Renault 5 Turbo 3E: un mini-supercar electric
Meșteri în Mașini #174 • Toate lucrurile importante care s-au întâmplat în lumea auto în săptămâna 17-23 martie 2025.
Newsletter-ul Autocritica (Meșteri în mașini) este un rezumat auto săptămânal scris de trei jurnaliști de profil cu experiență: Mircea Meșter, Tudor Rus și Daniel Popescu. Ai în față un newsletter nepretențios, fără încrengături tehnice și jargon complicat. Scopul e să te țină la curent cu cele mai importante noutăți din lumea mașinilor. Să știi înaintea altora ce roți se mișcă pe lângă tine.
Îl primești duminică dimineață la ora 9 fix.
De 3 ori Extrem
Mie, dacă-mi alături în aceeași propoziție cuvintele Renault și extrem, îmi generezi automat în lobul occipital două imagini.
Renault Clio V6 din anii 2000:
Și Renault Espace F1 din 1995, cu motor V10 de Formula 1, luat ca atare de pe monopostul Williams FW14, pentru care a fost dezvoltat chiar de Renault:
Primul a fost concept, apoi model de serie. Al doilea a fost doar concept, din motive evidente, dar perfect funcțional. Las dovada mai jos:
Și-acum, mai țineți minte când spuneam că în 2025 se joacă tare pe electrificare? Că e vorba de mașini de 20.000 de euro sau de concepte extreme născătoare de modele de serie extreme, tendința e aceeași.
Unde vreau să ajung cu polologhia? La Renault 5 Turbo 3E. Pornit la drum ca un concept, apoi devenit model de serie cu acte în regulă în săptămâna pe care tocmai am încheiat-o.
Extrem? Pe toate planurile: 540 de cai-putere din două motoare electrice ascunse în roțile spate - pe care le și învârt, bateria de 70 kWh, autonomie de cel mult 400 de kilometri (cui îi mai pasă?), 0-100 în 3,5 secunde și viteză maximă de 270 km/h.
Plus un mod de drift și alte giumbușlucuri pe care le vedem doar prin WRC. Despre care a scris Cornel un ditamai materialul explicativ, cu istorie, context și mai multe date tehnice. Spor la lectură, o să vă placă.
De ce ne interesează? Renault 5 Turbo 3E are platformă la 800 de volți. Dacă ați mai citit lucruri pe aici, știți că platforme la 800 de volți are doar un club select din industrie, aflat în expansiune: Porsche, Audi, Hyundai, Kia, cu nou-veniți ca Volvo și Mercedes. Mă rog, între timp a plusat și BYD, cu platformă la 1000 de volți, discutăm imediat. Ceva-mi spune că această platformă la 800 de volți va fi împărțită mai departe în grupul Renault, mai devreme sau mai târziu, după ce se testează apele.
Cât va costa? Având în vedere că se produc doar 1.980 de bucăți (de la anul 1980, cel al lansării originalului R5 Turbo) și comunicatul de presă redactat de Renault, în care se vorbește despre R5 Turbo 3E ca de un mini-supercar, plus toată tehnologia injectată… aș spune că 100.000 de euro este un preț estimativ foarte optimist și poate e mai bine să lucrăm cu intervale. Eu pun banii pe 150.000-200.000 de euro, momentan.
Când o poți cumpăra? Dacă totul merge ca uns, mașina va fi gata în 2027. E foarte posibil ca Renault să fi deschis deja niște liste pentru băieți și fete cu mulți bani. Și să nu ne mire dacă auzim cât de curând că toate exemplarele au fost rezervate.
La noutăți ni-i greu
De ce ne pasă: Rămânem tot în curtea Renault, unde poate ați observat că Espace nu mai arată ca vechiul Espace, dar nu asta-i noutatea. Espace facelift primește modificări subtile la exterior și ceva mai consistente la interior: scaune mai confortabile, tapițerie nouă din materiale reciclate în proporție de 98%, plafonul panoramic Solarbay, sistem de recunoaștere video a șoferului (cu o cameră ascunsă în montantul A din partea stângă) și un head-up display de 9,3 inchi (disponibil opțional). Coordonatele propulsie rămân la fel: sistem hibrid cu 200 de cai-putere format dintr-un motor de 1,2 litri, turbo, alimentat cu benzină și două motoare electrice (dintre care doar unul e de tracțiune).
