Un VW electric pentru popor: ID. Every1
Meșteri în Mașini #172 • Toate lucrurile importante care s-au întâmplat în lumea auto în săptămâna 3-9 martie 2025.
Newsletter-ul Autocritica (Meșteri în mașini) este un rezumat auto săptămânal scris de trei jurnaliști de profil cu experiență: Mircea Meșter, Tudor Rus și Daniel Popescu. Ai în față un newsletter nepretențios, fără încrengături tehnice și jargon complicat. Scopul e să te țină la curent cu cele mai importante noutăți din lumea mașinilor. Să știi înaintea altora ce roți se mișcă pe lângă tine.
Îl primești duminică dimineață la ora 9 fix.
1 pentru toți
Niște producători au pornit cu pași grăbiți spre mașina electrică a tuturor, cu preț ce gravitează pe la 20.000 de euro. Imposibil să nu-mi aduc aminte automat de celebra și fantasmagorica mașină de 5.000 de euro.
Doar că 20 de ani mai târziu, se joacă pe electrificare și pe bani mai mulți - chiar dacă ei par puțini în imaginea prețurilor de azi. Deh, perspective. Apropo - un astfel de model va avea și Dacia, dar și Renault, prin reinterpretarea lui Twingo. Dar acum vorbim de Volkswagen.
ID. Every1 e un concept. Și e bine că e așa, în special prin perspectiva numelui. A mai încercat Honda gimnastică de marketing agresiv-compulsivă cu e:Ny1 (eu l-am citit mereu anyone) și n-a dat bine. Logic ar fi ca Volkswagen să scape de acel every pentru modelul de serie, care ar deveni ID.1. Simplu, curat și mai important, cu o identitate în gamă. Vom vedea în 2027.
Până atunci, ne sunt servite sub formă de amuse-bouche detalii tehnice de bază. Tot e bine, unii nu le dau nici pe astea: arhitectură MEB, roți motrice față, un singur motor electric cu 95 de cai-putere, autonomie maximă teoretică de 250 de kilometri și un volum de 305 litri scobit în portbagaj.
Știu că toată povestea asta vă duce cu gândul la e-up!, firește. Totuși, luat la puricat cu ruleta, ID. Every1 are 3.880 mm lungime, adică pică undeva între defunctul up! și Polo ca statură și constituție.
Recapitulare.
De ce ne interesează? Versiunea de serie derivată din ID. Every1 poate deveni una dintre cele mai ieftine electrice de pe piață. Ceea ce-i o veste bună, mai ales că până nu demult, o astfel de jucărie construită de un producător care nu-i value for money, costa cam 40.000 de euro (normal că mă uit la Honda e)
Cât va costa? 20.000 de euro e un prag mai degrabă informativ. E mult prea devreme să vorbim de prețuri, piața-i oricum volatilă ca o sticlă de spirt Mona uitată sub un panou solar în Dubai, deci țineți aproape. Anunțăm noi ce și cum, după ce decide Volkswagen cum etajează nivelurile de echipare.
Când o poți cumpăra? Dacă marele debut are loc în 2027 - depinde și când în 2027, s-ar putea să poți face comanda ori pe final de an, ori prin 2028. Volkswagen spune că ăsta-i primul model care primește o infuzie de software performant, care-ți va permite să-ți adaugi chestii (cel mai probabil cu bani) după ce cumperi mașina.
Ce-o mai urma, vom transmite cu mare drag. Până atunci, vă las cu niște imagini.
La noutăți ni-i greu
1. Noul Volvo ES90 are de toate pentru toți
De ce ne pasă: Direct în pâine: autonomie maximă estimată la 700 de kilometri. Platformă SPA2 (ca pe EX90) la 800 de volți (bine ai venit în clubul Porsche-Audi-Hyundai-Kia, dragă Volvo). Încărcare DC cu maxim 350 kW (300 kW pentru versiunea mică de baterie). Și trei configurații pentru toate gusturile: Single Motor (333 de cai-putere, 480 Newtoni-metru, baterie de 88 kWh net), Twin Motor (449 de cai-putere, 670 Newtoni-metru, baterie de 102 kWh net) și Taycan-escul Twin Motor Performance (680 de cai-putere, 870 Newtoni-metru, baterie tot de 102 kWh net).
