De ce scad înmatriculările de electrice în România, dar cresc în Europa?
Meșteri în Mașini #177 • Toate lucrurile importante care s-au întâmplat în lumea auto în săptămâna 7-13 aprilie 2025.
Newsletter-ul Autocritica (Meșteri în mașini) este un rezumat auto săptămânal scris de trei jurnaliști de profil cu experiență: Mircea Meșter, Tudor Rus și Daniel Popescu. Ai în față un newsletter nepretențios, fără încrengături tehnice și jargon complicat. Scopul e să te țină la curent cu cele mai importante noutăți din lumea mașinilor. Să știi înaintea altora ce roți se mișcă pe lângă tine.
Îl primești duminică dimineață la ora 9 fix.
În așteptarea programului Rabla
În primele trei luni ale anului, în România au fost înmatriculate cu circa 2% mai multe mașini noi comparativ cu perioada similară a anului trecut. Chiar dacă pare firavă, creșterea este una decentă dacă ne raportăm la incertitudinile de tot felul cu care se confruntă România, Europa și, de fapt, întreaga lume.
Există însă ceva în raportele publicate de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI, fostul DRPCIV) care iese puternic în evidență comparativ cu anul trecut: înmatriculările de mașini electrice au scăzut cu aproximativ 37%. Și mai interesant este că în Europa înmatriculările de electrice au crescut cu 32% în primele două luni, astfel că tendința din România este diametral opusă față de media europeană.
Totuși, eu unul nu văd niciun motiv de panică. Una dintre principalele explicații este că anul trecut programul Rabla a început în 19 martie, în timp ce anul acesta încă așteptăm confirmarea oficială a bugetului și startul înscrierilor. Iar asta înseamnă că o parte dintre cei care vor să-și cumpere o electrică au amânat achiziția pentru a plăti mai puțini bani prin Rabla. Ceea ce este complet firesc.
Sigur, rămâne de văzut dacă startul programului Rabla va aduce înmatriculările de electrice pe plus până la final de an. Teoretic sunt șanse bune, mai ales că ministrul Mediului a declarat în această săptămână că bonusul pentru mașini electrice va crește cu 50% comparativ cu 2024, de la 5.000 de euro la 7.500 de euro.
Un alt argument pentru care mă aștept ca înmatriculările de electrice să crească este că cineva trebuie să umple golul lăsat de Tesla. Înmatriculările mărcii americane au scăzut cu circa 78% în primele trei luni ale anului, adică într-un ritm de peste două ori mai alert comparativ cu media pieței.
Și adevărul este că sunt destui pretendenți pentru a înlocui Tesla, chiar dacă nu neapărat în segmentele în care concurează Model 3 și Model Y. De exemplu, Renault și-a majorat înmatriculările de electrice cu 32%, iar numărul de modele electrice care sunt sau vor fi disponibile pe piață este creștere. Câteva exemple: au început comenzile pentru Renault 4, iar în a doua jumătate a anului vor începe comenzile pentru Kia EV4.
În plus, pe margine își fac încălzirea numeroși constructori chinezi. Leapmotor este deja pe locul 4 în topul mărcilor după numărul de mașini electrice înmatriculate în primele trei luni, în spatele Dacia, Tesla și Renault, iar BYD urmează să anunțe primii dealeri cu care colaborează în România în perioada imediat următoare.
Apropo de chinezi, Uniunea Europeană și China au anunțat în această săptămână că au început negocieri pentru a înlocui taxele de import introduse la finalul anului trecut cu prețuri minime, diferențiate probabil în funcție de prețul fără taxe al mașinii și/sau de segmentul în care concurează modelul respectiv. Cert este că Uniunea își propune ca prețurile minime să aibă un impact economic similar cu taxele existente în prezent.
La noutăți ni-i greu
1. Renault Scenic electric primește One Pedal și încărcare la 22 kW
De ce ne pasă: One Pedal este o funcție care permite utilizarea pedalei de accelerație atât pentru accelerație, cât și pentru a încetini sau chiar pentru a opri complet mașina, în timp ce pedala de frână tradițională este folosită doar pentru frânări mai puternice. Printre avantaje se numără reducerea uzurii pentru plăcuțele de frână și îmbunătățirea funcției de recuperare a energiei la frânare, iar funcția este deja prezentă pe numeroase modele electrice.
