Electrica VW de 20.000 de euro vine în 2027
Meșteri în Mașini #169 • Toate lucrurile importante care s-au întâmplat în lumea auto în săptămâna 10-16 februarie 2025.
Newsletter-ul Autocritica (Meșteri în mașini) este un rezumat auto săptămânal scris de trei jurnaliști de profil cu experiență: Mircea Meșter, Tudor Rus și Daniel Popescu. Ai în față un newsletter nepretențios, fără încrengături tehnice și jargon complicat. Scopul e să te țină la curent cu cele mai importante noutăți din lumea mașinilor. Să știi înaintea altora ce roți se mișcă pe lângă tine.
Îl primești duminică dimineață la ora 9 fix.
Volkselektrischewagen
Volkswagen continuă campania de promovare pentru viitorul său model electric cu preț de pornire de 20.000 de euro. După ce săptămâna trecută am văzut un prim teaser, iată că acum avem nu una, ci chiar două schițe cu designul complet al unui concept care va sta la baza viitorului model de serie.
În plus, germanii i-au dat acum și un nume: conceptul electric se numește EVERY1 și nu este greu să ne imaginăm că versiunea de serie se va numi ID.1.
O electrică Volkswagen accesibilă, de înaltă calitate și profitabilă, produsă în Europa pentru Europa. Asta este Liga Campionilor a ingineriei auto.
Thomas Schäfer, CEO Volkswagen Passenger Cars
Chiar dacă imaginile par să sugereze altceva, în realitate vorbim despre un model de segment A (clasa mini). Practic, un model electric de oraș care la debutul pe piața europeană în 2027 va avea deja parte de o concurență cel puțin interesantă.
Spun asta pentru că, dacă totul decurge conform planurilor anunțate, Renault va lansa în 2026 un model electric de oraș de 20.000 de euro cu numele Twingo, despre care pentru moment știm doar că promite un consum de circa 10 kWh/100 km.
Iar segmentul de mașini de oraș va primi probabil și alte modele, inclusiv din partea constructorilor chinezi.
Până atunci, cu excepția lui Spring, pe piața din România găsești deja un model electric cu preț marginal sub 20.000 de euro: Leapmotor T03. Pe aproape se află și Hyundai Inster și Citroen e-C3, care costă circa 23.000 de euro, în timp ce Renault 5 va primi în această primăvară o versiune cu preț de pornire de 25.000 de euro. Detalii despre toate aceste modele găsești în articolul ăsta scris pentru AUTOCRITICA de colegul Cornel Șocariciu.
La noutăți ni-i greu
1. Motor nou în gama Volkswagen: benzină 2,0 litri cu 204 CP și 265 CP
De ce ne pasă: Pentru că extinde gama de opțiuni termice pentru clienții care nu-s convinși că electricele li se potrivesc. Noul motor este disponibil pentru Volkswagen Passat, Tiguan și Tayron, cu mențiunea că în cazul lui Passat unitatea este oferită doar în varianta cu 265 CP. Indiferent de versiunea pe care o alegi primești și sistem de tracțiune integrală 4Motion și transmisie automată DSG cu șapte trepte. Pe piața din România, în varianta cu noul motor de 265 CP și echipare de top R-Line, Passat pornește de la aproape 51.900 de euro, Tiguan de la circa 52.100 de euro, iar Tayron de la aproape 54.800 de euro.
2. Versiune nouă: Volvo EX30 Cross Country
De ce ne pasă: SUV-ul electric Volvo EX30, deja un succes pentru Volvo, a primit o versiune cu gardă la sol mai mare. Nu știm exact cât de mare, pentru că suedezii nu au menționat exact, dar probabil că prin asta vor atrage noi clienți pentru care o astfel de caracteristică este importantă. În plus, versiunea vine cu o grilă frontală restilizată, un portbagaj metalic pe plafon și anvelope all-terrain disponibile opțional. Din punct de vedere tehnic vorbim despre două motoare electrice cu 428 CP, tracțiune integrală și baterie de 69 kWh cu autonomie de până la 427 de kilometri. Deci nimic nou notabil în zona asta.
3. Versiune nouă și pentru Audi Q4 e-tron
De ce ne pasă: Pentru că noua versiune se poziționează între varianta de bază Q4 35 e-tron și Q4 45 e-tron și oferă astfel o nouă opțiune pentru potențialii clienți. Noua versiune se numește 40 e-tron, are un motor electric cu 204 CP și baterie cu capacitate netă de 59 kWh cu autonomie de până la 412 kilometri pentru Q4 e-tron și, respectiv, 423 de kilometri pentru Q4 e-tron Sportback. O încărcare de la 10% la 80% durează circa 24 de minute.
