Noul Toyota RAV4: plug-in hybrid cu autonomie electrică de 100 de kilometri
Meșteri în Mașini #183 • Toate lucrurile importante care s-au întâmplat în lumea auto în săptămâna 19-15 mai 2025.
Newsletter-ul Autocritica (Meșteri în mașini) este un rezumat auto săptămânal scris de trei jurnaliști de profil cu experiență: Mircea Meșter, Tudor Rus și Daniel Popescu. Ai în față un newsletter nepretențios, fără încrengături tehnice și jargon complicat. Scopul e să te țină la curent cu cele mai importante noutăți din lumea mașinilor. Să știi înaintea altora ce roți se mișcă pe lângă tine.
Îl primești duminică dimineață la ora 9 fix.
RAV4: Mai multă autonomie și o nouă platformă software
Toyota a prezentat săptămâna asta primele imagini și detalii cu noua generație RAV4, unul dintre cele mai vândute SUV-uri la nivel global. Pentru piața europeană, constructorul japonez oferă RAV4 doar în versiuni full-hybrid și plug-in hybrid și a introdus în premieră noua platformă software Arene. Să le luăm pe rând.
Din punct de vedere al motorizărilor, noutățile sunt minore. Versiunea full-hybrid (hibrid clasic, fără încărcare la priză) este disponibilă în variante cu 183 CP cu roți motrice față și 191 CP cu tracțiune integrală, dar accentul este pus pe versiunea plug-in hybrid (PHEV), care poate fi configurată cu 268 CP cu roți motrice față sau 304 CP cu tracțiune integrală.
Noutatea principală este că versiunea plug-in hybrid este echipată acum cu o baterie cu capacitatea de 22,7 kWh care promite o autonomie electrică de 100 de kilometri în regim mixt WLTP, cu 25 de kilometri mai mare comparativ cu generația anterioară. În practică, asta înseamnă că o singură încărcare ar trebui să fie suficientă pentru a rula integral electric prin București timp de 5 zile pe săptămână, chiar dacă traversezi orașul dintr-o parte în alta.
În plus, pe lângă încărcarea lentă AC cu până la 11 kW, bateria poate fi încărcată și la stații rapide DC cu până la 50 kW. Mai exact, asta înseamnă circa 30 de minute pentru o încărcare în intervalul 10% - 80%, mai puțin decât o sesiune sănătoasă de cumpărături la unul dintre numeroasele hypermarket-uri la care poți lăasa mașina la încărcat. Și ăsta e doar un exemplu.
În același timp, RAV4 devine primul model Toyota care utilizează noua platformă software proprietară Arene. Printre altele, aceasta integrează o nouă generație a pachetului de sisteme de asistență Toyota Safety Sense, cu funcții complet noi precum Front Cross Traffic Alert care se adaugă la funcții deja existente care au fost actualizate: Blind Spot Monitor, Lane Change Assist, Pre-Collision System sau Advanced Park.
De asemenea, Arene include și cea mai nouă versiune a sistemului multimedia, iar Toyota promite că acesta este mai rapid și mai intuitiv. Japonezii pun accent pe informațiile furnizate în timp real furnizate de Google Maps, atât despre diverse puncte de interes, cât și despre restricțiile de circulație în zone cu emisii scăzute care au fost implementate în numeroase orașe din vestul Europei.
Altfel, vorbim despre un instrumentar digital de bord de 12,3 inchi și un ecran central de 12,9 inchi despre care japonezii afirmă că va putea fi personalizat prin scurtături și printr-un acces facil la cele mai importante setări.
Cumva inevitabil în 2025, Arene suportă actualizări software over-the-air, iar Toyota menționează că această platformă este de fapt începutul dezvoltării de modele în care software-ul joacă un rol esențial, ceea ce în engleză poartă numele de Software-Defined Vehicles (SDV).
Mașina va ajunge în showroom-urile din Europa în cursul acestui an.
La noutăți ni-i greu
1. Noua generație Nissan Micra este electrică
De ce ne pasă: La doi ani de la retragerea din ofertă, Nissan Micra revine în gama constructorului japonez sub forma unei electrice de oraș dezvoltată pe aceeași platformă ca Renault 5. De altfel, aproape toate datele tehnice sunt similare: varianta de bază are 122 CP, baterie de 40 kWh, încărcare cu până la 80 kW și autonomie de până la 308 kilometri, în timp ce versiunea superioară are 150 CP, acumulator de 52 kWh, încărcare cu până la 100 kW și autonomie de maxim 408 kilometri. Strict din perspectiva designului mi-ar fi aproape imposibil să aleg japoneza în detrimentul lui Renault 5, așa că Nissan ar trebui să vină cu un preț mai bun pentru a avea șanse. Aflăm în următoarele luni, când noul Micra va ajunge în showroom-uri.