A scris Cornel pe larg, explicat și ilustrat, despre tot ce-i de știut despre ES90.
2. Audi A6 Avant mai primește o generație
De ce ne pasă: A6 Avant și corespondenții săi din curtea rivalilor germani rămân ultimele redute de caracter practic în fața valului cunoscut drept SUV. Câți clienți există peste un A6 break, mai ales în România, doar Audi știe. Cei doi cenți ai mei tind să meargă spre „puțini”. Închizând nota personală, trecem la purcoiul de spațiu (portbagaj de 503 litri sau 1.534 de litri prin rabatarea banchetei) și motoarele puține dar cuprinzătoare. A6 Avant poate avea doi litri benzină (204 cai-putere, 340 Newtoni-metru, doar cu roți motrice față), doi litri diesel mild-hybrid (tot cu 204 cai-putere dar cu 400 Newtoni-metru, tracțiune integrală opțională) și trei litri benzină V6 mild-hybrid (367 de cai-putere, 550 Newtoni-metru, tracțiune integrală).
3. Rabla 2025 nu mai are bonus pentru diesel
De ce ne pasă: Momentan, ghidul programului se alfă în dezbatere publică timp de 10 zile lucrătoare, un moment bun pentru ultimele reglaje și modificări. Dacă propunerea curentă merge înainte, în 2025 vor fi patru tipuri de ecotichete: pentru motociclete (7.000 de lei), pentru mașini cu motoare termice sau hibride (10.000 de lei), pentru o mașină plug-in hybrid (13.000 de lei) și pentru mașini electrice (25.500 de lei). Există și condiții: mașinile cu motoare termice sau hibride nu pot fi mai scumpe de 60.000 de euro cu TVA și nu pot emite mai mult de 145 g CO2/km, cele plug-in hybrid nu pot fi mai scumpe de 70.000 de euro cu TVA și nu pot emite mai mult de 80 g CO2/km, iar pentru mașinile electrice prețul maxim acceptat este tot de 70.000 de euro cu TVA.
Mențiuni, aplauze amicale și diplome de participare se acordă și următoarelor știri:
Mercedes-AMG lucrează de zor la un supercar electric • Tot de la Mercedes: va veni o versiune mai mică a Clasei G • Nissan nu mai preia comenzi noi pentru GT-R în Japonia: adio, Godzilla! • BMW a lansat un catalog online complet cu date despre toate modelele istorice ale mărcii • Cadillac va intra în Formula 1 din 2026, ca a 11-a echipă • Escalade IQL nu-i mai inteligent, e doar mai lung • Nou la Euro NCAP, primele teste din 2025: MINI Cooper E și Audi A6 e-tron, ambele premiante cu punctaj maxim • Una rece: Maserati MC20 Folgore, adică versiunea electrică, a fost anulată, după cinci ani de muncă, fiindcă nu există cerere • Și una caldă: recorduri pe bandă rulantă pentru un Maserati MC20 condus de AI. Să nu râdeți dacă peste niște ani ne vom uita la curse de mașini conduse de inteligență artificială. Credeți că nu va prinde? Există oameni, și nu puțini, care se uită cu orele cum se joacă alți oameni jocuri video.
Pont: ca să ajungi mai repede la știrile de peste săptămână, poți da cu încredere follow paginilor Autocritica pe Instagram și pe Facebook. Feed-ul din Social Media e secțiunea noastră de facto de știri și o facem cât se poate de profi, fără clickbait și alte tehnici imbecile.
Numărul lui Adam: 18
18 ani a stat în producție actuala generație Nissan GT-R. Nissan a oprit oficial comenzile în Japonia, ceea ce înseamnă că pentru de-acum legendarul Godzilla, majoratul se suprapune pe vârsta de pensionare.