În plus, încărcarea la 22 kW va fi introdusă opțional din vară și va fi utilă pentru că în general clădirile de birouri sau hotelurile au mai degrabă stații de încărcare AC decât stații de încărcare rapidă, iar puterea de încărcare dublă comparativ cu clasicul 11 kW va reduce drastic timpul de încărcare.
2. Încă o electrică Mazda: SUV-ul EZ-60
De ce ne pasă: După o lungă perioadă în care, la fel ca mulți alți constructori japonezi, a fost aproape inexistent pe segmentul electric, Mazda plusează acum la scurt timp după prezentarea sedanului electric Mazda 6e. Mai exact, Mazda pregătește lansarea unui SUV electric EZ-60 care va fi prezentat la Salonul Auto de la Shanghai programat în perioada 23 aprilie - 2 mai înainte de a ajunge în Europa.
Bine, nu este încă oficial că va ajunge în Europa, dar avem indicii: la fel ca Mazda 6e, noul EZ-60 este dezvoltat în parteneriat cu constructorul chinez Changan și va utiliza aceeași platformă EPA1. Pe piața europeană, unul dintre rivalii lui EZ-6 ar urma să fie Tesla Model Y.
3. MG va lansa SUV-ul electric CyberX
De ce ne pasă: Pentru că MG este marca din China (cu origini britanice) care s-a adaptat cel mai rapid la publicul din România și Europa. Iar dacă roadsterul Cyberster are un public foarte nișat, SUV-ul electric CyberX care va completa astfel gama Cyber va avea cu siguranță un public țintă mult mai generos. Nu știm încă detalii tehnice, dar Salonul Auto de la Shanghai de care vorbeam mai sus bate practic la ușă.
Mențiuni, aplauze amicale și diplome de participare se acordă și următoarelor știri:
Cupra Terramar și Polestar 3 au obținut 5 stele la cele mai recente teste de siguranță Euro NCAP • Stellantis a oprit producția lui Leapmotor T03 la uzina din Polonia pentru că modelul nu mai este eligibil pentru „programul Rabla” din Franța, acolo unde se vinde cel mai bine • SUV-ul electric Leapmotor C10 a primit și o versiune cu range extender, adică un motor termic care joacă rolul de generator pentru încărcarea unei baterii și nu învârte niciodată roțile, întrucât de asta se ocupă un motor electric • Varianta electrică a Lanciei Ypsilon are acum o autonomie maximă de 425 de kilometri în loc de 403 kilometri, după mici retușuri pentru eficientizarea sistemului de propulsie și a bateriei • Bentley a introdus o versiune plug-in hybrid cu 680 de cai putere pentru Continental GT, GTC și Flying Spur.
Numărul lui Adam: 200.000
Exporturile de mașini ale Uniunii Europene către Statele Unite s-ar putea reduce cu 200.000 de unități în acest an din cauza aplicării taxelor de 25% anunțate de Donald Trump pentru toate mașinile care nu sunt produse în State, potrivit unui studiu realizat de Inovev. Asta înseamnă cam 22% din cele 900.000 de unități estimate pentru export în absența taxelor.
E important de adăugat că aceste taxe de 25% sunt în vigoare inclusiv pentru Uniunea Europeană, pentru că nu au fost incluse în celebra „pauză de 3 luni” de la taxe anunțată săptămâna asta de Donald Trump. Cei mai afactați constructori vor fi Grupul Volkswagen, Mercedes-Benz și BMW.
La prima vedere, noi n-avem nicio treabă cu subiectul, pentru că americanii nu cumpără Dacia Sandero sau Ford Puma. Doar că în realitate industria auto din România nu este reprezentată doar de Dacia la Mioveni și de Ford la Craiova, ci și de mulți producători de componente care exportă produse în special pentru constructorii germani, care la rândul lor le utilizează pe mașini care ulterior sunt exportate în SUA. Ca idee, în 2024, România a exportat mașini și componente auto în valoare de 43,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 47% din valoarea totală a exporturilor românești.
