O Dacie electrică sub 18.000 de euro? Incoming.
Meșteri în Mașini #170 • Toate lucrurile importante care s-au întâmplat în lumea auto în săptămâna 17-23 februarie 2025.
Newsletter-ul Autocritica (Meșteri în mașini) este un rezumat auto săptămânal scris de trei jurnaliști de profil cu experiență: Mircea Meșter, Tudor Rus și Daniel Popescu. Ai în față un newsletter nepretențios, fără încrengături tehnice și jargon complicat. Scopul e să te țină la curent cu cele mai importante noutăți din lumea mașinilor. Să știi înaintea altora ce roți se mișcă pe lângă tine.
Îl primești duminică dimineață la ora 9 fix.
Dacie, mașină mică
Săptămâna asta a avut loc conferința de prezentare a rezultatelor financiare reușite de Grupul Renault în 2024. Dincolo de chestiuni contabile, Luca de Meo a avut câteva lucruri interesante de anunțat, printre care și un nou model Dacia, 100% electric, de mici dimensiuni, produs în Europa.
Va fi vorba de o nouă generație Spring sau de o subcompactă în completare? Nu știm momentan, dar știm că noul model va fi de segment A.
Ce mai știm e că noua Dacie electrică se va trage direct din noul Twingo, deja anunțat și semi-prezentat. Avem imagini cu interiorul și cu prototipul care va înflori într-un model de serie. De fapt, Twingo E-Tech Electric dă deja ritmul viitoarelor electrice Renault. Și mai nou și Dacia.
În cel fel? Luca de Meo spune că în momentul lansării oficiale, noul Twingo va fi avut nevoie de 21 de luni de dezvoltare. Ținta oficială a grupului, enunțată de planul Leap 100, este de 100 de săptămâni timp de dezvoltare, adică undeva la doar doi ani. Asta înseamnă, apropo, cam jumătate din timpul necesar, más o menos, dezvoltării unui model nou.
În același timp, Renault vorbește de un consum teoretic de 10 kWh/100 km și o scădere a numărului de componente folosite: cam 750 pentru noul Twingo, cu 30% mai puține decât cele necesare pentru Renault 5 E-Tech Electric. Apropo, prețul estimat pentru Twingo este de 20.000 de euro.
Bun, acum despre noua Dacie electrică care va costa sub 18.000 de euro. Dezvoltarea va dura 16 luni. Totul va fi făcut în Europa, inclusiv asamblarea. La nivel de marketing, noul model va fi fidel filosofiei best value for money adoptată cu succes de Dacia.
Pe scurt despre noul Dacie electrică de segment A:
De ce ne interesează?
Modelul are toate șansele să fie cea mai ieftină electrică de pe piață. Pe lângă asta, asocierea cu Twingo, un nume important pentru francezi (care vor să se asigure că rămâne important, la nivel de profit) confirmă a nu știu câta oară cât de importantă e marca Dacia pentru Grup. Adică are locul ei la masa principală, adică nu i se aruncă din când în când câte o ciozvârtă, adică nu trimite nimeni în țară tehnologie depășită.Cât costă?
Sub 18.000 de euro. Vom vedea ce înseamnă asta, 17.990 de euro sau 15-16.000 de euro. Și dacă aici intră și eventualele bonificații Rabla Plus, care or mai fi ele în anii următori.Când o poți cumpăra?
Greu de zis, dar hai să-i dăm răgaz doi ani de acum încolo, chiar dacă previziunile pentru procesul de dezvoltare sunt optimiste. Aș încerca un început de 2027 pentru lansarea efectivă pe piața de la noi, moment în care te puți duce la dealer sau pe internet și comanda una. Nu uitați că în 2027 va veni și noul Sandero, cu versiune pur electrică. Se anunță vremuri interesante pentru Dacia.Unde se fabrică?
Ceva mai simplu de zis, dar momentan nu-i nimic bătut în cuie. Opțiunile sunt patru, mari și late: Franța, România, Slovenia și Turcia, adică țările unde Renault are uzine în Europa.
La noutăți ni-i greu
1. RebelDot, companie fondată la Cluj, intră în Formula 1
De ce ne pasă: Că-s ai noștri. RebelDot este o companie românească, fondată în Cluj-Napoca (anul nașterii 2018), specializată în dezvoltarea de soluții de software. RebelDot are filiale în Oradea și Copenhaga, iar de anul acesta este partener tehnologic în Formula 1 pentru Visa Cash App Racing Bulls - fostă AlphaTauri. Compania, a doua din România care leagă conexiuni cu F1 după Bitdefender, va dezvolta soluții digitale care vor optimiza performanța echipei în Marele Circ. Și mai concret: RebelDot se va ocupa, printre altele, colectarea, analizarea și prelucrarea datelor generate de senzorii și echipamentele instalate pe monoposturile VCARB, cu tehnologii precum AI și Machine Learning. Din redacția AUTOCRITICA le urăm un sincer și călduros godspeed!