Dar ideea actualului GT-R (R35) vine de la începutul anilor 2000:
Infrastructura-vura
A7 (autostrada, nu modelul) are deja niște puncte fierbinți, punctate de oamenii vigilenți de la Asociația Pro Infrastructură.
Unele-s și potențiale vești bune, deci punem repede răul înainte: sudurile neconforme de la un pasaj care trece peste autostradă, în apropiere de Mizil. Dacă se rezolvă în timp util, nodul rutier poate gata de trafic în aprilie.
Dacă UMB inaugurează la final de aprilie podul peste Buzău din lotul 1 al bucății de autostradă Buzău-Focșani, se mai bifează o fărâmă de progres.
La fel stă treaba și cu porțiunea Spătaru-Buzău Est, unde cu mai bună organizare, se pot debloca alți 13,9 kilometri.
Cu linia trasă și toate socotite la un loc, API estimează că prin luna mai se va putea circula fără probleme pe A7 între Dumbrava și Buzău Vest și între Buzău Nord și Focșani Nord.
Vrăji, vrăjeli și prăjeli
Partea mișto la internet e că poate fi o casă a dreptului la replică, a reacțiilor la elucubrații și a taxării subtile. Azi, în loc să ne hlizim la ce-a mai zis știți-voi-cine, ne delectăm cu replici din toate zonele societății:

Sau:
Sau faptul că posesorii de Tesla fac rebranding pe mașinile lor și le transformă în Audi, Honda și Mazda.
Autocritica rațiunii pure
Lui Giorgetto Giugiaro i-a picat cu tronc una dintre mașinile pe care chiar el le-a desenat.
În ambiția sa fără margini, Nuccio [Bertone] a ținut morțiș ca un concept bazat pe Corvair să fie expus la Salonul Auto de la Geneva din martie 1963. Din fericire, pe vremea aceea, la Bertone lucra un tânăr designer ambițios și extrem de talentat, pe numele său Giorgetto Giugiaro. Giugiaro era în Gruppo Bertone din 1959, dar nu avea încă un portofoliu un proiect de care să se fi ocupat integral. Testudo avea să-i schimbe CV-ul în bine.
Poate la fel de important e că pentru Testudo, Giugiaro a primit mână liberă de la Bertone.
Articolul complet despre Chevrolet Testudo, feblețea lui Giugiaro.
Peugeot a fost foarte aproape de o cascadorie spectaculoasă cu un supercar. Da, supercar. De la Peugeot.
Peugeot nu doar că a construit un exemplar Oxia care să arate fascinant în 1988, însă el era funcțional și a fost încercat în mai multe ocazii, majoritatea pentru a-i crește cota în fața publicului format, în mare, din oameni de media.
Și mai este un detaliu mai mult decât interesant: două exemplare au fost produse, capabile să ajungă până pe la 350 km/h (348, după unele date). Ceea ce le recomanda drept cele mai rapide Peugeot-uri de stradă din istorie, titlu neoficial care, dacă memoria nu mă înșeală, se păstrează și astăzi. Nu știți nici voi de alte supercar-uri cu leu pe calandru, nu?
Și porția săptămânală de teste: Ineos Grenadier Quartermaster și MG4 Electric Xpower.
Recomandare de seamă
două puncte, scris de Erika Popliceanu. Ca un dezorganizat și nerăbdător notoriu, am găsit aici multe idei numai bune de protezat mintea, spre corectare și echilibrare. 10/10.
Ce-am mai luat pe parbriz săptămâna asta
Condusă, nu expusă. Apropo, un RUF CTR Yellowbird din 1989, exact ca cel din reel, s-a vândut cu 6.055.00 de dolari la licitație.
Nu degeaba scrie Senna pe el:
Consum extraurban
Ultimele florărese din București. (Panorama)
Nicio zi cu aer bun. (PressOne)
Eclipse solare fabricate. (Mindcraft Stories)
Ce îți spune corpul când te bâțâi la birou. (NPR)
Uriașele case albe ale Americii. (Slate)
Cum ar trebui să arate o închisoare? (Vox)
A încercat cineva faza cu Mona?