Infrastructura-vura
Viteza maximă de circulație pe Calea Victoriei din București a fost redusă de la 50 km/h la 30 km/h. Nu avem o comunicare oficială pe subiect, însă așa arată noile indicatoare care au fost montate în zonă.
Este o veste bună pentru una dintre cele mai intens circulate artere din București, unde și numărul pietonilor este ridicat la ore de vârf, dar pe de altă parte asta nu garantează în niciun fel că vom scăpa de șoferii care circulau deja cu mult peste limita precedentă de 50 km/h în perioadele cu trafic scăzut.
Apropo, din acest weekend, Calea Victoriei redevine pietonală în weekend pe segmentul dintre intersecțiile cu Bulevardul Dacia și Splaiul Independenței până în 12 octombrie.
Vrăji, vrăjeli și prăjeli
Mi s-a părut mie că în ultima vreme Elon Musk a lăsat-o mai moale cu aparițiile în public. Iată că avem și o explicație: „Elon Musk a făcut o treabă fantastică. E aici, cu noi, dar nu-mi pasă. Nu am nevoie de Elon pentru nimic altceva decât pentru faptul că-mi place de el. Nu am nevoie de mașina lui, am cumpărat-o doar pentru a arăta că îl susțin”, a spus Donald Trump în cadrul unei întâlniri cu staff-ul său la care a luat parte și Musk.
De altfel, Trump și-a anunțat staff-ul acum câteva zile că Musk nu va mai face parte din administrație, cel mai probabil de la finalul lunii mai. Bine, oficial nici acum nu face parte din administrație, dar e prezent frecvent la Casa Albă.
Autocritica rațiunii pure
Tudor Rus ne spune povestea lui Porsche Carrera GT.
Singurul V10 prezent pe un model de serie produs de Porsche. Primul șasiu din fibră de carbon de pe un model de serie. Și multe altele, sub un nume greu: Carrera GT.
Alex Șincan ne explică modul în care s-a născut Jeep Compass. O poveste mult mai interesantă decât pare la prima citire.
Jeep Compass a reținut atenția prin personalitate și aura mărcii, dar un lucru diferit care să placă unei majorități, nu-i ușor de făcut.
Iar săptămâna asta am avut pe Autocritica nu mai puțin de trei teste: BMW X1 plug-in hybrid, Mazda CX-60 3.3 diesel mild-hybrid și Ford Capri Extended Range AWD.
Recomandare de seamă
Atunci când marile companii, în special cele din zona tech, anunță strategii de business care la prima vedere sunt surprinzătoare, aștept cu nerăbdare să citesc , newsletterul scris de , vicedecan al Facultății de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
De exemplu, în cea mai recentă ediție trage câteva concluzii despre noua politică anunțată de Spotify pentru utilizarea funcțiilor AI de către angajați și explică unele efecte pe care le are noua politică de taxe a lui Donald Trump.
Consum extraurban
Americanii își fac case „fragile” de lemn, iar românii nu vor să audă decât de beton. Cine e mai înțelept în construcții? (Panorama)
Mărturia unui tânăr consumator de steroizi. (PressOne)
Cum a sabotat România exercițiul NATO care testa apărarea țării. (Europa Liberă România)
Care sunt riscurile dacă programatorii juniori se bazează prea mult pe AI. (Andrada Fiscutean)
Studiu: serviciile de radioterapie și investigațiile pentru depistarea cencerelor sunt aproape integral privatizate. (Hotnews)
AUTOCRITICA Podcast
În cea mai recentă ediție a podcastului Autocritica, Mircea Meșter l-a avut ca invitat pe Cristian Mihaly, Head of R&D Schaeffler Romania & Southeast Europe. Urmărește podcastul și vei afla ce tehnologie produce Schaeffler inclusiv în România pentru bateriile utilizate de BMW pe modelele sale electrice.
Bun rezumat săptămânal 👌 mulțumim pentru munca voastră.
Great stuff, Daniel! 👏