2. Facelift subtil pentru Volvo XC60
De ce ne pasă: XC60 se duce după XC90 în ceea ce privește designul abordat la facelift, adică gama va fi mai bine închegată și ușor de recunoscut din punct de vedere vizual. Oricum o dai, XC60 avea nevoie de o reîmprospătare, mai ales că este cel mai bine vândut produs Volvo. Așa că nava-mamă s-a ocupat să-și țină progenitura curată, frezată și relevantă pentru baza de clienți. Pe scurt, XC60 arată ușor schimbat pe dinafară (grilă, faruri) și pe dinăuntru (ecran central mai mare, de 11,2 inchi, rezoluție mai bună, materiale noi). Salutăm rafinarea sistemului multimedia, l-am văzut deja la treabă pe XC90 facelift, unde repară multe surse justificate de critică.
3. OMV Petrom vrea 5.000 de puncte de încărcare până în 2030
De ce ne pasă: Încep să dispară rapid motivele de range anxiety, împreună cu cele care sună a „bos, n-avem infrastructură pentru electrice”. Mă rog, poți în continuare să-ți cumperi termică, electricele nu-s obligatorii și nici băgate pe gât (se aude, acolo, pe internet?). În schimb, dacă vrei să schimbi natura propulsiei, poate ajută să știi că harta stațiilor de încărcare din România e în continuă expansiune. Uite, doar OMV Petrom are acum 900 de astfel de puncte și urmează o investiție de 1,3 miliarde de euro în proiecte care folosesc energie regenerabilă și sunt comune cu Renovatio - rețea pe care OMV Petrom a cumpărat-o în vara lui 2024. Hai noroc și să ne vedem la fel de veseli și la -20 de grade pe Valea Oltului.
4. Viitoarele modele BMW vor fi super-computere pe roți
De ce ne pasă: Mașinile sunt deja calculatoare pe roți în marea lor majoritate, dar ultimele născociri din München duc totul o treaptă mai sus. Spre exemplificare, BMW a construit prototipul Vision Driving Experience. O versiune de serie nu va exista, dar super-creierele conceptului - care e complet funcțional - vor ajunge pe viitoarele modele electrice BMW din seria Neue Klasse. O astfel de unitate de procesare, pe care BMW o numește superbrain, va controla, pentru prima dată, mai multe sisteme conexe: propulsia, frânarea și recuperare de energie. Un BMW pe stil nou va avea patru superbrains, celorlalte trei revenindu-le condusul autonom și semi-autonom, partea de infotainment și sistemele de bază: climatizare, reglarea scaunelor, iluminatul și accesul în mașină. Cât de curând și în curtea altor producători.
A, da, conceptul are și lumini în roți.
5. Dacia Sandriders aleargă în acest weekend în Abu Dhabi Desert Challenge 2025
De ce ne pasă: Vezi punctul 1. Și se creează o continuitate, chiar dacă în Abu Dhabi vor lua startul două echipaje în loc de trei, ca la Dakar: Nasser Al-Attiyah/Édouard Boulanger și Sébastien Loeb/Fabian Lurquin. Și pe termen lung, astfel de participări pot aduce doar lucruri bune exprimate în experiență hands-on de o valoare inestimabilă. Vorba-aia, teoria ca teoria, dar practica ne omoară.
Mențiuni, aplauze amicale și diplome de participare se acordă și următoarelor știri:
Kia PV5, rival pentru VW ID. Buzz • Tot de la Kia: EV4 va fi și hatchback și sedan conform primelor imagini cu versiunea de serie • Noile baterii pentru mașini electrice BMW, cu autonomie de până la 900 km • Renault 5 originalul, transformat în restomod electric • Ferrari F80 versus McLaren W1 • Cozile lungi de la Le Mans • Ford amână noul F-150 până în 2028.
Pont: ca să ajungi mai repede la știrile de peste săptămână, poți da cu încredere follow paginilor Autocritica pe Instagram și pe Facebook. Feed-ul din Social Media e secțiunea noastră de facto de știri și o facem cât se poate de profi, fără clickbait și alte tehnici imbecile.
Numărul lui Adam: 19%
În ianuarie 2024, uzinele Ford Otosan (Craiova) și Dacia (Mioveni) au asamblat, împreună, 32.354 de automobile. În ianuarie 2025, producția celor două fabrici a fost de 22.165 de unități. Adică în scădere cu 19% față de anul trecut.
E prea devreme să invocăm apocalipsa, mai ales că în imaginea de ansamblu, anul 2024 a fost unul cu record absolut pentru producția de mașini de la noi, cu 560.102 de vehicule ieșite pe porțile celor două fabrici.