4. Constructorii europeni s-ar putea asocia cu BYD pentru a evita amenzile impuse de UE
De ce ne pasă: Pentru că este cel puțin (cam mult) ironic că producătorii auto europeni sunt pe punctul de a plăti un constructor chinez pentru a evita amenzi de sute de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Și asta pentru că producătorii auto care nu pot respecta limita de emisii de 93,6 grame de CO2/km calculată pe baza mediei emisiilor WLTP ale mașinilor vândute în Europa în 2025, se pot asocia în grupuri cu constructori care respectă limita. Astfel, constructorii care depășesc limita plătesc bani constructorilor care sunt sub limită și evită astfel amenzile impuse de UE. În prezent, BMW, Grupul Volkswagen și Grupul Renault sunt singurii producători europeni importanți care nu fac parte din nicio alianță de acest fel, iar BYD a confirmat că negociază formarea unui astfel de grup. Ca idee, Tesla a avut în 2024 venituri de 2,76 miliarde de dolari doar de la constructorii care au dorit să evite amenzile date de UE.
5. Nissan și Honda renunță la planul de fuziune
De ce ne pasă: Pentru că părea singura soluție pentru ca Nissan să rămână pe linia de plutire din punct de vedere financiar, fie și ca o simplă subsidiară a celor de la Honda. Ca prim efect, Nissan a anunțat deja că va renunța la 10.000 de angajați la nivel global și va reduce producția anuală globală cu 20%. Totuși, împreună cu Mitsubishi, cei doi productori japonezi vor colabora în cadrul unui parteneriat strategic pentru dezvoltarea de tehnologii pentru electrificarea vehiculelor.
Mențiuni, aplauze amicale și diplome de participare se acordă și următoarelor știri:
Kia va prezenta în 27 februarie noul model electric EV4 și conceptul viitorului model electric EV2 • Renault a dezvăluit o nouă gamă de utilitare electrice: Estafette, Goelette și Trafic • Versiunea specială Opel Corsa Yes a ajuns pe piața din România, iar prețurile încep de la 20.250 de euro • KGM (adică fostul SsangYong) va dezvolta un motor de 2,0 litri cu ardere internă care să utilizeze hidrogen în locul carburanților clasici • Toyota a anunțat că viitoarea generație a tehnologiei cu pile de combustie pe bază de hidrogen va oferi o autonomie cu 20% mai mare.
Pont: ca să ajungi mai repede la știrile de peste săptămână, poți da cu încredere follow paginilor Autocritica pe Instagram și pe Facebook. Feed-ul din Social Media e secțiunea noastră de facto de știri și o facem cât se poate de profi, fără clickbait și alte tehnici imbecile.
Numărul lui Adam: 20.000
Ăsta este numărul de unități Dacia Spring care s-au vândut în România de la lansarea modelului în toamna anului 2020, adică în ceva mai puțin de 5 ani. Pentru comparație, în Franța s-au vândut până acum 68.000 de unități, iar în Germania peste 35.000.
Altfel, dacă tot suntem la numere, uite încă două: cota de piață a lui Dacia Spring pe segmentul de mașini electrice vândute în România a fost de 45% în 2023 și 35% în 2024.
Infrastructura-vura
Pentru că autostrada A3 Ploiești - Brașov există doar pe hârtie, autoritățile locale merg înainte cu modernizarea DN 71 pe segmentul Bâldana - Târgoviște - Sinaia, pentru a oferi astfel șoferilor bucureșteni o alternativă la celebrul ambuteiaj permanent din zona Comarnic.
Săptămâna asta au început oficial lucrările de extindere de la o bandă pe sens la două benzi pe sens pe segmentul Bâldana - Târgoviște, care ar trebui să dureze 2 ani și 3 luni, adică până în mai 2027.
Așteptăm cu interes și lucrările de modernizare pe segmentul Târgoviște - Sinaia, cu mențiunea că aici traseul va rămâne cu o bandă pe sens. Contractul a fost atribuit în august 2023 și prevede un an pentru proiectare și 3 ani pentru execuția lucrărilor. Cu alte cuvinte, lucrările ar fi trebuit să înceapă în august 2024, însă proiectul nu este încă finalizat, deși prevede în mare parte o simplă reasfaltare a traseului.
Vrăji, vrăjeli și prăjeli
The Boring Company, una dintre companiile deținute de Elon Musk, a semnat un Memorandum of Understanding (MoU) cu Autoritatea pentru Drumuri și Transport din Dubai pentru construcția unui tunel rutier pe sub oraș cu o lungime totală de 17 kilometri. Prin tunel ar urma să circule exclusiv mașini autonome fără șofer, iar capacitatea de transport va fi de 20.000 de pasageri pe oră.
Elon Musk vorbește despre tuneluri rutiere de prin 2017. În cei 8 ani care au trecut de atunci a livrat doar Las Vegas Convention Center Loop, un tunel de aproape 3 kilometri pe sub centrul de evenimente cu același nume. Nu zic că nu-i util, dar este mult sub ceea ce a promis: un tunel de peste 100 de kilometri pe sub orașul Las Vegas.
