert pentru a sta la masă cu bogații Formulei 1.
Lucrurile au luat-o însă efectiv razna. După numai opt minute, prima sesiune de antrenamente de vineri a fost anulată după ce Carlos Sainz și-a avariat monopostul Ferrari după ce a trecut cu 320 km/h peste un capac de canalizare care nu se afla la același nivelul cu asfaltul.
Rezultatul: “motorul cu ardere internă, acumulatorul de energie și electronică de control au fost deteriorate iremediabil”. Așa că a doua sesiune de antrenamente a fost amânată cu două ore, a început la ora locală 02:00 și s-a terminat la timp pentru ca piloții să meargă direct la micul dejun de la hotel. Organizare impecabilă.
Și pentru ca lucrurile să fie cu atât mai penibile, Sainz s-a trezit cu o penalizare de 10 poziții pe grila de start pentru cursa care probabil s-a încheiat deja când citești newsletterul ăsta. Ferrari a încercat să obțină o derogare pentru că nu a avut nicio vină că a trebuit să înlocuiască motorul și celelalte componente, însă reacția FIA a fost fermă: trebuie să respectăm regulamentul.
Cursa din Las Vegas se va fi întâmplat duminică la ora 8, deci ai primit newsletterul asta în timpul în care piloții fac slalom printre găurile de canal din Nevada.
Aventuri în Dolomiți
Nu știu cum s-a simțit Sainz în contextul ăsta, dar pot să-ți confirm că, păstrând proporțiile, prin ceva asemănător au trecut weekendul trecut și Mircea Meșter și Cornel Șocariciu la ultima etapă din Campionatul Mondial de Regularitate cu Mașini Electrice, desfășurată undeva în Dolomiți.
Asta pentru că dispozitivul montat de FIA pe Hyundai Ioniq 5 pentru măsurarea consumului pe probele speciale nu înregistra nicio informație despre kilowați, în ciuda faptului că la toate celelalte cinci etape de până acum funcționase ireproșabil.
După ce au dat degeaba câteva ture de Dolomiți în speranța că dispozitivul se va trezi la viață, băieții noștri au fost informați că riscă descalificarea din competiție, însă până la urmă totul s-a rezolvat, la propriu, peste noapte: FIA a făcut un update software la dispozitiv, iar băieții au filmat nivelul de încărcare al bateriei la fiecare start și finiș de probă.
Probe pe care, pe lângă peisajele rupte din povești cu munții Dolomiți, băieții au găsit inclusiv gheață. Ioniq 5 a trecut însă cu bine peste aceste provocări cu ajutorul anvelopelor de iarnă Michelin Pilot Alpin, așa că în final AUTOCRITICA Squad a încheiat etapa pe locul șapte. Povestea de pomină o găsești în articolul ăsta scris de Cornel.
Am urmărit toate evenimentele astea de pe margine, pentru că am fost invitat de băieți să particip la etapa din Dolomiți în calitate de observator. Și dacă tot am petrecut împreună 10 zile, săptămâna viitoare o să citești pe Autocritica un articol detaliat despre cum este să mergi cu mașina electrică vreo 3.600 de kilometri din București până în Dolomiți și înapoi. Și tot săptămâna viitoare o să-ți povestesc în newsletterul
despre Fiera di Primiero, satul cu 800 de locuitori care a fost cartierul general al etapei.Campionii Europei
Vestea bună e că suntem campionii Europei. Vestea proastă este că suntem din nou campionii Europei la numărul de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.
Mai exact, în anul 2021 în România s-au înregistrat 92 de decese la un milion de locuitori în urma unor accidente rutiere, în condițiile în care media din Uniunea Europeană a fost de 45 de decese. Adică stăm de două ori mai prost decât Europa la capitolul ăsta.
Dacă luăm în calcul o populație de circa 19 milioane de locuitori rezultă că aproape 1.800 de persoane au încetat din viață în România în 2021 din cauza accidentelor rutiere, în contextul în care în Europa numărul este mai mic de 20.000.
Ce înseamnă asta? Că undeva la 9% dintre decesele din Europa cauzate de accidente rutiere s-au petrecut în România, deși țara noastră are doar 4% din populația Uniunii și cea mai mică rată de motorizare din Uniune: circa 400 de mașini la 1000 de locuitori, comparativ cu peste 500 de mașini la 1000 de locuitori în aproape toate țările din Vestul Europei.
