Ouă de Paște în mașini
Meșteri în Mașini #178 • Toate lucrurile importante care s-au întâmplat în lumea auto în săptămâna 14-20 aprilie 2025.
Newsletter-ul Autocritica (Meșteri în mașini) este un rezumat auto săptămânal scris de trei jurnaliști de profil cu experiență: Mircea Meșter, Tudor Rus și Daniel Popescu. Ai în față un newsletter nepretențios, fără încrengături tehnice și jargon complicat. Scopul e să te țină la curent cu cele mai importante noutăți din lumea mașinilor. Să știi înaintea altora ce roți se mișcă pe lângă tine.
Îl primești duminică dimineață la ora 9 fix.
Cine ascunde azi un ou…
Am povestioara asta în Notes de ceva vreme și cum voia Sfântului Pai Scurt a fost să te pricopsești cu mine în inbox taman de Paște, hai să fie cu tematică.
În multe industrii, inclusiv cea despre care tot scriem aici, s-a închegat în ultimul deceniu, tot mai puternic, termenul Easter Egg (adică ou de Paște, într-o traducere liberă).
O definiție a unui Easter Egg pe rit nou de marketing ar suna cam așa: un detaliu (care poate fi un mesaj, o imagine, un simbol, un cuvânt sau o funcționalitate) implementat intenționat, de cele mai multe ori ascuns, într-un produs (care poate fi un joc video, un film, un videoclip, o aplicație, un articol vestimentar sau o mașină).
În zilele noastre, un Easter Egg e folosit din mai multe rațiuni.
Ideea principală pleacă de la ouăle de Paște, fie ele de la găină sau din ciocolată, de la cofetărie, colorate și ascunse de adulți prin diverse locuri din casă, pentru ca mai apoi copiii să le caute și să se bucure de experiența descoperirii. Mă rog, când s-au împărțit obiceiurile de Paște, noi am primit ciocnitul de ouă și validarea reciprocă a resurecției unui personaj fictiv. Aia e.
Esențial e că producătorii de aproape orice lasă un Easter egg, sau mai multe, în speranța că utilizatorul se va bucura când îl va găsi și va interacționa altfel cu produsul, poate chiar îl va iubi și-l va mai cumpăra. Asta ar fi versiunea de Instagram.
Unii producători recurg la Easter eggs pentru a mai scoate un ban în plus de la client. Adică să spunem că ai cumpărat un X produs care pe Y componentă are un desen frumos, care-ți place enorm. Desenul frumos este marcă înregistrată, protejată de un pluton de avocați, în caz că le vin idei unor făbricuțe obscure din China.
În cazul în care componenta Y, cea cu desenul frumos, se strică, o poți înlocui cu una aftermarket. Dar ține mine că ție îți place enorm desenul frumos, așa că vrei musai să înlocuiești componenta Y cu una identică, ca din fabrică, nu? Ghici ce: o vei găsi doar la compania de la care ai cumpărat produsul X (cea cu mulți avocați în echipă), care te va ajuta cu cea mai mare plăcere s-o înlocuiești pe cea defectă. Ka-ching! Asta ar fi versiunea realității.
Dacă sapi destul de mult, pun intended, o să decoperi că primul Easter egg din istorie îi aparține unui arhitect din Egiptul Antic, de pe vremea faraonilor. Faraonii, chiar dacă dădeau comandă de monumente și statui care să-i slăvească, dădeau mai puțin de doi bani pe cei care le proiectau și construiau.
Un astfel de faraon (de fapt, faraoană) a fost Hatshepsut, care i-a cerut unui arhitect, Senenmut, să-i construiască un templu mortuar. Construcția a ieșit atât de bine încât Senenmut, dornic să-i fie recunoscută munca, s-a semnat în spatele uneia dintre porțile principale, alături de un autoportret stilizat.
Un alt Easter egg major din istoria omenirii, considerat a fi primul din epoca moderno-digitală, a fost creat în anii ‘70 de un programator: Joseph Warren Robinett Jr., pe numele complet din buletin.
Robinett Jr. lucra la Atari, la un joc numit Adventure, când a aflat că nici programatorii, nici designerii nu vor fi recunoscuți public pentru munca lor. Așa că decide să se recunoască singur.
În loc de proteste și alte mișmașuri avocățești, programatorul ascunde, fără să anunțe pe cineva, un mesaj într-o cameră secretă din joc: Created by Warren Robinett. Deși acest Easter egg era dificil de găsit, un adolescent a reușit și le-a scris celor de la Atari.
Compania a vrut, în primă fază, să înlăture mesajul ascuns, dar toată distracția costa mult prea mult. Și oricum, șefii de la Atari și-au dat repede seama că un Easter egg poate avea și beneficii când vine vorba de fidelizat și amuzat fanii.
Așa. Și unde-s mașinile în treaba asta?