2. Dacia Bigster a primit 3 stele la Euro NCAP
De ce ne pasă: Rezultatul la testele de siguranță ale organizației Euro NCAP confirmă așteptările modeste (dar realiste), în condițiile în care Bigster este practic fratele mai mare al lui Duster, care a obținut de asemenea 3 stele la testele din vara lui 2024. De fapt, dacă analizăm rezultatele pe categorii, cele două modele au obținut aproape aceleași punctaje, cu diferențe de numai un procent la două dintre cele patru categorii. Și vreau să scot în evidență că Bigster a primit 5 stele la categoria Protecția pasagerilor copii datorită unui calificativ de 85%. Ce înseamnă mai exact toate numerele astea pentru tine și pasagerii tăi a explicat în detaliu colegul Constantin Ciobanu în articolul ăsta.
3. Rețeaua Eldrive România a ajuns la 600 de puncte de încărcare
De ce ne pasă: Pentru că este (încă) o dovadă că opțiunile pe care le ai pentru încărcarea mașinii electrice devin tot mai numeroase la nivel național. Cele 600 de puncte de încărcare sunt amplasate în 135 de locuri din țară, iar Eldrive își propune dezvoltarea unor hub-uri de încărcare cu minim 3 stații la care pot încărca simultan 6 mașini. În prezent, cele mai mari hub-uri Eldrive au 24 de puncte de încărcare și sunt disponibile în București la Unirea Shopping Center și Mega Mall.
Mențiuni, aplauze amicale și diplome de participare se acordă și următoarelor știri:
Skoda Elroq a fost cea mai vândută electrică în Europa în aprilie.
Fiat a lansat o versiune mild-hybrid pentru Grande Panda.
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a prezentat al doilea său model, SUV-ul electric YU7.
Rombat va investi 3 milioane de euro într-o nouă linie de producție destinată bateriilor heavy duty pentru vehicule de mare tonaj.
BMW a început testele cu baterii solid-state pe un prototip al modelului electric i7.
Cel mai recent raport Eurostat arată că în regiunea București-Ilfov există 651 de mașini la 1.000 de locuitori.
Inginerii software de la BMW TechWorks din Cluj-Napoca dezvoltă soluții de inteligență artificială generativă (GenAI) pentru platforma de achiziții a Grupului BMW.
Numărul lui Adam: -11,6%
Producția de mașini la uzinele de la Mioveni și Craiova a scăzut cu 11,6% în primele patru luni ale anului comparativ cu perioada similară a anului trecut, la aproape 180.000 de unități. La prima vedere este o veste proastă, dar ca de obicei este important să înțelegem contextul.
În primul rând, România a înregistrat anul trecut o producție record de peste 560.000 de unități, în creștere cu 9% comparativ cu 2023, prin care am depășit inclusiv Italia la acest capitol. Prin urmare, etalonul este foarte sus.
În al doilea rând, producția a scăzut inclusiv pentru că ambele uzine și-au adaptat liniile de fabricație: Ford Otosan a început la Craiova producția de serie a versiunii electrice a lui Puma, în timp ce Dacia a început în luna martie la Mioveni producția noului model Bigster.
Infrastructura-vura
Nu avem noutăți majore despre infrastructura rutieră, însă avem o veste importantă despre legislația legată de suspendarea permisului de conducere.
Până acum, dacă aveai permisul suspendat, puteai obține reducerea pedepsei cu o treime în cazul în care îndeplineai două condiții: ai obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei și ai fost declarat admis la testul de verificare a cunoștințelor despre regulile de circulație.
Acum a apărut o nouă condiție: să prezinți dovada că ai plătit amenda primită pentru contravenția care a determinat suspendarea permisului. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial în 23 mai și a intrat deja în vigoare.
Iar dacă vrei să-ți cumperi o mașină nouă prin Rabla, Administrația Fondului de Mediu a publicat o versiune de test a formularului inteligent pe care va trebui să-l completezi când se deschid înscrierile (nu avem încă o dată de start pentru persoane fizice).
În formular sunt menționate și documentele pe care va trebui să le încarci pe platformă: act de identitate, certificat de atestare fiscală despre obligațiile de plată către bugetul de stat și certificat de atestare fiscală despre impozitele și taxele locale. Adică dovezi că nu ești dator la stat. Documentul este disponibil aici și poate fi deschis doar cu Adobe Reader.