Concluzii? Pune-ți întotdeauna centura de siguranță atât când stai în față, cât și când călătorești pe scaunul din spate. Și mergi la un curs de conducere defensivă, ca să înțelegi mai bine mecanica accidentelor și ce poți să faci pentru a le evita sau măcar pentru a reduce efectele accidentelor inevitabile.
De citit în tihnă pe Autocritica
Pe lângă articolul despre aventura echipajului AUTOCRITICA Squad în Dolomiți, săptămâna asta ți-am pregătit pe site alte trei materiale interesante:
Computerul modular de la Continental, în care îți povestesc despre modul în care compania germană Continental vrea să-ți ofere actualizări software pentru mașina ta pentru o perioadă mult mai lungă decât în prezent: prin dezvoltarea unui computer pentru mașini structurat pe module hardware care pot fi înlocuite rapid în service cu versiuni mai moderne. Sigur, este o idee împrumutată practic din lumea calculatoarelor desktop, dar mai greu de implementat în industria auto pentru că mașinile sunt în sine niște fiare mult mai complexe.
Range Stormer: Vestitorul este o poveste scrisă de Cornel Șocariciu despre primul showcar dezvoltat vreodată de Land Rover. Un concept care a avut un rol mult mai important decât să atragă privirile și atât, întrucât a stat la baza primului Range Rover Sport, care a debutat pe piață în 2004.
Test cu Honda CR-V plug-in hybrid este, așa cum spune și titlul, un test drive cu prima versiune plug-in hybrid dezvoltată pentru vârful de gamă în Europa al constructorului japonez. Sebastian Toma l-a testat undeva prin Porto și a ajuns la concluzia că “Honda l-a făcut pe CR-V PHEV să se simtă fix ca o mașină electrică majoritatea timpului. Trebuie să apeși puternic pe accelerație ca să pornești motorul cu ardere internă, dar nici atunci nu e garantat că va fi nevoie să îl pornească pentru a accelera, deoarece sistemul hibrid are resurse mai generoase la îndemână pe partea sa electrică.”
Știrile care n-au prins loc în pole position
Un Ferrari 330 LM / 250 GTO din 1962 care a concurat în Cursa de 24 de ore de la Le Mans a fost vândut la licitație cu 51,7 milioane de dolari și a devenit cel mai scump Ferrari din istorie. Cea mai scumpă mașina din lume indiferent de marcă rămâne Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé din 1955, despre care am scris pe larg pe Autocritica anul trecut. (Autocritica)
Uzinele Dacia și Ford au produs în România 425.000 de mașini în primele 10 luni ale anului, nivel similar cu cel din aceeași perioadă a anului trecut. (Autocritica)
Bugatti a dezvăluit imagini cu noul Chiron Pur Sport Grand Prix, un model unicat realizat la comandă pentru unul dintre colecționarii mărcii. (Autocritica)
Alfa Romeo face ce știe cel mai bine: a lansat o ediție specială pentru Giulia, Stelvio și Tonale. Noutățile sunt tricolorul italian pe capacele oglinzilor, scaune din piele perforată și cusături roșii, logo special pe tetiere. Și cam atât. (Autocritica)
Polestar a început în China producția pentru modelul electric Polestar 4, care va fi produs din 2025 și la uzina Renault din Coreea de Sud. Da, ai citit bine, la uzina Renault. (Autocritica)
Consum extraurban
Zona de articole fără motoare și roți, dar care te ajută să vezi că-n lume se mai scrie și lent și bine, nu doar repede și prost.
O cheamă Mira Murati, s-a născut în Albania, are 34 de ani și tocmai a devenit CEO-ul Open AI, după ce pe la 20 și ceva de ani a fost Senior Product Manager pentru Tesla Model X. (Fast Company)
Investigația internațională Cyprus Confidențial: oligarhi ruși, criminali, tirani și afaceriști controversați și-au pus banii murdari la adăpost în Cipru. (Context)
Academia de psihoterapie care-ți sugerează să împrumuți bani de la bancă pentru a te vindeca de cancer prin „constelații”. (PressOne)
Panouri fotovoltaice: cum pune statul bețe în roate unei povești de succes din sectorul energetic național. (Panorama)
Brățările electronice care pot salva viețile femeilor din România stau nefolosite. (Scena9)
Cum se organizează Campionatul European de Înot care va avea loc în decembrie la Otopeni. (Povești din Sport)
Cele mai bune locuri pe care să le vizitezi în 2024. (Conde Nast Traveler)
20 de sfaturi simple pentru o inimă sănătoasă de la experții în cardiologie. (The Guardian)