Urmărește orice influencer care-și produce conținutul cu sau din mașini și-ai să vezi că producătorii sunt înnebuniți după Easter eggs (la fel și influencerii, aici e un cerc vicios care momentan funcționează simbiotic). Inclusiv mașina ta poate avea unul sau mai multe Easter eggs ascunse te miri pe unde.
Am și exemple, în cazul în care nu vreiți să urmăriți un influencer. Jeep joacă foarte creativ când vine vorba de Easter eggs. Studiu de caz, Renegade:
Mai departe, în gama ID de la Volkswagen:

Electrica Volvo EX30:


În Nissan Ariya, tehnica Kumiko de asamblare a elementelor de lemn fără șuruburi sau adeziv este evocată în multe locuri din mașină:





Tot în Nissan Ariya, floarea de cireș - unul dintre simbolurile Japoniei - este stilizată subtil în tăvița din consola centrală.
La Dacia:
Și nu în ultimul rând, ceea ce eu consider că e cel mai frumos Easter egg din industria auto (îl găsești pe parbrizul oricărui Jaguar E-Pace):
La noutăți ni-i greu
A cam fost Săptămâna Sedanului Mare pe interneți.
1. Noul Audi A6
De ce ne pasă: A6 e un preferat al românilor, fie că le-a intrat în viață nou-nouț, cu ajutorul unui dealer de rulate din Germania sau prin amabilitatea unui băiat care știe alt băiat pe OLX. Cât va reuși noul A6 (C9, a șasea generație) să ducă mai departe crucea popularității, vom vedea. Ușor n-o să fie, fiindcă Seria 5 și Clasa E sunt în continuare nuci tari. Cert e că Audi i-a dat tot ce-avea mai bun noului A6 (, începând cu platforma PPC. PPC vine de la Premium Platform Combustion, versiunea pentru motoare termice a electrificatei PPE - Premium Platform Electric. Din primele informații oficiale, A6 se lansează cu trei motorizări mari și late: 2.0 benzină, 2.0 diesel mild-hybrid și 3.0 benzină V6 mild-hybrid (la Audi, sistemul mild-hybrid la 48 de volți poartă numele de scenă de MHEV plus). Motoarele de doi litri au 204 cai-putere, în vreme ce versiunea cu V6 primește 367 de cai-putere. Benzina de doi litri are doar roți motrice față, dieselul de doi litri poate primi 4x4 opțional, iar benzina de trei litri are 4x4 standard. În rest, A6 e un sedan doldora de tehnologie, de la farurile Matrix LED, la stopurile OLED cu un total de 396 de segmente luminoase, la coeficientul aerodinamic de 0.23 (cel mai mic imprimat vreodată unui model de serie Audi cu motor termic), la sistemul virtual cockpit cu instrumentar de bord de 11,9 inchi și ecran central de 14,5 inchi. De la 55.500 de euro în sus, preț de Germania.
Povestim mai multe după ce facem cunoștință în persoană cu noul Audi A6.
De ce ne pasă: Că tot am adus vorba de triplete, Volvo S90 unul din puținele sedanuri (alături de bătrânul Lexus LS) care-i mai pot, teoretic, fura clienți Seria 7 - Clasa S - A8, la fel cum a făcut-o și XC90 cu X5 - GLE - Q7. De reținut că S90 nu e nou, doar primește un facelift în stilul celui aplicat lui XC90, adică schimbările sunt subtile la nivel de interior, exterior și motorizări. Și când spun subtile mă refer chiar la misterioase, din moment ce Volvo amână publicarea datelor tehnice care să și susțină comunicatul de presă. Știm doar că pentru versiunile plug-in hybrid, autonomia maximă pur electrică mai câștigă șase kilometri (de la 74 la 80), în timp ce sistemul multimedia are un ecran central mai mare (11,2 inchi) și poate primi actualizări over-the-air. Cum spuneam, aruncă o privire pe XC90 facelift și-ai să-ți faci o idee despre cine e S90 facelift, care va ajunge mai întâi în China, prin vară și ceva mai târziu prin restul piețelor.
3. Denza Z9 GT debutează în Europa
De ce ne pasă: Denza Z9 GT nu-i chiar sedan, dar putem extrapola. E rival (deci tot electric) pentru Porsche Taycan, cu formă de shooting brake, deci ar fi cot la cot cu Taycan Sport Turismo dacă stăm să-l judecăm ca la concurs de miss. Și ca să nu-mi aud vorbe că-s superficial, uite și o lămurire necesară: Denza e brandul (anunțat ca) premium deținut de BYD, pe care chinezii tocmai ce l-au lansat în Europa. Un fel Lexus pentru Toyota sau Genesis pentru Hyundai, oarecum. Când am zis că Z9 GT se ia de gât cu Taycan, vorbeam serios, fiindcă are cu ce: platformă la 800 de volți (standardul actual pentru electricele din vârful piramidei trofice), trei motoare electrice, 952 de cai-putere, 0-100 în 3,4 secunde și viteză maximă de 240 km/h, cât să nu te faci de râs nici în Germania. În fine, astea-s datele tehnice pentru piața din China, cele pentru Europa vor fi ușor diferite. Și oricum, până în octombrie, când vine Z9 GT la dealeri, ai timp să-ți schițezi o listă scurtă de cumpărături.