Vrăji, vrăjeli și prăjeli
Pentru că vânzările Tesla continuă să scadă și fără supravegherea sa directă, Elon Musk își vede (încă) de treabă la DOGE, departamentul care trebuie să reducă cheltuielile administrației americane. Ultima noutate este că Musk intenționează să permită echipei DOGE să folosească chatbot-ul Grok dezvoltat de compania sa xAI pentru a realiza rapoarte pe baza datelor personale ale cetățenilor americani.
Evident, specialiștii au atras deja atenția că utilizarea unui astfel de instrument de Inteligență Artificială încalcă atât drepturile cetățenilor americani, cât și regulile de securitate națională. Pentru că, odată ajunse în ecosistemul Grok și în anumite condiții specifice, datele personale ar putea fi accesate ulterior de orice persoană care folosește Grok.
Autocritica rațiunii pure
Constantin Ciobanu a vorbit pe îndelete cu Andrei Iordache, Director Automotive Solutions la HERE Technologies, despre sistemele de navigație disponibile astăzi și, mai ales, care vor fi disponibile mâine pe mașini.
Următoarea inovație în domeniu este introducerea GenAI (Generative Artificial Intelligence) pentru a explora lumea din jurul tău sau a planifica călătorii. [...] Ca să îți dau un exemplu simplu pe care l-am încercat, acum vei putea să comunici: „Vreau sa văd Mona Lisa, găsește un loc de parcare nu mai departe de 10 minute de mers pe jos” și te va duce la Luvru sugerând să parchezi la Indigo Car Park pe Avenue du Général Lemonnier.
Alex Șincan ne spune o poveste despre stâlpii parbrizului. Adică despre montanți.
Vi s-a întâmplat ca montanții parbrizului să vă ascundă pietoni, motocicliști, automobile, traiectorii de viraj sau diverse altele, către care vă îndreptați în viteză fără să știți – fie și pentru câteva secunde – că sunt pe acolo? Probabil că v-am trezit unele amintiri. Chiar nu se poate să ai parbriz fără montanți de parbriz? Unele concepte demonstrează că se poate.
Între timp, Cornel Șocariciu ne relatează cum a decurs întâlnirea face-to-face cu echipa Sandriders de la Rânca.
Dacia a chemat în România o parte dintre oamenii care formează echipa Sandriders. N-au venit inginerii și tehnicienii, ci piloții și copiloții care concurează cu Dacia Sandrider. Practic, partea din echipă pe care o vezi, pe care o apreciezi și, de ce nu, o blamezi atunci când lucrurile nu merg cum ți-ai fi dorit. La întâlnire au spus prezent Sébastien Loeb și Fabian Lurquin, copilotul lui, Cristina Gutiérrez și Pablo Moreno, copilotul ei, și Edouard Boulanger, copilotul lui Nasser Al-Attiyah.
Avem și teste: BMW X3 M50 și Ford Kuga PHEV.
Podcastul AUTOCRITICA
Recomandare de seamă
este fondatoarea librăriei pentru copii Asteroidul B 612, care a funcționat în cartierul Cotroceni din București în perioada 2019-2022. Astăzi, Ana trimite periodic un newsletter cu noutăți din librării, idei de lectură pentru copiii sub 12 ani, recenzii de cărți și sfaturi despre cum putem transforma lectura într-o experiență captivantă de familie.
Ce-am mai luat pe parbriz săptămâna asta
László Gaál, un editor video din Vietnam, s-a jucat zilele trecute cu Veo 3, un instrument de Inteligență Artificială text-to-video lansat recent de Google ca alternativă la Sora (OpenAI). A ieșit un reportaj video de peste un minut despre un salon auto inexistent.
Consum extraurban:
Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, despre calitățile umane pe care trebuie să le aibă inginerii software într-o lume în care o parte din cod este scris de AI. (Semafor)
România și Ucraina se luptă cu deșeurile din Carpați. (Scena9)
Astronomul român Adrian Șonka a lansat cartea „Farfurism planetar, scenarii lunatice și alte obsesii astronomice”, în care demontează mituri precum Pământul plat. (Editura Nemira)
Cum s-a transformat sistemul bancar românesc în 25 de ani. (Termene)
Topul orașelor din România care au atras cele mai multe fonduri PNRR. (UrbanizeHub)
Foarte interesant articolul despre montanti. Multumim!