Altfel, ideea de a utiliza mașini autonome fără șofer printr-un tunel unde probabil nu ai semnal GPS este cel puțin interesantă. Rămâne de văzut cum va fi pusă în practică, mai ales că acordul semnat prevede, momentan, doar realizarea unui studiu cu privire la impactul unui astfel de proiect.
Autocritica rațiunii pure
Constantin Ciobanu a trecut peste numeroasele avertizări cu privire la riscurile unei călătorii în Mexic și a vizitat uzina BMW de la San Luis Potosí.
Parte din ”certificatul de naștere” al fabricii a fost ca unitatea să-și producă o parte din energia electrică. Fabrica este deservită de două parcuri de panouri solare, fiecare cu o suprafață de 71.000 mp. BMW se mai laudă că la San Luis Potosi procentul de reciclare al apei utilizate în procesul de producție a ajuns la 100% și că aici a folosit pentru prima dată un bioreactor în tratarea apelor reziduale din secția de vopsitorie. Și uite așa ne apropiem de definiția sustenabilității - care este capacitatea de a exista constant. Îmi place mult această definiție.
Iar Radu Gurămultă a fost la salonul auto Retromobile de la Paris.
Despre unele chestii se spune că este bine să le faci măcar o dată în viață. Acum, după ce i-am gustat farmecul, îndrăznesc să afirm că o vizită la Paris pentru salonul dedicat, în mare măsură, automobilelor clasice este de așezat sus de tot pe lista priorităților automobilistice.
Tot Radu ne povestește pe larg despre Renault Filante Record 2025.
Goana după recordurile de viteză a căpătat dimensiuni pe alocuri exagerate în timp, îndepărtând ideea de automobilul de serie mare. Atunci, care mai poate fi rostul unui vehicul conceput special pentru asemenea încercări în 2025? Hai să aflăm punându-l pe Renault Filante Record în lumina reflectoarelor.
Revenim la Ciobanu pentru un test cu Renault Symbioz E-Tech 145.
Mașina ar trebui să se simtă ca un Captur, avem aceeași platformă, același ampatament – la acest capitol chiar putem fi atât de riguroși încât să raportăm faptul că Symbioz are ampatamentul mai mic cu 1 mm comparativ cu cel al lui Captur. Pentru că toți cei 17,4 cm suplimentari îi regăsim în spatele punții spate, tot acolo apare și plusul de 50 kg al mașinii în raport cu același frate Captur.
Iar Tudor Rus a testat un Lynk & Co 02.
02 stă bine pe drum, ruliul nu apare decât dacă începi să forțezi nota și tot ce înseamnă imperfecțiune se dizolvă în suspensie. Nu și auditiv, iar aici EX30 are câștig de cauză, fiindcă 02 suferă pe partea de insonorizare. Concret: asfaltul deteriorat va trimite zgomot în interior, în special în partea din spate, pe banchetă. În față, ambianța e mai silențioasă.
Recomandare de seamă
În lumea complicată în care trăim, textele scrise de jurnalistul și invitații lui în newsletterul te ajută să înțelegi mai repede și mai ușor ce se întâmplă în lume. Marco analizează principalele evenimente ale zilei și fenomenele sociale, economice, politice, tehnologice și climatice care îți influențează viața și ți le transmite într-un format simplu și clar.
Ce-am mai luat pe parbriz săptămâna asta
Din când în când, Elon Musk își aduce aminte de vremurile în care a fost „expulzat” din OpenAI pentru că a îndrăznit să preia în mod ostil controlul companiei în care era unul dintre cei 11 fondatori.
Așa că a făcut o glumă ca între miliardari și a aruncat pe masă o ofertă de aproape 100 miliarde de dolari pentru achiziționarea OpenAI la care CEO-ul Sam Altman nu a rămas dator.
Ceva îmi spune că reacția lui Musk a fost generată mai degrabă de faptul că Altman a folosit cuvântul Twitter pentru mașinăria de propagandă X decât de suma de fix 10 ori mai mică pe care i-a propus-o.
Consum extraurban
De la Măgurele în mijlocul Universului. (Școala9)
Mărturie din interior despre viața celor care au grijă de tezaurul României: „De ce ar veni cineva să lucreze în condițiile astea?” (Panorama)
„De fiecare dată eu aveam noroc”. (Scena9)
Ce este „device code phishing”, noua metodă prin care hackerii ruși încearcă să obțină acces la datele de logare în conturile Microsoft 365. (ArsTechnica)
Sonda spațială Voyager 1 a ajuns la peste 25 de miliarde de kilometri de Pământ. (NASA)
Ce face Renault cu Filante Record 2025 este de "bas Chapeau "
Felicitări AutoCritica pentru rezumatul Duminical !