De ce ne pasă: Nici nu se activaseră bine pixelii pe vestea că BYD a meșterit la o platformă nouă (la 1.000 de volți) pentru mașini electrice, cu putere hiper-mare de încărcare (până la 1.000 kW) când chinezii și-au anunțat intrarea pe piața din România în luna mai. Oamenii vor ca în cinci ani să devină lideri pe piață și urmează să introducă, pas cu pas, mai multe modele vândute deja pe alte piețe. Le vei putea vedea/testa la dealeri (lista oficială vine luna asta) și în puncte de tip pop-up store, inclusiv un model-surpriză care urmează să fie scos din joben, concurent pentru Dacia Spring - colegul Popescu intuiește că aceasta ar putea fi noul BYD Seagull, ajuns la a doua generație, cu nume schimbat în Dolphin Surf. Din lista de modele BYD care vor ajunge în România fac parte Atto 2 (SUV electric compact), Seal U DM-i (SUV PHEV de clasă medie) și Sealion 7, (SUV electric de clasă medie).
3. Românii sunt în continuare cei mai proști europeni la volan, cu urmări criminale
De ce ne pasă: Să ne ferească sfântu’ să dăm vreodată de un astfel de specimen în trafic. Despre situație s-a tot scris, vorbit și polemizat, fără prea mult succes: ideea de siguranță rutieră poate fi susținută prin trei piloni mari și lați, interconectați și interdependenți: educație, legi clare, ferme și usturătoare și infrastructură. Iar noi n-avem nici, nici și nici. Colac peste pupăză, 40% din mașinile verificate în 2024 de inspectorii RAR în trafic sunt ori janghine, ori prost întreținute.
Mențiuni, aplauze amicale și diplome de participare se acordă și următoarelor știri:
Londra primește stații de încărcare îngropate sub trotuar • BMW XM nu prea se vinde • Cu toate astea, BMW a vândut în 2024 mai multe electrice decât Mercedes și Audi • Apropo de Audi: compania va tăia 7.500 de posturi în Germania, din departamentele administrație și dezvoltare, până în 2029 • Și tot Audi vrea un model sport nou, inspirat de fostul TT • Apropo și de Mercedes: germanii vor renunța la Clasa A și CLA va deveni modelul entry-level în gamă • Bentley se pregătește de primul model electric • A murit Eddie Jordan • Din Cybertruck cad bucăți de caroserie, fixate cu lipici
Pont: ca să ajungi mai repede la știrile de peste săptămână, poți da cu încredere follow paginilor Autocritica pe Instagram și pe Facebook. Feed-ul din Social Media e secțiunea noastră de facto de știri și o facem cât se poate de profi, fără clickbait și alte tehnici imbecile.
Numărul lui Adam: 10.687
Zece mii șase sute optezeci și șapte.
Atâtea modele Lamborghini au ajuns pe străzi și în garaje anul trecut. Și asta nu-i doar o creștere de 5,7% față de 2023: e și a doua oară consecutiv când Lamborghini vinde peste 10.000 de automobile într-un an.
Ce nu știm e cum arată situația defalcat, pe modele; nu că ar fi multe.
Putem totuși bănui că Urus și-a adjudecat cam jumătate din plăcintă pizza, așa cum a fost cazul în 2023.
Infrastructura-vura
În 2025 ar putea fi gata încă 25 de kilometri din Autostrada Transilvania. Există însă niște condiții: ca statul, recte CNAIR, să mai lase birocrația de-o parte și ca UMB să-și concentreze forțele în nodul Poarta Sălajului. A doua condiție depinde de prima, deci ne rămâne doar speranța.