Mențiuni, aplauze amicale și diplome de participare se acordă și următoarelor știri:
Stellantis se jură cu nu vinde marca Maserati • Luca Viișoreanu ne face mândri în Formula 4 • Adio Mercedes-Benz Citan și Clasa T • Următoarea generație Mazda MX-5 va avea motor de 2,5 litri și cutie manuală • De la alții: Subaru Outback • Manualele fac bine, dacă erați curioși, cu puțin ajutor de la Porsche • McMurtry Spéirling a condus cu susu-n jos:
Pentru cine dorește aprofundare: despre McMurtry Spéirling și mașinile-ventuză.
Numărul lui Adam: 5,8
Fabricile de la Mioveni și Craiova au produs luna trecută 50.463 de mașini - 27.230 de Dacii și 23.233 de Forduri.
Volumul total este în scădere cu 5,8% față de luna martie 2024, când în România au fost asamblate 53.696 de autovehicule.
Totuși, nu-i momentul să o luăm pe drumul presei ceva mai slabe de înger. Nu se prăbușește nimic, mai ales că 2024 a fost un an record pentru producția locală de mașini.
Și e abia aprilie.
Notă
Am ales pe propria răspundere să nu avem rubricile Infrastructura-vura și Vrăji, vrăjeli și prăjeli în ediția de Paște. E loc de neliniște și încruntare în tot restul anului.
Autocritica rațiunii pure
Principalul motiv pentru care Audi s-a gândit la un prototip diesel pregătit pentru curse de anduranță avea legătură cu numărul de opriri la boxe pentru alimentare.
În Cursa de 24 de ore de la Le Mans, un prototip din clasele superioare oprește, în medie, o dată la 45 de minute pentru realimentare, adică poate ajunge la 30 de opriri în situația în care nu există probleme și termină cursa. Un motor diesel, mai frugal prin natură, ar fi redus numărul de opriri, în viziunea celor de la Audi, un avantaj neprețuit în fața concurenței.
Și așa s-a născut Audi R10 TDI, primul diesel victorios la Le Mans.
Cercetătorii lucrează în prezent la diverse metode prin care să recupereze materiile prime din bateriile Li-Ion uzate, însă până în prezent soluțiile identificate nu sunt eficiente pe scară largă sau au ca dezavantaj creșterea poluării.
Subiectul este atractiv pentru comunitatea științifică mai ales în condițiile în care bateriile Li-Ion utilizează materii prime disponibile doar în anumite țări ale lumii, iar extracția și exploatarea acestora este dificilă și, în funcție de metodele utilizate, are ca dezavantaj major poluarea mediului înconjurător.
A scris colegul Popescu detaliat, cu știință, reacții chimie și tot ce trebuie despre metoda de reciclare fără poluare a litiului din baterii.
De unde până unde un circuit în mijlocul Floridei, ba chiar unul de renume, pe care are loc, printre altele, cursa de anduranță 12 Hours of Sebring? Sau Cursa de 12 ore de la Sebring, mai pe românește, sub patronat IMSA (International Motor Sports Association).
Răspunsul scurt sună așa: fără cel de-al Doilea Război Mondial e posibil ca Sebring International Raceway să nu fi existat niciodată – cu siguranță nu în formatul actual. Nici în realitate și nici pe televizorul meu.
Răspunsul lung sună…mai lung și îl poți citi, detaliat, aici.
Testele săptămânii: Cum e Dacia Bigster 4x4 și ce am învățat după 500 de kilometri cu Volvo EX30 Twin Motor Performance.
Recomandare de seamă
, fiindcă nu știi niciodată când ai nevoie rapid de sfatul unui avocat și tot ce ai la îndemână pe moment este internetul. Pe Ana-Maria Udriște cred că o știi deja. Dacă nu, reține că e avocat specializat în industrii creative și fondator Avocatoo.ro, dar și un foarte bun traducător de legaleză (limbajul ăla juridic care provoacă migrene și vedere încețoșată).
Ce-am mai luat pe parbriz săptămâna asta
Un Lotus de care nu știai:
Au înflorit pomii:
Singurul vibe acceptabil zilele astea:
Consum extraurban
Cărți care aduc lumină. (Panorama)
Învățătorul înviat și adormiții săi prieteni. (PressOne)
20 de ani de YouTube. (The Guardian)
Cât cântărește internetul? (Wired)
Felicitări pentru rezumat și Hristos a înviat!