Infrastructura-vura
Se apropie finalizarea Masterplanului Velo al Bucureștiului - la nivel de PDF, deocamdată, vedem și când se trece la lopeți. Până un alta, mai sunt chestii de reglat, ca de exemplu, lățimea pistelor secundare.
O chestie foarte bine surprinsă și punctată de oamenii de la Pro Infrastructură: lățimea minimă specificată în documentație (dacă o doriți, o descărcați de aici) este mult prea… minimă. Mai exact, de un metru (cele principale au 1,5 metri lățime).
Încercați acum să vă imaginați banda asta, voi pe ea pe bicicletă (presupunând că pedalați fix pe mijloc și v-ați luat și Xanaxul) și mașini, autobuze, bizoni și alte orătănii indisciplinate depășindu-vă cu 50-60-70-80 și poate chiar mai mulți kilometri pe oră, la jumătat de metru distanță. Exact.
Vrăji, vrăjeli și prăjeli
Elon Musk vrea multe, atât de multe încât și Vadim l-ar întreba dacă nu mai vrea și altceva. La ce, cum și cât de des expectorează Păstorul pe jucăria lui de social media, ce e azi fierbinte se transformă în gheață carbonică a doua zi. Băgarea nasului unde nu fierbe oala, netaxată și exprimată nonșalant, a devenit mai degrabă rutină. O fi de la ketamină, o fi un caz de băiețelul care strigă „lupul!”, un lucru e clar, trist și îngrijorător: drifturi cu bordura, copiate după Mustangi care pleacă de la câte un eveniment Cars & Coffee, vor mai veni. De văzut cine va fi janta în toată cronologia asta psihotică de pe planetă.
Autocritica rațiunii pure
Sho despre un personaj care le-a scăpat multora de pe radar: Ken Okuyama.
Finalizează studiile în 1986, an în care, de exemplu, prin România se încercau proiecte năstrușnice – și pe alocuri amuzante – pe baza Daciei 1310. Primul loc de muncă îl obține în cadrul General Motors (să nu uităm că vorbim despre Detroit-ul de la jumătatea anilor ’80, un loc nu neapărat călduros pentru un tânăr de origine japoneză). Okuyama se integrează rapid și chiar povestește că oamenii din organizație l-au făcut să se simtă ca acasă. Și astăzi are aceleași sentimente pentru GM.
Apoi, CV-ul său s-a îmbogățit cu un nume mare: Porsche, unde își lasă amprenta pe 911 996, primul din noua eră non-air cooled.
Mi-a luat o jumătate de după-amiază să văd cap-coadă documentarul Anatomie d’un come-back, pe Prime Video.
Anatomie d’un come-back e un documentar lejer, chiar foarte ușor de digerat, structurat în patru episoade (cu lungimi de 30-40 de minute, cel mult), în care echipa de producție pictează transformările prin care Grupul Renault a fost nevoit să treacă în doar patru ani, pentru a-și asigura existența. Documentarul a fost filmat efectiv pe o durată de doi ani.
O particularitate principală a seriei este că rolul lui de Meo în documentar merge dincolo de prezența în intrigă. Întregul documentar gravitează, cum poate e și normal, în jurul omului care a preluat un Grup Renault aflat cu un picior într-o groapă plină cu pierderi de 8 miliarde de euro.
Testele săptămânii: Mazda CX-80 PHEV și Cupra Tavascan VZ.
Recomandare de seamă
Re:creativ. Un newsletter de Andrei Lasc, livrat săptămânal, despre oameni mai mult sau mai puțin cunoscuți, cu un lucru (mare) în comun: au schimbat lumea, într-un fel sau altul. De la cum s-a născut Canva la tipa care a schimbat muzica rock’n’roll la cine doamne iartă-mă la inventat pe Moș Crăciun - o dilemă personală, elucidată recent. Nu dau spoilere, puneți mâna degetul și apăsați butonul de subscribe.
Ce-am mai luat pe parbriz săptămâna asta
E și asta o formă de artă:
Cum arată visele și visurile pentru unii dintre noi:
BMW Classic repară un M1 care-a stat lovit timp de 12 ani:
Consum extraurban
Ne doare la bașcheți de textile. (PressOne)
Cui îi fură AI-ul locul de muncă? (Panorama)
Ca artist, trebuie să fii mereu pregătit să te apuci de un Glovo. (Scena9)
Cine și cum cum creează muzica din jocuri. (Mindcraft Stories)
Adevărul despre cortisol. (LifeHacker)
Șeful meu conduce prost. (Slate)
De ce ne subestimăm. (SmartLiving)
Bărbatul la 30 de ani: azi versus 1884. (The New Yorker)