Vrăji, vrăjeli și prăjeli
Minciuna are picioare scurte. Una dintre cele mai strălucitoare aberații enunțate de Elon Musk vine tocmai din 2019 (știu, vremuri mai clare și mai lucide, după care am început să tânjim). Și sună cam așa:
Cine cumpără o mașină azi investește pentru viitor. Cred că cel mai profund exemplu este că dacă cineva cumpără o Tesla azi, primește un bun a cărui valoare se apreciază în timp.
Gogoașa goală pe dinăuntru vine pe baza așa-zisei abilități FSD a Teslelor (unde FSD vine de la full self-driving, cu nume de scenă Autopilot), care ar fi trebuit să transforme, în timp, orice Tesla într-un robotaxi.
Doar că în timp, prețurile pentru funcția FSD au scăzut, deci ia de unde nu-i aprecierea disimulată mai sus.
Dacă e ceva ce s-a apreciat, parol, e capacitatea FSD-ului de a da rateuri [luați cu popcorn]:
Și vânzările Tesla s-au apreciat în Europa, dar negativ:
Autocritica rațiunii pure
Otto Mathé și-a întâlnit macazul vieții pe 30 septembrie 1934, în timpul unei curse, când motocicleta de sub el mușcă o groapă mai adâncă. Nefericitul cumul de forțe îl catapultează efectiv într-un stâlp de oțel de pe marginea pistei.
Ecran negru.
Se trezește trei zile mai târziu, în camera de spital, stabil. Pericolul trecuse, dar accidentul își colectează tributul: din toată dinamica impactului cu stâlpul, mâna dreaptă îi rămâne paralizată permanent.

Specialiștii afirmă că în următorii 50 de ani partea de sud a României riscă să se transforme treptat într-un deșert. Printre soluțiile identificate este plantarea de salcâmi, întrucât aceștia cresc foarte repede și au potențialul de a împiedica împrăștierea nisipului.
Pe de altă parte, unii proprietari de terenuri din zonă au renunțat la agricultură din cauza condițiilor dificile și au montat sisteme de panouri fotovoltaice. Studiul realizat de cercetătorii chinezi ar putea sugera că, pe parcursul timpului, calitatea solului din regiunile unde se montează panouri fotovoltaice ar putea reveni la valori mai apropiate de cele prielnice agriculturii.
Despre cum regenerează solul panourile fotovoltaice din deșert, aici.
De data aceasta nu avem de-a face cu o clonă a unor modele Renault, ci cu un model dezvoltat de Mitsubishi pe o platformă din cadrul alianței Renault-Nissan-Mitsubishi. Există butoane și elemente Nissan la interior pe care doar un ochi experimentat le va remarca. Butoanele fizice de sub ecranul central, comenzile sistemului de climatizare, selectorul cutiei automate de viteze și manetele pentru semnalizare și ștergătoare sunt preluate din gama Nissan.
Însă Mitsubishi și-a pus amprenta specifică cu o serie de elemente foarte atent studiate, ca de exemplu selectorul rotativ pentru modurile de condus. Sculptural și finisat cu o suprafață metalica, acesta este foarte plăcut la utilizare, fiind intuitiv în operare.
Testul săptămânii vine de la Lisabona și este despre noul Mitsubishi Outlander.
Recomandare de seamă
Ca$to. Sau Cașto. De Viorel Ursu. Newsletter la început de drum, dar cu foarte mult potențial. Subiectele-s diverse, scrisul e altfel.
Ce-am mai luat pe parbriz săptămâna asta
Nimic de văzut aici, doar un Bugatti Tourbillon cu 8 evacuări finale:
Și o nouă metodă de a ne uita și minuna la Formula 1. Spoiler alert: include mașini-fantomă.
Consum extraurban
Bătăioșii bătrâni olandezi. (PressOne)
Străzi cu nume de fasciști. (Scena9)
Ce înseamnă de fapt inteligența emoțională. (The Marginalian)
Înspăimântătorul DOGE. (Wired)
Originile buldozerelor. (Noema)
Inimă de titan. (CNN)